Merhaba Kirklareli

Aniz Yakilmasi-1
Aniz yanginlari toprak içerisindeki faydali canlilar ve organik maddeleri yoketmektedir. Yanma aninda tarla topragi yüzeyinde 250
°C bulan bir sicaklik olusmakladir. Bu yüksek sicaklik topragin üst katmanlarindaki kil gibi toprak parçaciklarini pisirmekte, topraktaki bir çok faydali mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlilari yakarak öldürmektedir. Ayrica aniz yakilmasi sonucu olusan yüksek sicaklik, topragin üzerindeki sap, aniz gibi artiklari yakarken topragin üst tabakasindaki organik maddeyi de yakmakta, bazi mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacagi forma dönüstürmektedir. Bu tarlalarda yetisen ürünlerde makro ve mikro besin maddesi noksanliklari görülmektedir.
Toprakta bitkilere yarayisli besin maddelerinin azalmasi, verimin düsmesi; kurak bölge tarlalarinda aniz yakilmasi ile tarim topraklarinda organik madde hizla azalmakta, karbon/azot orani olumsuz etkilenmekte, bitki besin maddelerinin alinimindaki katyon degisim kapasitesi, alinabilir potasyum, topragin kireç muhteviyati, suya doymuslugu, toprak asîtligi ve alinabilir toplam azot miktari olumsuz etkilenmektedir. Anizi yakilan tarlalara ekilen ayçiçegi, bugday, patates, misir, pamuk, seker pancari, kavun, karpuz gibi bitkilerde yetisme döneminde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddesi noksanligi çok sik olarak görülmekte ve bitkiler normallerine göre daha kisa, sari ve ciliz kalmakta, kolayca hastaliklarina yakalanmakta ve verimleri çok düsmektedir.
Topragin su tutma kapasitesinin düsmesi ve çoraklasmasi; aniz yakilmasi sonucu topragin bünyesindeki organik maddenin azalmasi sonucu su tutma kapasitesi ve havalanma Özellikleri olumsuz etkilenmektedir. Anizlari sürekli yakilan tarim topraklarinda organik madde orani % 1 'in altindadir.
Aniz Yakilmasi-2
Tarla topraklarinda su ve rüzgar erozyonunun artmasi; aniz yanginlari, tarla yüzeyini bitki örtüsüz birakacagindan, topragi dogrudan yagmur damlalarina ve rüzgara açik hale getirmektedir. Çok degerli tarim topraklarinin en degerli üst katmanlari su ve rüzgar erozyonu sonucu tasinarak yok olmaktadir. Bazen siddetli yagislarla, çogunlukla anizi yakilan bitki Örtüsüz çiplak arazilerden gelen kuvvetli seller, kara yollarini, göletleri, barajlari, hatta yerlesim yerlerini çamur ile doldurmakta, önemli ekonomik kayiplara neden olmaktadir. Orman yanginlari, ekolojik dengenin bozulmasi ve tatli su kaynaklarinin azalmasi; anizlarin orman içerisinde veya yakininda yakilmasi ise çok daha büyük felaketlere neden olmaktadir. Aniz yakma sonucu olusan büyük orman yanginlari, insanlik için temiz hava ve dogal zenginlik açisindan son derece degerli olan agaçlari, kuslari, arilari, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi hizla bozarak su kaynaklarini da kurutmaktadir. Yine aniz yanginlari sonucu telefon ve telgraf direkleri yanmakta ve çok önemli maddi kayiplara neden olmaktadir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol