Sevgili bagcilar dünkü kösemizde bagsira dikkat demistik. Ve hasad sürelerine göre hangi ilaçlarin kullanilacagindan bahsetmistim. Simdi de dünkü yazimin devamini kaleme aldim.
a-Yüzlek Köklü Sebzeler (ortalama Marul, sogan, prasa, ispanak, 60 cm, en az 10-20 cm) turp, patates, havuç
b-Orta Derin Köklü Sebzeler Fasulye, pancar, havuç, hiyar, (ortalama 120 cm, en az 30-40 cm) bezelye, biber, kabak, salgam
c- Derin Köklü Sebzeler (ortalama Enginar, kuskonmaz, kavun, 180 cm, en az 60-80 cm karpuz, yabani havuç, kislik kabak, domates
3-Su tüketimi fazla olan bitkilerden sonra (çeltik, misir, pamuk, seker pancari, yonca, yazlik sebzeler), su tüketimi daha az olan (arpa, bugday, baklagiller, patates) ard arda ekilmelidir.
4- Yavas gelisen bitkilerden sonra, hizla gelisen kültür bitkileri ard arda getirilmelidir.
5-Hasattan sonra bitki kalintisi fazla olan bitkilerden (baklagil, yem bitkileri, tahillar) sonra kalintisi az olan (patates, seker pancari, sogan) ard arda yetistirilmelidir.
II- Hayvansal Üretimde
a- Hayvan sagligini korumayi, saglikli hayvan besleme ile baslamak,
b- Dogaya aykiri olmayan damizlik seçimi, c-Uygun ahir kosullari,
d-Kapali isletme dolasimi yolu ile hayvancilik yapmak amaçlanmalidir.
4. Türkiye'de Organik Tarim Uygulamalari
Bahçe Bitkilerini olusturan Bagcilik, Meyvecilik ve Sebzecilikte, açikta veya örtü altinda yapilan organik tarim yetistiriciliginde, üretimin her asamasinda organik tarima uygun kurallarin uygulanmasi gerekir.
Türkiye'de (ayrintisina girmeden) organik tarimin gelismeleri ve faaliyetleri konusunda sunlari söyleyebiliriz
Dünyada organik tarim konusundaki gelismelere paralel olarak ülkemizde de bu konuda çalismalar baslamistir. Türkiye'ye organik tarim ilk olarak 1985-86 yillarinda Avaipa'da faaliyet gösteren yabanci firmalar ile girmis, bu ülkelerden gelen istekler dogrultusunda tarim ürünlerinin (organik tarim) ekolojik olarak üretimi baslamistir. Bu çalismalar sonucunda Türkiye'de tanitilan bu tarim hareketi, 1992'de kurulan Ekolojik Tarim Organizasyonu (ETO) dernegi ile hiz kazanmistir. Daha sonra Tarim Bakanligi tarafindan ülkemizde organik tarim faaliyetlerinin hem dis hemde iç Pazar taleplerine uygun yasal dayanagin olusturulmasi ve çiftçi örgütlerinin hizlandirilmasi amaciyla çikarilan bir yönetmelik (organik 11.07.2002, RG 24812) ve Organik Tarim Kanunu (01.12.2004) ile, bu faaliyetler disiplin altina alinmis ve 2002-2009 arasinda uygulanmasi esas alman ve Bakanligin ana hizmet birimlerine dahil olan bir Ulusal Projeye dönüstürülmüstür.
5. Organik Tarimin Esaslari ve Uygulanmasina Iliskin Yönetmelik'in Amaç ve Kapsami
Bu yönetmelik, bozulan ekolojik dengeyi yeniden tesis etmek, bitki, hayvan ve insan sagligini koruyan organik ürünler ve bu ürünlerin üretimi için kullanilacak girdilerin üretimini saglamak, organik üretimi yurt genelinde yayginlastirmak, organik ürünlere talebi arttirmak, tüketiciye saglikli, kaliteli organik ürünler sunmak, organik ürün ve girdi ithalatini disipline etmek, organik ürün ihracatim gelistirmek amaciyla, bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinin ve bu üretimler için kullanilan her türlü girdilerin organik tarim metoduna uygun bir sekilde üretilmesi, islenmesi, ambalajlamasi, etiketlenmesi, depolanmasi ve tasinmasi ile yurt içinde ve disinda pazarlamasmdaki her asamanin kontrolünün yapilamasi, sertifikalandirilmasi, hususlarinda uygulanacak esaslari belirlemek maksadiyla hazirlanmistir. Bu yönetmelik, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik tarim metoduna uygun olarak üretilmesi ile orman ve dogal alanlardan organik tarim ilkelerine uygun olarak ürün toplanmasi, bu ürünlerin islenmesi, ambalajlanmasi, etiketlemesi, depolanmasi, tasinmasi, yurt içinde ve disinda pazarlanmasi, kontrolü, sertifikalandirilmasi ve denetimine iliskin teknik ve idari hususlari kapsar.
5.1. Organik tarimda kullanilmasina izin verilen maddeler (çizelge ve asetatlardan),
5.2. Organik tarimda kullanilabilecek ilaçlar (asetattan),
6. Organik Tarima Basvuru Nasil Yapilir ?
Organik üretim yapmak isteyen girisimci öncelikle;
1. Basvuru Tarim ve Köy Isleri Bakanligi'nm Organik Tarim Komitesi tarafindan çalisma izni verilen herhangi bir kontrol ve sertifikasyon kumlusuna dilekçe ile basvuru ve isletmesinde elde edecegi ürünlerin ekolojik olarak degerlendirilmesi için gerekli çalismanin yapilmasini talep eder (bir formu doldurarak basvurur).
2. Ön degerlendirme Basvuruyu ilgili kontrol ve sertifikasyon kurulusu ön degerlendirme yapar. Yani isletme alt yapisinin organik tarima uygun olup olmadigina karar verir ve bunu organik tarim komitesine bildirir.
3. Onay ve Sözlesme Kontrol ve sertifikasyon kurulusu üretici ile sözlesme yapan (arazi ve isletme ile ilgili doküman kurulusa sunulur).
4. Kontrol Kontrol ve sertifikasyon kurulusu arazi ve isletmenin kontrolü için bir tarih belirler.
5. Degerlendirme Sertifikasyon birimi kontrolörün raporlarini degerlendirir.
6. Sertifikasyon Onay Sertifikasyon birimi olumlu degerlendirme sonucunda sertifikaya onay verir.
HOSÇAKALIN...
E-MAIL haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol