Merhaba Kirklareli

Yagmurlama
Sulama Yöntemi - 3
Faydalari ve Sakincalari Yagmurlama sulama metodunun, yüzeysel sulama metotlarina göre üstünlükleri sunlardir.
1. Su kullanma randimani yüksektir. Sulama suyunun az oldugu yerlerde bu sudan azami yararlanilabilir.
2. Meyilli, arazi sekilleri (topografya) bozuk yerlerde erozyona neden olmadan sulama yapilabilir.
3. Tohum çimlenme zamaninda topragin kaymak baglamasi nedeniyle bitkinin toprak üstüne çikmama durumunu ortadan kaldirir.
4. Isletme masrafindan ve Isçilikten tasarruf saglanir.
5. Toprak derinligi az ve sig, geçirgen topraklarda en uygun sulama sistemidir.
6. özellikle denize yakin yerlerde rüzgarla tasinan tuzlu sularin
bitkilere biraktigi tuz zerreleri, tozlar ve zararli hasereler yagmurlama ile yikanabilir.
7. Yagmurlama sulama ile kontrollü su verme imkani oldugundan; taban suyu yüksek, drenaj sorunu olan yerlerde en uygun sulama metodu olmaktadir.
8. Tarla hendeklerine gerek kalmadigindan, ekim alani artmakta, tarimsal isletmeler kolay yürütülmektedir.
9. Eriyebilir sunî gübreler; sulama suyu ile birlikte Isçilige gerek kalmadan bitkilere verilebilir.
10. Sebze, narenciye bag ve diger meyvelikler dondan ve sicaktan korunabilmektedir.
Bütün bu yararlarinin yaninda yagmurlama sulama yönteminin
1. Ilk tesis masrafi özellikle sabit sistemlerde çok yüksektir.
2. Su dagilimina rüzgarin olumsuz etkisi vardir.
3. Pompaj için güç gereklidir. Bu da yakit sarfiyati ve masraf gerektirir.
Misir Yetistiriciligi - 1
Toprak Istegi Misir tarimi için en uygun toprak tipi, su tutma kapasitesi, besin maddesi depolamasi, islenme kolayligi, iyi drenaj ve havalanma özelligi dolayisiyla sütli-kiili topraklardir. Iyilestirme uygulamalarini yapmak kosuluyla diger toprak tiplerinde de misir tarimi yapilabilir. Iklim Istegi Misir iliman ve tropik bölgelerde tarimi yapilan bir bitkidir. Misir bitkisinin en iyi gelistigi bölgeler en az 120 donsuz güne ve ortalama 2100-2200 günlük gelisme derecesine sahip yörelerdir. Suyun bol ve sicakligin iliman oldugu iklimlerde en yüksek verim düzeylerine ulasilir. Misir bir sicak iklim bitkisi olmasina ragmen asiri sicaklik Isteyen bir bitki degildir. 38 °C'nin üzerinde bir kaç gün devam eden sicakliklar bitkiye zarar verir. Genel olarak misir için en uygun kosullarin soguk geceler, günesli günler ve orta sicaklik oldugu söylenebilir.
Toprak Hazirligi Misir tanesi ilik, tavli, Iyi havalandirilmis, tane ile temas edecek kadar ufalanmis topraklarda, kolay çimlenir. Bunlari saglamak için toprak 15-20 cm derinlikte islenmelidIr. Ana ürün tariminda bir önceki bitki artiklarinin gömülüp, çürümesi ve kis yagislarinin daha iyi depo edilebilmesi Için ilk sürümün sonbaharda yapilmasi IyI olur. Sonbaharda veya Ilkbaharda yapilan bu ilk sürümden sonra diska.ro ve tirmikla toprak Islenir, ufalanmasi saglanir. Toprakta tavin kaçmamasi için sürgü çekilir. Ikinci ürün tariminda, üretim sezonun kisa, havanin sicak ve nIsbi nemin düsük olmasindan dolayi, toprak hazirliginin çabuk tamamlanmasi, tarla tavinin kaçirilmadan ekim yapilmasi gerekir. Ekim Ana ürün misir tariminda toprak sicakligi en az 10 °C derece oldugunda ekim yapilabilir. En ideal ekim zamani toprak sicakliginin 13-15 °C derece oldugu zamandir. Ana üründe en ideal ekim zamani, nisan ayinin ortalari, ikinci üründe ise haziran ayi sonudur. Ekim derinligi, toprak tipine, nem ve sicakliga bagli olarak degismekle beraber, 5-6 cm olmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol