Merhaba Kirklareli

AB üyeliginin Türkiye vatandaslarina getirecegi faydalarin en yogun sekilde gözlenebilecegi alanlardan biri çalisma hayati olacaktir. Türk mevzuati ile AB mevzuati arasindaki farkliliklar ve Avrupa bütünlesmesinin temel nitelikleri Türkiye'de kapsamli degisiklikler yaratacaktir. 1957 yilinda Avrupa Ekonomik Toplulugu olarak kurulan Birligin temelinde Avrupa ekonomilerinin bütünlesmesi yatmaktadir. Ekonomik bütünlesme ve Tek Avrupa Pazari'nin olusturulmasi sürecinde çalisanlarin serbest dolasimlarinin saglanmasinin yani sira sosyal haklarinin güçlendirilmesi ve uyumlastirilmasi önem kazanmistir. Özellikle son dönemde AB, is hayatinin sosyal boyutunu öne çikaran bir anlayis ile hareket ederek çalisma saatleri, isçi sagligi ve güvenligi, geçici ve part-time çalisanlarin haklari konularinda düzenlemeler yapmistir. AB'nin sosyal politika ve çalisma hayati ile ilgili genis mevzuatina Türkiye'nin üyelik sürecinde uyum saglamasi gerekmektedir.
Türk mevzuatinin AB mevzuati ile uyumlastirilmasinin ve AB üyeliginin yaratacagi imkanlarin is ve çalisma hayatinda saglayacagi faydalar üç temel baslikta incelenebilir
. Tam üyeligin getirecegi serbest dolasim hakki ile çalisanlar bir diger AB ülkesinde serbestçe isveren, isçi veya serbest çalisan olarak ekonomik faaliyet gösterebilecektir. Bu bakimdan Türk isçileri, serbest meslek sahipleri ve girisimcileri yeni olanaklara sahip olacaktir. Ancak konunun sosyal ve ekonomik hayattaki büyük etkisi ve üye ülkelerin buna duyarliligi, söz konusu serbestinin daha kisitlayici ve asamali bir sekilde taninmasina sebep olmaktadir. Nitekim halihazirda ingiltere ve irlanda disindaki AB üyesi ülkelerce 1 Mayis 2004 tarihinde üye olan ülkelerden ikisi disindaki diger tüm ülkelerin vatandaslarina, istisnaen iki yil daha uzatilabilecek olan, bes yillik bir genel geçis dönemi uygulanmaktadir. Buna göre, yeni AB üyesi ülke vatandaslari ancak söz konusu dönem ertesinde AB isgücü piyasalarinda serbestçe çalisabilecekler ve tüm haklardan faydalanabileceklerdir.
. ikinci olarak, Avrupa Tek Pazari'nda ekonomik rekabetin çalisanlarin sosyal haklarini ve kazanimlarini zedelemesini önlemek için AB'nin sosyal politika alaninda olusturdugu mevzuatin Türkiye tarafindan kabulü Türk isçilerin, genç çalisanlarin ve kadinlarin haklarinda iyilesme saglayacaktir. AB, üye ülkelerde yüksek sosyal standartlarin saglanmasini hedeflemektedir. Bir üye ülkenin diger üye ülkelere karsi rekabet gücünü artirmak veya yatirim çekmek için sosyal haklarda (ücretler, çalisma süreleri, sendikal haklar, saglik ve sosyal güvenlik) kisintilara gitmesi AB'nin bütünlesmesini engelleyecek bir faktördür.
. Üçüncü olarak AB'nin Birlik ekonomisinin gelisimini hizlandirmaya yönelik imkanlari ve üyelik için ön sart olan ekonomik istikrar Türk girisimcilerin finansman, arastirma-gelistirme, yatirim olanaklari, idari yapi ve mesleki egitim gibi alanlarda karsilastigi pek çok önemli sorunun çözülmesini saglayacaktir.
A. isÇiLER
AB'de isçi kavrami AB hukuku tarafindan tanimlanmis ve tüm Birlik içinde geçerli kilinmistir. Üye ülkelerin farkli isçi tanimlari yaparak ülkelerinde çalisan diger üye ülke vatandaslarini isçi olarak saymamasinin ve haklarini kullanimlarini engellemesinin önüne geçilmistir. Avrupa Toplulugu Adalet Divani (ATAD) içtihadina göre belirli bir süre, ücret karsiliginda baska birisi için ve onun yönetiminde çalisanlar isçi olarak tanimlanmaktadir. Bu genis tanim yaklasik tüm ücretli isleri kapsamaktadir. Geçici isçiler, farkli ülkede yasayan ve farkli ülkede çalisan sinir-geçen isçiler, mevsimlik isçiler ve kismi zamanli isçiler serbest dolasim baglamindaki haklardan faydalanmaktadir. isçi kavraminin genis bir sekilde tanimlanmasi ile diger AB ülkelerinde tam zamanli veya uzun süreli olmayan islerde çalisan Türk vatandaslarinin, üye ülke vatandasi isçilerin sahip oldugu tüm haklarinin faydalanmasini saglayacaktir.
DEVAMI YARIN
HOsÇA KALIN...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol