Merhaba Kirklareli

BARKISAN TARIM KIRECI
YAZANLAR
ZIR. MÜH. GÜVEN AKAR
ZIR. MÜH. AMAÇ KESKIN
FARKLI KALSIYUM BILESIKLERININ KARPUZ (Citrullus lanatus) BITKISINDE VERIM, BESLENME VE BAZI KALITE ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKISI1
A. LEVENT TUNA2 ÖMER ÖZER3
GIRIS
Karpuz tarimi, dünya ve ülkemizde oldukça genis bir malanda yapilmaktadir.
Türkiye, dünya karpuz üretiminin % 20'sini gerçeklestirmektedir.
(...) Karpuz yetistirmek için derin, geçirgen, kumlu tin veya tinli kum topraklar uygundur. (...)
Topraklarda degisik primer mineraller seklinde ve Ca+2 olarak organik ve inorganik toprak kolloidlerine baglanmis halde bulunan kalsiyum, toprak kolloidlerinin koagülasyonunu arttirmakta, toprak strüktürünü iyilestirmekte ve toprak agregatlarinin dayanikliligini arttirmaktadir (Aydemir ve Ince, 1988).
Bitki büyümesi ve gelismesi için mutlaka gerekli bir element olan kalsiyum; hücre büyüme ve gelisme sürecinde, membran geçirgenliginin ayarlanmasinda, dokularin stabilizasyonunda ve bitkilerin kalite ile ilgili kriterlerini kazanmasinda oldukça önemli rollere sahip makro elementtir (Marschner, 1995). (...)
Kalsiyum noksanliginda bitkilerde verimin yani sira genellikle kalite ile ilgili kriterler olumsuz etkilenmekte ve durum ürünün Pazar payinin düsmesinde önemli rol oynamaktadir.(...)
Topraga uygulanan kireç ve dolomit, topragin degisebilir kalsiyum içerigini ve patates bitkisinde yumru verimini önemli oranda arttirmistir. (Shanmugasundram ve Nanjan, 1993). (...)
MATERYAL VE YÖNTEM
Arastirma çalismasi Mugla ilinde tesadüf bloklari deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak planlanmistir.
Parseller 4*3 m boyutlarinda 12'ser m2 olarak düzenlenmis, fide dikimi 200*75 cm olarak planlanmis ve denemede Crimson Sweet çesidi karpuz bitkisi Citrulluc lanatus (Thunb).
Matsum et Naksi kullanilmistir.
Dikim öncesinde 60 kg/da dozunda 151515 kompoze gübre ve çiçeklenme döneminden önce ayrica 20 kg/da Amonyum Nitrat verilmistir.
Deneme öncesi tüm parsellere toplam 100 kg/da dozunda toz kükürt uygulanmis ve dikim islemi 20 gün sonra yapilmistir. Calne gübresi (yaklasik olarak 85 % Ca(OH)2 + CaCO3) fide dikimi öncesinde 100, 150, 200 ve 250 kg/da dozlarinda topraga uygulanip karistirilmis, Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2 ise çiçeklenme döneminden baslayarak 10'er gün arayla 3 kez yapraktan % 1,2, ve 3 dozlarinda uygulanmistir.
Mineral beslenmenin tespiti amaciyla gelisme periyodunun ortalarinda tam gelismis genç yapraklardan öçrnekler alinmis, makro ve mikro element analizleri yapilmistir. (...)
Arastirma denemesinin yürütüldügü topragin önemli fiziksel ve kimyasal özellikleri çizelge 1'de verilmistir.
Devam Edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol