Merhaba Kirklareli

Dünün Devamidir
-Unutulmamalidir ki dallari kisa kesmek vegetatif gelismeyi, hiç kesmemek ya da uzun birakmak ta generatif faaliyetleri tesvik eder.
-Ayni noktadan yan yana büyüyen ayni kuvvette dallarin gelismesine izin verilmemeli, genis açili dal birakilarak dar açili olan çikarilmalidir.
-Meyve agaçlarinda türler ve çesitler arasinda gelisme bakimindan, olusturduklari dal ve dalcik sayilari bakimindan ve çiçek tomurcuklarini olusturduklari yerler bakimindan farkliliklar bulunmaktadir. Bu sebeple türler içindeki çesitler ayri ayri incelenmelidir. Örnegin bir elma çesidi olan Jonafree, uzun kesimlerde ölü göz olusturmaktadir. Bu çesitte daha kisa kesimler yapmak gerekmektedir.
Üstteki sekillerde dal kesimlerinin nasil yapilacagi gösterilmektedir. Liderde dikim yilinda yapilan kesimlerde, asi noktasinin ters istikametindeki göz üzerinden, yan dallarda ise disa bakan göz üzerinden kesim yapilmalidir. Kesim meyilli yapilmali, göze zarar verilmemelidir.
4.Budama Zamani
Budama zamani, meyve agacinin toplu büyümesini, kesime karsi gösterecegi tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler. Budama kis ve yaz (yesil ) olmak üzere iki ayri ve zit mevsimlerde yapilir.
4.1.Kis budama zamani
Meyve agaçlarini budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelisme periyodunun baslamasi arasinda geçen dönemdir. Kisi ilik geçen yerlerde meyve agaçlarinin kis dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakimindan, en uygun bir zaman dilimidir. Çünkü bu devrede hem isçi temini yaza göre daha kolay hem de agaçlarda yapraklar olmadigi için çikarilacak dallar kolaylikla tespit edilebilir. Ancak kisi sert geçen yerlerde siddetli donlardan önce, budamanin yapilmasi dogru olmaz, don tehlikesi geçtikten sonra budama yapilmalidir.
4.2.Yaz budama zamani
Yaz boyunca meyve agaçlarinda sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, egme, dallarin birbiriyle karsilikli olarak baglanmalari ve açilarin genisletilmeleri, daraltilmalari gibi yapilan islemlerin tümüne yaz budamasi denir. Yazin yapilan budamalar kisin yapilanlara göre daha fazla bodurluk saglar.
Yaz budamasi yaparken meyve/yaprak oranina dikkat edilmelidir.
Yaz budamasinda amaç, meyvelerin daha iyi renklenmelerini saglamak, vegetatif gelismeyi düzenlemek, kis aylarinda yapilacak budama islemlerini azaltmak ve derim isleri ile kültürel etkinlikleri kolaylastirmaktir.
Yaz budamasi özellikle meyve agaçlarinin sekillendirme yillarinda yapilmasi gerekli olan önemli bir teknik islemdir. Meyve agaçlarinda, yaz budamasi ilkbahar gelisme periyodunun sonu ve yaz gelisme periyodu içerisinde sürgünler odunsulasmaya basladiktan sonra yapilabilir. Genellikle agaçlar üzerinde sekli bozan, büyümeleri istenmeyen gelismeleri ama yardimci dallarin zararina olan dallar kesilerek çikartilabilir yada egilip bükülebilir. Bazi dallar da açilari genisletilerek gelismeden alikonulabilir.
5.Elmada Gözler ve Dallar
Budama ile agaç üzerindeki istenmeyen ve sekil bozuklugu meydana getiren dallar çikarilmaktadir. Bu sebeple kisaca gözlerden ve sürgünlerden bahsetmekte fayda vardir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol