2. GÜBRELEME AMACIYLA TOPRAK ÖRNEÄzI ALINMASI
Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanimi önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, topragi besin maddeleri bakimindan zenginlestirmek için uygulanir.
Toprak canli bir varliktir. Her canli gibi onunda beslenmeye ihtiyaci vardir. Topragi beslerken gübreyi topraga en uygun zamanlarda, bitkinin istegi olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmaliyiz ki
. Faydali olsun.
. Ekonomik olsun.
TOPRAK BIZI BESLIYOR, ÖYLEYSE BIZ DE TOPRAÄzI BESLEMELIYIZ.
3. NERELERDEN TOPRAK ÖRNEÄzI ALINIR?
Degisik tarlalarin topraklarinda farkli miktarlarda bitki besin maddesi bulunmaktadir. Bunun için her tarladan ayri ayri toprak örnegi alinmasi gerekir.
Numune alinmadan önce, numune alinacak sahanin toprak ve arazi yapisi tespit edilmelidir. Çünkü bir yerin topragi diger bir yerin topragina benzemedigi gibi, ayni yer ve tarlalardaki
topraklar bile birbirine benzememekte, degisik tip ve karakterde olabilmektedir. Bu nedenle, numune alinacak arazi parçasi veya tarla genel özellikler bakimindan benzer olmalidir.
.Ayni tarla içinde, degisik özellik gösteren kisimlar (killi, tinli, kumlu vb.) bulunabilir. Mesela tarla topraginin bir kismi açik renkli, diger bir kismi koyu olabilir. Bu renk farkliligi bize tarlanin bu iki kisminda organik madde demir gibi birçok madde bakimindan farkliliklar oldugunu gösterir.
. Tarlanin bir kismi düz bir kismi egimli olabilir, veya tarlanin bir kismi çorak, diger bir kismi nispeten daha verimli olabilir. Eger ayni tarlanin içinde böyle farkli yerler varsa bu alanlardan da ayri ayri toprak örnegi alinmalidir.
Tarlada toprak özelliklen bakimindan bariz farkliliklar varsa arazi veya tarla parçalara bölünerek daha fazla numune alinmalidir. Yapi bakimindan farkli olan iki yerden alinacak numune, bu iki parçanin hiçbirini temsil etmez. Böyle bir numunenin analiz sonuçlarina göre tavsiyelerde bulunmak, herhangi bir islem yapmak, bulunan problemlere çözüm önermek dogru degildir.
4. NERELERDEN TOPRAK ÖRNEÄzI ALINMAZ
Toprak örneginin alinacagi alan belirlendikten sonra toprak almak için küregin batirildigi nokta eger;
. Harman yeri veya hayvan yatmis yerlerden,
. Önceden gübre yigilmis yerlerden,
.Sap kök veya yabani otlarin yigin halinde yakildigi yerlerden,
.Hayvan gübresinin bulundugu yerlerden,
.Tarlanin tümsek veya su birikmesi olan çukur noktalarindan,
. Arazi tesviyesi yapilan yerlerden,
. Karinca ve köstebeklerin toprak yigdigi yerlerden,
. Dere, orman, su arki ve yollara yakin arazi kisimlarindan,
. Siraya ekim yapilan ürünlerde sira üzerinden, . Binalara yakin alanlardan,
. Özellikle meyvecilik, kavakçilik gibi agaç yetistirmek için ayrilan araziler hariç, tarlada bulunan birkaç agacin altindan, toprak örnegi alinmamalidir.
5. TOPRAK ÖRNEÄzI NASIL ALINIR?
HUBUBATLAR IÇIN (Bugday, Arpa, Ayçiçek Vb.)
Numune Alma Zamani
Toprak numunesinin alinmasi iklim sartlarina baglidir. Sicaklik ve rutubet sartlarinin uygun oldugu zamanlarda, yil boyunca herhangi bir zamanda numune alinabilir. Numune alinirken toprak, numuneyi alanin ayagina bulasacak kadar islak olmadigi gibi, numune alma aletlerine zorluk çikaracak kadar da kuru olmamalidir. Ancak toprak kirliligi, diger problemler vb. çalismalar için en uygun olan her zamanda numune alinmalidir.
Numune Alma
Tek yillik bitkilerde gübreleme amaciyla toprak örnegi almak için; bir kürege, alinan toprak örneklerini karistirmak için bir kaba (kova, legen, genis bir naylon) ve temiz bir naylon veya bez torbaya ihtiyaç vardir. Bu malzemeleri kullanmadan önce küregin iyice temizlenmis ve üzerinde baska artiklarin kalmamis olmasi gerekir. Toprak örneklerini içine koyup laboratuara analize gönderecegimiz naylon veya bez torba ise 2 kg. kadar toprak alabilecek bakkallarda satilan temiz bir naylon olabilecegi gibi, ayni büyüklükte yikanmis çok iyi durulanmis ve temiz bir yerde kurutulmus bez torbada olabilir.
Toprak örnegi olmak için hazirlanan araç gereçleri alarak tarlanin basina gidilir. Tarlanin bir ucundan girerek öbür ucuna. kadar örnekler alinarak ilerlenir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol