Merhaba Kirklareli

Dünün devami
Baglarda çiçeklenmenin hemen sonrasinda ve tanelere ben düsme baslangicinda sulamaya özellikle dikkat etmek gerekir. Kurutmalik ve saraplik baglarda ise meyvenin olgunlasmasindan 3-4 hafta önce sulama kesilmelidir. Baga verilecek su miktari iklime, topraga ve çeside göre degisiklik gösterir. Topragin üstten 60-70 cm'lik kismi suya doymalidir. Bunu anlayabilmek üzere sulama yapildiktan sonra bir demir çubuk topraga batirilmali ve rahatça ilerledigi derinlik suyun isleme seviyesi olarak kabul edilmelidir. Karigin suyla doldurularak suyun sira sonuna ulasmasi da verilecek su miktarinin yeterliliginin tesbitinde bir ölçü olarak kullanilmaktadir. Yurdumuzda baglarda sulama çogunlukla karik usulüyle yapilmaktadir. Ancak son yillarda damla sulama ve sprink yöntemi ile baglarin sulanmasi önem kazanmistir.
3.6 Bakim
3.6.1 Toprak Isleme
Kültür bitkileri içinde en fazla toprak islemesi isteyen bitki asmadir. Yillik yagis miktari düsük, buna karsilik sicaklik toplami yüksek olan bölgede toprak islemesine gereken önem verilmelidir. Sonbaharda yaprak dökümünden sonra, budamadan önce yapilacak toprak isleme yabanci otlarla savasimda ve kis yagmurlarinin toprakta birikmesinde etkili olmaktadir. Daha sonra biri budamadan sonra, bir de ilkbahar geç donlarindan sonra yapilacak bir toprak isleme topragin havalanmasini ve suyun toprakta muhafazasini saglamaktadir. Bu sirada çapa ile bogaz açma ve bogaz köklerinin temizligi de önemli bakim islerindendir. Ayrica tane baglamadan sonra yapilacak toprak islemesi ve çapa da yararli olmaktadir. Baglarda yabanci ot için ilkbahar ve yaz aylarinda 2-4 çapa yeterli olmaktadir.
3.6.2 Budama
Asmanin budanmasi çok bilgi ve beceri isteyen bir teknik istir. Bu nedenle asmanin fizyolojisini ve budama esaslarini bilmek gerekir. Aksi halde üzümün kalitesi düsmekte, verim azalmaktadir.
Ekolojik ve kültürel sebeplerin etken oldugu budamada esas, bir yillik sürgünler üzerinde, üzüm çesitlerine göre mahsuldar gözlerin yerinin bilinmesi sarti ile asmanin kaldirabilecegi kadar verimli çubuk (göz) birakmak ve lüzumsuz çubuklari kesmektir. Budama zamani olarak görülen en hatali uygulama sonbaharda yapilan budamadir. Bölgemizde budama ocak-subat, hatta mart aylarinda yapilmasi uygundur.
Budama sekli açisindan hem daha yüksek bir verim ve kalite elde edilmesi, hem de özellikle boncuklanmanin önlenmesi açisindan 5-8 göz üzerinden uzunlu kisali karisik budamaya imkan saglayan telli terbiye sekillerinden 60-80 cm gövde yüksekligine sahip "guyot sistemi" ya da "guyot + T" terbiye seklinin uygulanmasi önerilmektedir.
3.7 Bag Hastaliklari, Zararlilari ve Mücadelesi
Bag Hastaliklari ve Mücadelesi
Bag Küllenmesi (Uncinula Necator) Kurak bölgelerde daha çok rastlanir. Omcanin tüm yesil organlarinda (yaprak, sap, sürgün, salkim ve tane) görülür. Yapraklar çok küçükken hastaliga yakalanabilir ancak, belirtileri yapraklar büyüdükten sonra kendini gösterir. Hastaliga yakalanan yapraklar önce normal yesil rengini kaybeder, yapragin alt ve üst yüzeyleri kirli beyaz renkte kül serpilmis gibi bir görünüm kazanir daha sonra yapraklarin kenarlari kivrilir ve normal sekillerini kaybeder. Hastaliga yakalanan çubuklarin üzerinde yer yer gri renkli lekeler belirir. Meyveler ben düsme zamanina kadar hastaliga yakalanabilirler ve hasta taneler çatlar ve küçük kalirlar.
Devam Edecek

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol