Merhaba Kirklareli

Böylece ahir gübresi, suyun toprak yüzeyinden bagimsizca akmasina, buharlasmasina ve tarima elverisli topraklari tasiyip götürmesine engel olur. Gübreleme ile topragin tarlada tutulmasi erozyon tehlikesine karsi tedbir olarak düsünülmelidir. (Özellikle tuzluk tabir edilen topraklarda.)
Ahir gübrelerinin uygulandigi topraklar daha kolay tava gelir ve islenmesi kolaylasir. ince yapili kumlu topraklarin parça bagliligini gevsetir, hava bosluklarini artirir ve topraga bitki gelisimi için uygun bir yapi kazandirir.
Ahir gübrelerinin önemli özelliklerinden biri de zengin mikro-organizma kaynagi olmasidir. Toprakla karistirilan ahir gübresi, topraktaki mikro-organizma sayisini ve etkinligini artirir, biyolojik degisimlerin hizlandirilmasini saglar.
Hayvanlar yedikleri yemlerdeki besin maddelerinin ancak %45'inden yararlanabilirler. Yemde bulunan bitki besin maddelerinin yarisindan fazlasi diski ile ahir gübresine geçer. Bu nedenle ahir gübreleri içerdikleri besin maddelerinden dolayi, bitki içinde zengin bir besin kaynagidir.
Ahir Gübrelerinin Bitkilere Yararli Olmasi Nelere Baglidir?
Ahir gübresinin bitkilere yararli olabilmesi için, tarla kenarinda en az 3 ay, mümkünse 6 ay bekletilmesi, gereklidir. Gübrenin bitkiye ve topraga faydali hale gelebilmesi için bekletme islemi mutlaka yapilmalidir.
Ahir gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybini önlemek için, gübre tarlaya serildikten sonra pullukla toprak altina gömülmelidir. Aksi halde, gübre tarlada bekletilme süresine bagli olarak degerinden çok sey kaybeder.
Yesil Gübre
isletme gübrelerinden biri de yesil gübredir. Yesil gübre baklagil cinsi bitkilerinden seçilir. Baklagiller havanin azotundan yararlanarak, köklerinde azot depolayan ve topragin azotça zenginlesmesini saglayan bitkilerdir.
Çiftlik gübresinin bulunamadigi durumlarda topraga organik madde kazandirmanin diger bir yöntemi de yesil gübrelemedir. Yesil gübre bitkileri fig, üçgül, yabani bezelye gibi bitkiler olup, sonbaharda ekilir ve ilkbaharda çiçeklenmeden önce biçilerek topraga karistirilir.
Bu uygulamaya topragin organik maddesi az olan yerlerde birkaç yil üst üste devam edilmelidir. Ayrica bahçelerdeki yaprak, misir sapi ve benzerleri gibi maddelerden elde edilecek çürüntüler de toprak verimliligini artirmak için kullanilabilir. Bu artiklarin çürümeleri yani yarayisli hale geçmeleri çiftlik gübresinde oldugu gibi bazi islemlerin yapilmasini gerektirir. Çürüntü elde edildikten sonra saçilarak topraga 5-10 cm. derinlikte karistirilmalidir.
Detayli bilgi almak için Edirne Ticaret Borsasi'na basvurdugunuz takdirde, Ziraat Mühendislerimiz tarafindan gerekli bilgi verilecektir.
TiCARi GÜBRELER
Bilesiminde azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin maddelerinden birini veya birkaçini bir arada bulunduran ve ticaret amaci ile pazarlanan gübrelere ticari gübre denilmektedir. Halk arasinda "suni gübre" veya "kimyevi gübre" diye adlandirilan bu gübrelerin degeri dogrudan dogruya bünyelerindeki besin maddesi miktarlari ile ölçülmektedir.
Gübreler içerisinde en siklikla kullanilan tür, ticari gübrelerdir. Gübre bayilerinde satilan ticari gübrelerin, bilesimlerinde bir veya birden fazla bitki besin maddesini bir arada bulundurur. isletme gübrelerinden farkli olarak yüksek miktarda bitki besin maddesi içerir ve suda kolayca çözünürler.
Çesitleri
Ticaret gübreleri içerdikleri besin maddelerine göre;
. Azotlu . Fosforlu . Potasyumlu
. Kompoze gübreler olarak 4 ana gruba ayrilirlar.
devami yarin.... haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol