Merhaba Kirklareli

Nar Yetistiriciligi - 2
Gübreleme Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmis olmali ve dekara 2-3 ton sonbahar-kis aylarinda bütün bahçeye kaplayacak sekilde uygulanarak çapa ile topraga karistirilmalidir. Nar için yesil gübreleme yapilmasi da yararli sonuçlar verir. Bunun için bakla, fig gibi bitkiler nar bahçesinin tamamina ekilir. Ekimi yapilan bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde bahçe sürülerek bitki topraga karistirilir. Bu bitkilerin topragi azotça zenginlestirmesi bakimindan da olumludur.
Azot nar için önemli bir maddedir. Azotlu gübre sürgün gelisimi ve meyve büyümesini etkiler, ilk yillarda agaç basina 50-100 gr saf azot (amonyum sülfat) olarak (250-500 gr) verilmesi oldukça iyi sonuç vermektedir. Tam verime geçtikten sonra bu miktar agaç basina 200-300 gr (amonyum sülfat) olarak, (1 -1,5 kg) olmalidir. Azotlu gübreler erken ilkbahar ve yaz aylarinda olmak üzere 2 dönem verilmektedir. Yukarida belirtilen miktarin 2/3'ü mart ayinda 1/3'ü ise haziran-temmuz aylarinda atilmalidir..
Sulama Nar yetistiriciliginde yagislarin yeterli olmadigi her dönemde sulama zorunludur. Sulamanin az ve sik yapilmasi gerekir. Genel olarak subat-mart aylarinda odun gözlerinin sürmesinden eylül-ekim aylarinda meyve olusumuna kadar sürekli olarak toprak nemi korunmalidir. Meyvelerin son olgunlasma döneminde hasattan 10-15 gün önce sulama kesilmelidir.
Hastalik ve Zararlilarla Mücadele En önemli hastalik bazi mantarlarin nar meyvelerinde çürümelere sebep olmasidir. Bazi klasik kültürel islemler uygulanarak hastaliklar büyük ölçüde önlenebilir. Olgunluga yakin bir dönemde fungusit uygulamasi yapilmasi depolanacak meyvelerin uzun süre çürümelerini engellemektedir. Narlarin en önemli zararlilari siçanlardir ve özellikle tatli narlarda ve olgunluga yakin dönemlerde zarar verirler.
Toprak Analizi - 1
Analizin Amaci Topraklarda bulunan bitki besin maddeleri miktarlarini belirleyerek o toprakta yetistirilecek bitkilerin istegi olan gübre cins ve miktarini ortaya koymaktir.
Analiz Yapilmadan Gübre Kullanimi Gereginden daha az veya daha çok gübre kullanabilir.
Yanlis zamanda yanlis cins ve miktarda gübre kullanabilir. Ürünün verim ve kalitesi düser. Bitkilerin hastalik ve zararlilara direnci azalir.
Örnek Alinma Zamani En uygun örnek alma zamani bitkinin ekim ya da taban gübresi uygulama zamanindan 1,5-2 ay önceki dönemdir. Topragin tavda oldugu dönemde örnek alinmasi kolaylik saglar.
Derinlik Örnek alma derinligi; topragin isleme derinligi olan 0-20 cm arasindaki kisimdir. Meyve bahçelerinde 0-20 cm, 20-40 cm derinliklerinden ayri ayri örnek alinir.
Örnek Alma Genisligi Tarlada degisik özellikler gösteren (renk, meyil, topragin derinligi ve yapisi, ürün yetistirme, isleme derinligi) yerler yoksa 20-80 dönüm alandan bir örnek alinir.
Seralarda örnek alirken her seradan ayri örnek alinmalidir.
Örnek Alma Araçlari Toprak örnegi almada çesitli araçlar kullanilmaktadir, bunlar;
.Toprak burgulan; helezon tipi olanlar tinli ve killi topraklarda, kova tipi olanlar kumlu topraklarda
.Bahçe beli; her türlü topraklarda.
.Mikro besin elementleri(demir, bakir, çinko, mangan) için örnek alinacaksa araçlar mutlaka paslanmaz çelik olmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol