Merhaba Kirklareli

Çilek Yetistiriciligi
Çilek -10 °C'ye kadar yetistirilebilir. Daha soguk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunmasi gerekir. Çilek yetistiriciligi Için en uygun toprak; süzek, kumlu-tinli ve hafif topraklardir. Kireci fazla topraklar çilek için uygun degildir. Çilek, toprak kökenli mantarsal hastaliklara karsi duyarli oldugu için dikim yapilacagi topragin bu hastaliklardan temizlenmesi gerekir. Bunun için bir önceki mevsimde bugday, arpa gibi tahil ekilmis araziler tercih edilmelidir. Toprak derin islendikten sonra dekara 3-4 ton çiftlik gübresi atilmalidir. Ayrica dekara 30-35 kg kompoze gübre verilmelidir. Ilkbahar Dikimi Kislari soguk geçen bölgelerde genellikle nisan ayinda yapilan bir dikimdir. Bunlarin esas ürünü 1 yil sonraki haziran ayindadir.
Kis Dikimi Kislari ilik geçen yerlerde yapilir. Dekara yaklasik 8000 adet bitki dikilir. Dikimler fidelikten sökülen yavru bitkilerle yapilir. Kis dikiminde fidelerin tutma yüzdeleri yüksektir.
Yaz Dikimi Frigo bitkilerde yapilir. Bu dikim sisteminde verim kis dikimine göre 2-3 kat daha fazladir. Bütün yaz ve sonbahar aylarinda büyümelerine de'yam eden bitkiler giderek kuvvetlenmekte ve kisa 5-10 gövdeli olarak girmektedirler. Böyle bitkiler kis soguklarina karsi dayanikli olmaktadirlar. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler subat-mart aylarinda bol çiçek açar ve meyve vermeye baslar.
Dikim ve Bakim Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fide açilan çukurlara tam kök bogazi seviyesinde dikilir. Dikimden Önce kök (8-10 cm kalacak sekilde), taç tuvaleti (2-3 genç yaprak kalacak sekilde) yapilarak bitkilerin tutma orani arttirilir. Dikimden sonra cansuyu verilir. Yaz dikiminde bitkiler 15 gün, günde en az 3 defa olmak üzere çok iyi sulanmalidir. Yaz dikiminde dikimden 6-8 gün sonra açan çiçekler koparilmalidir. Çilek yetistiriciligi sirasinda yabana otlarin çikmamasi, erkenci, temiz ve kaliteli ürün elde etmek için masuralar; siyah plastik, bugday sapi, çam igneleri gibi örtü materyali Ile örtülmelidir (malçlama). Malç olarak en çok kullanilan materyal siyah plastik örtülerdir.
Çilek asin suya karsi duyarli bir bitkidir. Asiri sulama sonucu sarilik ve manfari hastaliklar ortaya çikar. Sulama suyunun tuzlulugu 5.0 mIIimosf'dan fazla olursa kullanilmamalidir. Sulama yöntemleri yagmurlama, karik sulama ve damlama sulamadir. Damlama sulama kontrollü oldugu için en ideal sulama yöntemidir. Bu yöntemin yapilamadigi yerlerde yagmurlama sulama yapilmalidir.
Gübreleme En iyi gübreleme toprak ve yapra'Itanalizine dayali olarak yapilandir. Çiçekler açar açmaz dekara 20 kg amonyum sülfat verilir. Gübreleme, çiçekten sonra bir ay araliklarla dekara 20 kg amonyum sülfat olmak üzere her ay yapilmalidir. Toplam olarak dekara 100-120 kg amonyum sülfat verilir. Çilek yetistiriciliginde kol temizligi verim yönünden önemlidir. Çikan kollar vakit geçirilmeden temizlenmelidir. Aksi halde verim düser.
Zararlilara Karsi Mücadele Meyve çürüklügüne karsi meyve tutumundan sonra birkaç defa sistemik mantari ilaçlar atilmalidir. Meyve çürüklügünün fazla görüldügü yerlerde alçak ve yüksek tünellerin, plastik ve cam seralarin havalandirilmasina önem verilmelidir. Ayrica yaz dikimlerinde bitkilerin sira arasi ve sira üzeri mesafeleri genis tutulmalidir. Çilek zararlilari olan kirmizi Örümcek, yaprak bitleri, dana burnu, kadi lokmasi ile mücadele yapilmalidir.
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol