EKONOMIK VE EKOLOJIK KAZANIM IÇIN ENTEGRE ATIK YÖNETIMI
Arastirma Görevlisi Evren Çaglarer
Dünün Devami
1.3. ÖZEL ATIKLAR
Uzaklastirilmasi ülkemizde özel olan arz edilen, bu yüzden de "Özel Atik" olarak adlandirilan atiklar sunlardir;
1.3.1. HASTANE ATIKLARI; Hastane ve benzeri kuruluslarda ev çöplerine benzer kati atiklarin disinda farkli niteliklere sahip patojen mikroorganizma içeren maddeler, organ dokulari, kesici aletler, siringalar, kirlenmis sargilar, ameliyat atiklari v.s. gibi atiklar ortaya çikmaktadir. Tibbi atiklarin ev çöplerine benzer kati atiklara karistirilmamasi, onlarla bir arada toplanip tasinmamasi, özel bir sekilde islem görmesi gerekmektedir. Bu amaçla, hastane atiklarinin toplanmasi, tasinmasi ve bertarafi yürürlüge giren Tibbi Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi (R. G. sayi 21586, 20.05.1993) ile saglanmistir.
1.3.2. TOKSIK SANAYI ATIKLARI; endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan bu tip atik ayri toplanmali ve usulüne uygun bertaraf edilmelidir. Toksik sanayi atiklari ile ilgili esaslar, Tehlikeli Atiklarin Kontrolü Yönetmeligi (R.G. sayi 22387, 27.08.1995)nde belirtilmistir.
1.3.3. RADYOAKTIF ATIKLAR; normal atiklarla birlikte toplanilamaz. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'na verilen yetki dogrultusunda ilgili mevzuat geregi bertaraf edilir.
1.3.4. PILLER; içerdigi agir metallerden dolayi toksiktirler. Ayri toplanmalari ve bertaraf edilmeleri gerekir. Bunlarla ilgili esaslar ise, Zararli Kimyasal Madde ve Ürünlerin Kontrolü Yönetmeligi (R.G. sayi 21634, 11.07.1993) ile belirlenmistir.
2. KATI ATIKLARDA GERI KAZANIM
Son yillarda önemli boyutlara ulasan kati atik sorunu için çesitli ülkelerde muhtelif politikalar gelistirilmistir. Bu politikalar, 3 temel baslik altinda toplanacak olursa;
1- Olusan atiklarin kaynaginda önlenmesi ve azaltilmasi,
2- Olusan atiklarin bir kisminin yeniden kazanilarak kullanimi,
3- Yeniden kullanilamayacak atiklarin emniyetli bir sekilde depolanmasi ve yok edilmesidir.
Hizla artan atik üretimi ve bunlari degerlendirme yöntemlerinin ayni hizla gelisememesi, atiklarin depolama saha ve kapasitelerinin azalmasi gibi nedenlerden ciddi sorunlar ortaya çikmistir. Bunlara daha çok kamuoyu baskilari ile çözüm yolu aranmis ve toplumsal bilinç bu yolla uyarilmistir.
Kati atiklar içinde plastiklere verilen özel önem "reeyling" konusunda teknolojik gelismeyi tesvik etmistir. Kati atiklar içinden plastiklerin geri kazanilmasinda fakli olan nokta, plastiklerin toplanmasi, siniflandirilmasi, kullanima hazirlanmasi ve bu asamadan sonra tekrar degerlendirilebilmesidir.
Halen dünyada uygulanan 3 tip geri kazanim yöntemi mevcuttur. Bunlar
*Malzemenin geri kazanilmasi
*Kimyasal geri kazanma
*Enerji üretiminde kullanmadir.
Devam Edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Edirne'den kısa kısa
02 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Potanın Kızçeleri Sezonu Mağlubiyetle Bitirdi
30 Nis 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, ziyaretler bulundu
01 Nis 2025 -
MHP Kırklareli İl Teşkilatı bayramlaştı
01 Nis 2025 -
Kaleiçi konaklarının restorasyonu Edirne'nin turizm potansiyeline katkı sağlayacak
01 Nis 2025 -
Edirne'de bayram tatili yoğunluğu yaşanıyor
01 Nis 2025 -
Tekirdağ'da jandarma ekipleri şehit ve gazi ailelerini ziyaret etti
01 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol