Merhaba Kirklareli

Turunçgil Yetistiriciligi - 2
Sulama Turunçgil agaçlan, yüksek kaliteli bol ürün verebilmek ve büyüyüp gelisebilmek için, topragin her zaman nernii olmasini isterler. Özellikle çiçeklenme ve meyve baglama dönemlerinde turunçgil agaçlan suya çok duyarlilar. Uygulanacak sulama yönteminin seçimine suyun miktari, bahçenin düz, egimli veya engebeli olusu ile, topragin yapisi büyük ölçüde etki eder. Bahçe, dikimden evvel suyun düzenli bir biçimde dagilmasina uygun sekilde düzeltilmis ve tavalara ayrilmissa, su bu tavalar içine verilebilir. Budama Turunçgiller genellikle, fazla budamaya gereksinim göstermez. Dallar siklasip birbirlerini gölgelemeye baslayincaya kadar kuru dallarin ayiklanmasi ile hastalikli ve obur dallarin kesilmesi yeterlidir. ilke olarak, sekil budamasi uygulayarak agaçlarin normal sekil ve büyüklügünü almalarina yardimci olunur. En uygun budama zamani kis sonudur.
Hasat Turunçgil meyveleri henüz yesil renkli iken de toplanabilmektedir. Bu nedenle uluslararasi olgunluk standartlarinda, Özellikle meyve suyu oranlari dikkate alinmistir, örnegin limon, mandolin ve altintoplarda, hatta bazi portakallarda belli ölçülerde yesil renkli meyvelerin pazarlanmasi uygun görülmüs ancak su kapsamlari da belirlenmistir. Birlesik Milletler, Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafindan belirlenen en az su oranlan söyledir
Limonlarda % 25, Satsuma mandolinde % 33, Clemantine mandolininde % 40, diger mandolinlerde % 33, Thomson göbekli portakallarda % 30, Washington göbekli porkallarda % 33, diger portakallarda % 35, altintoplarda % 35. Turunçgil meyveleri en az bu belirtilen oranlarda su bulundurduklari zaman agaçlardan koparilabilir.
Turunçgil Yetistiriciligi - 3
Gübreleme Etkin ve ekonomik bir gübreleme için yaprok analizleri yaptirmaniz zorunludur. Bu analizi yapan kuruluslar, hangi gübreleri, ne zaman ve ne miktarda kullanacagimizi da önermektedirler. Bu arada toprak analizleri yaptirmak da yararlidir. Azotlu gübre olarak amonyum sülfat kullanilir. Belirtilen miktarlara uyarak, birinci gübreleme ocak ayinin sonlarinda yapilir, ikinci gübreleme mayis ortasinda baslar, haziran basma kadar sürdürülür. Son gübreleme ise haziran biterken baslatilir ve temmuzun sonunda tamamlanir. Fosforlu gübre olarak triple süper fosfat kullanilir. Bu gübre ekim-kasim ayi içinde çiftlik gübresi ile 2 yilda bir verilir.
Potasyumlu gübre olarak potasyum sülfat kullanilir. Bu gübre ekim-kasim ayi içinde, çiftlik gübresi ile 2 yilda bir kullanilir. Çiftlik gübresi her agaca yas basina 10 kg hesabi ile ve iki yilda bir. Ekim ve kasim ayi içinde verilir. Ancak fidan dikimi sirasinda fosforlu ve potasli gübrelerle birlikte çiftlik gübresinin temel gübre olarak verilmesine Özen gösterilmeli ve unutulmamalidir.
Oniki yastan itibaren verilecek gübre miktari, 12'inci yildaki miktarin aynidir ve bu miktarda her yil aynen devam edilir. Ayrica, bakir, demir, manganez, çinko ve bor da agaçlarin gelismesi ile meyve verim ve kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu konularda da ilgili farim kuruluslarindan bilgi alinabilir. Gübreler, meyveye yatmts bahçelerde siralar arasina serpilmelidir. Turunçgillerde, meyve iriligi, kabuk kalinligi, kabugun düzgünlügü ve rengi, meyvenin su orani, besin maddelerinin yetersizligi veya fazlaligindan çok etkilenir. Örnegin fazla azot meyveyi küçültür. Sofralik olarak pazarlanacak kaliteli ürün oranini düsürür. Meyve suyunu artirdigi için islenmeye elverisli meyve oranini yükseltir. Meyve miktari artar, fakat kalite düser. Fazla potas meyvenin iri olmasini saglar.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol