Merhaba Kirklareli

Madde 34
Sosyal güvenlik ve sosyal yardim
1. Birlik, Topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamalardan kaynaklanan kurallar uyarinca, isini kaybetme halinde ve analik, hastalik, is kazalari, geçindirilmeye muhtaçlik veya yaslilik gibi durumlarda koruma saglayan sosyal güvenlik yardimlarindan ve sosyal hizmetlerden yararlanma hakkini tanir ve gözetir.
2. Avrupa Birligi sinirlari içinde, yasal olarak ikamet eden veya dolasan herkes, Topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamalara uygun olarak, sosyal güvenlik yardimlarindan ve diger sosyal yardimlardan yararlanma hakkina sahiptir.
3. Birlik, sosyal dislanma ve yoksullukla mücadele için, yeterli kaynagi olmayan herkese saygin bir hayat saglamak amaciyla, Topluluk hukuku ile ulusal hukuk ve uygulamalardan kaynaklanan kurallar uyarinca, sosyal yardim ve konut yardimi hakkini tanir ve gözetir.
Madde 35
Saglik
Herkes, ulusal hukuk ve uygulamalar uyarinca koruyucu saghk hizmeti alma ve tibbî tedaviden yararlanma hakkina sahiptir. Birligin tüm politikalari ve eylemlerinin tanim ve uygulamasinda, daha üst düzeyde bir insan sagligi korumasi hedeflenir.
Madde 36
Genel ekonomik yarara iliskin hizmetlere erisim
Birlik, sosyal ve bölgesel uyumun gelistirilmesi için, Avrupa Toplulugunu Kuran Antlasmaya uygun olarak, ulusal mevzuat ve uygulamada öngörülen genel ekonomik yarara iliskin hizmetlere erisim hakkini tanir ve gözetir.
Madde 37
Çevrenin korunmasi
Çevrenin üst düzeyde korunmasi ve çevre kalitesinin artirilmasi, Birlik politikalari kapsamina alinmali ve sürdürülebilir gelisme ilkesi ile uyumlu olarak saglanmalidir.
Madde 38
Tüketicinin korunmasi
Birlik politikalari, üst düzeyde bir tüketici korumasi temin eder.
BÖLÜM V
VATANDAs HAKLARI
Madde 39
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy verme ve aday olma hakki
1. Birligin her vatandasi, ikamet ettigi üye devlette, o devlet vatandaslariyla ayni sartlarda, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy verme ve aday olma hakkina sahiptir.
2. Avrupa Parlamentosu üyeleri, dogrudan genel seçimle, serbest ve gizli oylama ile seçilir.
Madde 40
Belediye seçimlerinde oy verme ve aday olma hakki
Birligin her vatandasi, ikamet ettigi üye devlette, o devletin vatandaslariyla ayni sartlarda, belediye seçimlerinde oy verme ve aday olma hakkina sahiptir.
Madde 41
iyi yönetilme hakki
1. Herkes, kendisiyle ilgili islerin, Birligin kurum ve kuruluslari tarafindan, tarafsiz ve adil bir sekilde ve makul bir süre içinde görülmesi hakkina sahiptir.
2. Bu hak
. herkesin, kendisini olumsuz biçimde etkileyecek önlemler alinmadan önce, dinlenme hakkini;
. herkesin, gizliligin mesru yararlarina ve meslek sirlarina saygi göstermek kaydiyla, dosyasina erisme hakkini;
. yönetimin, karalarinin gerekçelerini belirtme zorunlulugunu kapsar.
3. Herkes, üye devletlerin hukuk sistemlerinde ortak olan genel ilkelere uygun bir sekilde, Topluluk kurumlan ya da bu kurumlarda görevli memurlarin görevleri dolayisiyla verdikleri zararin tazmin edilmesi hakkina sahiptir.
4. Herkes, Birligin kurumlarina, Antlasmalarin resmî dillerinden herhangi biriyle yazabilir ve kendisine ayni dilde cevap verilmelidir.
Madde 42
Belgelere erisim hakki
Birligin her vatandasi ve bir üye devlette ikamet eden veya kayitii is merkezine sahip her gerçek ya da tüzel kisi, Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon belgelerine erisim hakkina sahiptir.
Madde 43
Ombudsman
Birligin her vatandasi ve bir üye devlette ikamet eden veya kayitli is merkezine sahip her gerçek ya da tüzel kisi, yargi islevini yerine getiren ilk Derece Mahkemesi ve Adalet Divani hariç olmak üzere, Toplulugun kurum ve kuruluslarinin faaliyetlerindeki idarî aksakliklari Birlik Ombudsmanina bildirme hakkina sahiptir.
Madde 44
Dilekçe hakki
Birligin her vatandasi ve bir üye devlette ikamet eden veya kayitli is merkezine sahip her gerçek ya da tüzel kisi, Avrupa Parlamentosuna dilekçe verme hakkina sahiptir.
Madde 45
Dolasim ve ikamet özgürlügü
1. Birligin her vatandasi, üye devletlerin topraklarinda serbestçe dolasma ve ikamet etme hakkina sahiptir.
2. Bir üye devletin topraklarinda yasal olarak ikamet eden üçüncü devlet vatandaslarina, Avrupa Toplulugunu Kuran Antlasmaya uygun olarak dolasim ve ikamet özgürlügü taninabilir.
Madde 46
Diplomatik koruma
Birligin her vatandasi, vatandasi oldugu üye devletin temsil edilmedigi bir üçüncü ülke topraklarinda, o ülkede temsil edilen herhangi bir üye devletin elçilik ve konsolosluk makamlari tarafindan, o üye devletin vatandaslariyla ayni sartlarda korunma hakkina sahiptir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol