Merhaba Kirklareli

1.5 AKARSULAR
MERIÇ NEHRI Bulgaristan'dan dogar. Bir süre Yunanistan - Bulgaristan ve Türkiye - Yunanistan hududunu teskil ederek Güneydoguya dogru akar. Edirne'de önce Arda ile sonra da Tunca Nehri ile birlesir. Yunanistan'dan gelen Kopkino nehrini alir ve Uzunköprü Balabancik köyü civarinda Ergene Nehri ile birlesir. Enez ilçesinden Ege Denizine dökülür. Uzunlugu 185 km. dir.
ARDA NEHRI Pazarkule hudut kapisindan Edirne iline giren Arda irmagi, 1 km. sonra Meriç nehri ile birlesir.
TUNCA NEHRI Edirne'nin kuzeyinde Uzunbayir mevkiinde il hududuna girer. Edirne'nin kirishane mevkiinde Meriç nehri ile birlesir. Uzunlugu 48 km. dir.
ERGENE NEHRI Istiranca daglarindan çikar. Kirklareli Pehlivanköy ilçesinden geçerek Edirne - Uzunköprü topraklarina girer. Balabancik köyü yakinlarinda Meriç nehri ile birlesir.
1.5 GÖLLER
Gala Gölü, Dalyan Gölü, Tasalti Gölü, Tuzla Gölleri, Bücürmene Gölü, Sigircik Gölü, Pamuk Gölü, Gölbaba Gölü.
1.6 BARAJLAR
Altinyazi, Kadiköy, Sultanköy, Süloglu Barajlari.
1.7 DENIZ
Edirne Ili'nin Saroz Körfezi'nde kiyisi bulunmaktadir. Kiyi seridi Enez ve Kesan illeri dahilinde yer almaktadir.
1.8 IKLIM
Marmara bölgesinin Trakya kesiminde yer alan Edirne ili soguk yani karasal bir iklime sahiptir. Fakat bazi yillarda ilik ve yagisli bazen de tamamiyle Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Ilin yillik sicaklik ortalamasi 13,5 derece ve ortalama yillik yagis miktari da 600 mm. civarindadir. Yilda ortalama olarak 20 gün karla örtülüdür. 60 gün kadar da donlu gün görülür. Ortalama rüzgâr hizinin 1,7 m/sn. oldugu kentte, egemen rüzgâr, yil içerisinde toplam 4 bin kez esen, kuzey rüzgâridir. (Yildiz) Bunu kuzeybati (yildiz-karayel) ve güneydogu (Kesisleme) rüzgârlari izler. Kentte en hizli rüzgâr, saniyede 28,9 m. hizla esen güney rüzgâridir.
1.9 TOPRAK ÖZELLIKLERI
Toprak iklim, bitki örtüsü, ana meteryal ve topografyasina bagli olarak farklilik göstermektedir. Edirne ili arazisinde alti büyük toprak gurubu bulunmaktadir.
- Alüvyonal Topraklar 87,863 Hektar
- Hidromorfik Alüvyonal Topraklar 12,552 Hektar (2, 3, 4)
- Kireçsiz K.rengi Orman Topraklar 200,830 Hektar (1, 2, 3, 4)
- Kireçsiz Kahverengi Topraklar 201,100 Hektar (1, 2, 3, 4)
- Vertisoller 100, 415 Hektar (1, 5)
1.9.1 ARAZININ NITELIKLERINE GÖRE DAÄzILIMI
Ildeki tarim alani ve çayir mera arazilerinin toplami olan 461.541 hektar tarimsal arazinin 365.976 hektari tarla alani olup, toplam tarimsal alanin %79'unu, 81.279 hektari çayir-mera olup toplam tarim alaninin %18'ini ve 14.286 hektari sebze, meyve ve bag alani olup bu da toplam tarim alaninin %3'ünü olusturmaktadir.

haticekunt@gazetetrakya.com Devam Edecek

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol