Merhaba Kirklareli

Merhaba Bugday Üreticileri
DIKKAT
Rüzgar almayan sik dikilmis bugdaylarinizi mutlaka kontrol ediniz. Bugdayda Pas Hastaligi Kepir veya kum arazi dinlemez.
Pas hastaliginin verime etkisi çok. %30-40 arasi verim alalabiliniyormus. Arastirin.
Toz veya sivi halde ilaçlar (Yerli yabanci) varmis. Lütfen Tarim Müdürlüklerimizden bilgi alin. Bereket Ola
Bugday Hastaliklari ve Mücadelesi
Bölgemizde en çok rastlanan bugday hastaliklari; Sürme (kör), pas hastaliklari (sari pas, kahverengi pas, kara pas), rastik, kök ve bogaz çürüklügü'dür.
Sürme (kör) Hastalikli bitkiler saglamlardan daha kisa boyludur. Daneler yuvarlaga yakin bir sekil alir. Ezilince siyah bir toz kitlesi ile dolu olduklari görülür. Dayanikli çesit kullanarak, yazlik ekim yapilarak ve ekim öncesinde tohumlar ilaçlanarak mücadele yapilmaktadir.
Sari Pas (kinacik) Yapraklar üzerinde sari, dar, uzunca, birbirine paralel noktali çizgiler halinde sap ve basakta meydana gelirlerse de genellikle yaprak ve kavuzlarda görülür.
Kahverengi Pas Sari pastan sonra görülür. Püstülleri kara pasinkinden koyu, kara pasinkinden daha açiktir. Püstüller dairevi yiginlar meydana getirir.
Kara Pas En geç görülen pas türüdür. Püstüller rastgele dagilmislardir. Püstüllerin üzerindeki epidermisin yirtilmasi ile bariz olarak taninir.
Pas Hastaliklarinin Mücadelesi
Hastaliga dayanikli çesitler kullanmak
Yabanci ot mücadesi yapmak
Ilaçli mücadele
Rastik Hastalikli bugday, basak çikarir çikarmaz görülür. Hastaliga yakalanmis bitkiler saglamlardan daha kisa ve zayif olup, genellikle kardeslenmezler ve erken olgunlasirlar. Bugdayin basaklari çiçek zamani siyah bir toz kitlesi hastalik etmeni fungusun sporlaridir. Bu sporlar rüzgarin etkisiyle etrafa dagilir ve daha sonra geride sadece basak ekseni kalir.
Mücadelesi
Hastaliksiz tohum ekilmeli
Hastaliga dayanikli çesitler kullanmak
Tohum ilaçlamasi yapmak
Bugdayda kök ve bogaz çürüklügü Daha ziyade bugdaygillere ariz olur. Kuru ziraat yapilan bölgelerde kislik bugdaygillerde daha çok görülür. Alkali topraklarda hastalik daha etkendir. En belirgin basaklanma dönemindedir. Bitki vaktinden erken sararir ve beyazlasir. Basak dane tutmaz veya daneler ciliz kalir. Bazen basak vermeyebilir. Sap, yaprak ve basakta hizli bir beyazlasma görülür. Mücadelesi
Hastaliksiz tohum ekilmeli
Yeterli miktarda azotlu gübre atmak
Sürüm ve yaz nadasi hastaligi azaltir
Tohum ilaçlamasi
3.7.2 Bugday Zararlilari ve Mücadelesi
Süne Toprak renginde, bazen siyah genis vücutlu, 11-12 mm uzunlukta 7-8 mm genislikte emici bir böcektir. Yapraklari ve daneyi emer.
Mücadelesi Süne mücadelesi prensip itibariyle 1-3 yasli genç nimf döneminde ilaçlama suretiyle yapilmalidir.
Kimil Süneye benzer, ancak vücudu süneye göre dar ve bas iridir. Vücudun üstü esmer, sari ve hafif açik beneklerle bezenmistir. 4 halkali bir hortumu vardir. Bugdayin yapraklarini ve daneyi emer. Mücadelesi Kislamis erginlerde, nimf ve yeni nesil erginlerde olmak üzere iki dönemde ilaçlama mücadesi yapilmaktadir.
Ekin Balmumu Ergini, esmer, kirmizi renkte, kanatlari açik kahverengi bas ve thorax esmer veya siyah elytralari kirmizi ortalama 10-15 mm uzunlugunda bir böcektir. Larvalari bugdayin köklerini yiyerek, erginleri ise hububatin süt olum döneminde basaklarda kapçik, kavuz ve daneleri kemirerek zararlari olmaktadirlar. Devam Edecek
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol