Merhaba Kirklareli

CAN her cins toprakta kullanilabilir. Hafif ve kumlu topraklara biraz daha fazla, organik maddece zengin topraklara ve baklagillerden sonra tahil ekilecek topraga daha az CAN verilmelidir.
Amonyum Nitrat (%33'lük)
2 çuvalinda 33 Kg. saf azot besin maddesi bulundurur.
Amonyum nitrat gübresinin içinde bulunan azot besin maddesinin yarisi amonyum yarisi da nitrat seklinde bulunur. Bitki her iki sekildeki azot besin maddesinden de yararlanabildigi için bu gübrenin etkisi hem daha çabuk olmakta hem de devamli olmaktadir. Amonyum nitrat gübresi ekim zamaninda kullanilabildigi gibi bitkinin büyüyüp gelistigi dönemlerde de basari ile uygulanabilir.
Her iki gübre de nem çekebilir. Bu nedenle depolamada dikkatli olmak gerekir. Asiri sicak ortamda infilak etme tehlikesi olabilir.
Öre (%46 Azot)
Üre içinde bulunan azot besin maddesi bakimindan diger azotlu gübrelerden daha zengindir. Üre gübresinin içinde agirliginin yarisina yakin (2 çuvalinda 46 Kg. saf Azot) %46 saf azot besin maddesi bulunur.
Üre gübresi topraga atildiktan sonra içindeki organik bünyeli azot toprakta kimyasal degismelere ugrayarak kisa zamanda bitkilerin kolayca faydalanabilecekleri bir hale gelir. Üre bütün bitkilere basari ile uygulanabilir.
Sonbahar gübrelemesinde kullanildigi gibi, bitkilerin belirli gelisme dönemlerinde, ilkbaharda veya daha sonra da kullanilabilir. Fazla miktarda üre verilmesi gerektiginde hepsi bir defada degil birkaç kisma bölünerek atilmalidir. Dekara (1000 m2) 20 kg.'dan fazla atilmasi halinde çimlenme kayiplarina sebep olabilir.
Üre topraga verildikten sonra derhal topraga karistirilmalidir. Aksi halde toprak yüzeyinde kalan gübreden buharlasma nedeniyle azot kaybi olabilir.
FOSFORLU GÜBRELER
Yaygin olarak kullanilmamaktadirlar. Yurdumuz topraklarinin genelde fosfor bakimindan yeterli durumda oldugu söylenmektedir. Ancak toprak analizleri yaptirilarak eger varsa topraktaki fosfor eksikligi mutlaka giderilmelidir.
. Süperfosfat
. Triple süperfosfat olmak üzere iki çesittir.
Fosforlu gübreler;
. Kök olusumunu ve kök büyümesini saglar,
. Bitkilerin olgunlasmasini çabuklastirir,
. Mahsulün kalitesini yükseltir,
. Tane dökümünü önler,
. Verimi çogaltir,
. Bitkinin kuraga dayanikliligini arttirir,
. Bitkinin hastaliklara karsi mukavemetini arttirir,
. Taneler dolgun olur.
Fosforlu Gübrelerin Eksikliginin Belirtileri
Bitkiler bodur kalir. Dal ve yapraklar tam olarak gelisemez.
. Saplar zayif, kök büyümesi ve hububatta sapa kalkma sinirli olur.
. Bitki yapragi kirli yesil veya kirmizimtrak renkte olur.
. Genelde yapraklar erken dökülür.
. Meyve agaçlarinda sürgün büyümesi tomurcuklanma ve çiçek açma yavaslar.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol