Merhaba Kirklareli

BÖLÜM VI
ADALET
Madde 47
Etkili bir kanun yoluna basvuru ve adil yargilanma hakki
Birlik hukuku tarafindan teminat altina alman haklari ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, bu maddede düzenlenen kosullara uygun biçimde, mahkemeye basvurarak etkili bir hukuk? çözümden yararlanma hakkina sahiptir.
Herkes, önceden kanunla kurulmus bagimsiz ve tarafsiz bir mahkemede, makul bir süre içinde, adil ve halka açiik bir yargilamadan yararlanma hakkina sahiptir. Herkes, danisma, savunma ve temsil edilme imkanlanndan yararlanir.
Adalete etkili erisim amaciyla gerekli oldugu ölçüde, yeterli kaynagi olmayan kisilere yasal yardim saglanir.
Madde 48
Masumiyet karinesi ve savunma hakki
1. Suçlanan kisi, suçlulugu kanunlara uygun olarak kanitlanincaya kadar masum kabul edilir.
2. Suçlanan kisinin savunma hakki teminat altindadir.
Madde 49
Hukuka uygunluk ve suç ve ceza arasindaki oransallik ilkeleri
1. Hiç kimse, islendigi sirada, ulusal ya da uluslararasi hukuka göre suç kabul edilmeyen bir eylem veya ihmalden dolayi suçlu sayilamaz. Hiç kimseye, suçun islendigi sirada verilmesi gereken cezadan daha fazlasi verilemez. Suçun islenmesinden sonra kanunla o suç için daha hafif bir ceza getirilmisse, bu ceza uygulanir.
2. Bu madde, herhangi bir kisinin, islendigi zaman milletler toplulugunun kabul ettigi genel ilkelere göre suç sayilan bir eylem veya ihmalden dolayi yargilanmasi ve cezalandirilmasi hususunda uygulanmaz.
3. Cezalarin agirligi suçlarla orantili olmalidir.
Madde 50
Ayni suçtan dolayi iki kere yargilanmama veya cezalandirilmama hakki
Hiç kimse, yasalara uygun olarak Birlik içinde daha önce beraat ettigi ya da mahkum edildigi bir suçtan dolayi tekrar yargilanamaz ya da cezalandirilamaz.
BÖLÜM VII
GENEL HÜKÜMLER
Madde 51
Kapsam
1. Bu sartin hükümleri, sübsidiarite ilkesi gözetilmek suretiyle Birligin kurum ve kuruluslarina ve Birlik hukukunu uyguladiklari durumlarla sinirli olmak üzere üye devletlere yöneliktir. Bunun sonucu olarak, Birligin kurum ve kuruluslari ile üye devletler, yetkileri ölçüsünde, bu Sartta yer alan haklara saygi gösterir, ilkeleri gözetir ve bu hak ve ilkelerin uygulanmalarini tesvik eder.
2. Bu Sart, Topluluk veya Birlik bakimindan yeni bir görev veya yetki yaratmaz ve Antlasmalarda tanimlanan görev ve yetkileri degistirmez.
Madde 52
Teminat altma alinan haklann kapsami
1. Bu Sartla taninan hak ve özgürlüklerin kullanilmasinin kisitlanmasi yasa ile olmali ve söz konusu hak ve özgürlüklerin özü korunmalidir. Kisitlamalar, oransallik ilkesi de dikkate alinarak, ancak gerekli oldugu ve Birlik tarafindan tannian genel fayda amaçlarini veya baskalarinin hak ve özgürlüklerini koruma ihtiyacini gerçekten karsiladigi takdirde getirilebilir.
2. Bu Sartla taninan ve Topluluk Antlasmalarina veya Avrupa Birligi Antlasmasina dayanan haklar, söz konusu Antlasmalarda belirlenen kosullar ve sinirlar dahilinde kullanilir.
3. Bu Sartta yer alan haklardan, Insan Haklarinin ve Temel Özgürlüklerin Korunmasi Hakkinda Avrupa Sözlesmesinde yer alan haklarla örtüsenlerin anlami ve kapsami, söz konusu Sözlesmedeki haklarinkiyle aynidir. Bu hüküm, Birlik hukukunun daha ileri bir koruma getirmesine engel teskil etmez.
Madde 53
Koruma düzeyi
Bu Sartta yer alan hiçbir hüküm; ilgili uygulama alanlarinda, Birlik hukuku, uluslararasi hukuk,
Insan Haklarinin ve Temel Özgürlüklerin Korunmasi Hakkinda Avrupa Sözlesmesi de dahil olmak üzere, Birlik, Topluluk ve tüm üye devletlerin taraf oldugu uluslararasi sözlesmeler ve üye devletlerin anayasalari tarafindan taninan insan haklari ve temel özgürlükleri sinirlayici veya zedeleyici biçimde yorumlanamaz.
Madde 54
Haklarin kötüye kullanilmasinin yasaklanmasi
Bu Sartta yer alan hiçbir hüküm, Sart ile taninan hak ve özgürlüklerin zedelenmesine veya Sartta öngörüldügünden daha fazla kisitlanmasina yönelik bir eyleme girisme veya harekette bulunma hakki verir seklinde yorumlanamaz.
BITTI...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol