Merhaba Kirklareli

Giyim Sektöründe Mesleki Egitim
Bu program, Türkiye'deki giyim sektöründe faaliyet gösteren KOBl'lerde çalisan isçi ve yöneticilerin nitelik ve becerilerinin artirilmasina ve Istanbul ve Adana'da iki adet kalite kontrol laboratuarinin kurulmasina destek olmustur.
Program Nisan 2002'de baslamis ve üç yil sürmüstür. Toplam bütçesi ise 2,43 milyon Euro olmustur.
Türkiye Giyim Imalatçilari Birligi ve Mitli Egitim Bakanligi ile isbirligi içinde çalisan KOSGEB, programdan yararlanan kurum olmustur KOSGEB'in Istanbul Ikitelli'de bulunan binasinda ve Ümraniye Kiz Meslek Lisesi'nde iki mesleki egitim merkezi, yine KOSGEB'in Istanbul Ikitelli'de bulunan binasinda ve Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Sitesi'nde ise iki kalite kontrol laboratuari kurulmustur. AB uzmanlari tarafindan egitilen yerel egiticiler, halen sektörde faal olan küçük ve orta ölçekli isletmelerin çalisanlarina egitim vermektedirler.
Projenin uygulanmasi için Belçika Ghent Üniversitesi ile bir hizmet sözlesmesi imzalanmistir Laboratuarlarin kurulmasi için gerekli donanim ve malzemenin satin alinmasi için Ghent Üniversitesi bir ihale açmis ve sözlesmeyi imzalamistir. Baska ihale olanagi bulunmamaktadir.
irtibat yetkilileri
KOSGEB'den Hüsniye Güler
(e-posta hguler@kosgeb.gov.tr),
KOSGEB'den Bayram Mecit
(e-posta kos@kosgeb.gov.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonundan Melek Erman
(e-posta delegation turkey@cec.eu.int)
Is ve yenilik gelistirme merkezlerinin olusturulmasi
Subat 2003'te baslayip 48 ay sürecek olan program, Avrupa Komisyonu'nun Is ve Yenilik Gelistirme Merkezleri (IYM) modeline uygun sekilde, dört Is ve Yenilik Gelistirme Merkezi'nin kurulmasini amaçlamaktadir. Proje, is planlamasinin tüm alanlarinda stratejik yönlendirme hizmetleri, mali danismanlik hizmetleri ve ortak hizmet veren sanayi tesisleri olmak üzere üç bilesenden olusmaktadir. Programin 4,7 milyon Euro'luk bütçesinin 3,01 milyon Euro'sunu Avrupa Komisyonu karsilamaktadir.
Bugüne kadar, mevcut yedi teknoloji gelistirme merkezinden ikisi, içlerine birer Isler inkübatör de yerlestirilerek, IYM'ye dönüstürülmüstür. Proje sonunda bu Merkezler sayesinde yaklasik 200 yeni tam zamanli is yaratilmis olacaktir. Ayrica, Türkiye'deki IYM'ler ile Avrupa'daki muadilleri arasinda baglantilar da kurulmaktadir.
irtibat yetkilileri
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli
Sanayi Gelistirme ve Destekleme Idaresi) Baskan Yardimcisi Bayram Mecit
e-posta kos@kosgeb.gov.tr) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Mustafa Fazlioglu
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Kadin girisimcilerin desteklenmesi
Bu program, özellikle küçük aile sirketlerinin kurulmasi ve/veya isletilmesinde faal bir rol oynayan Türk kadinlari arasinda girisimciligi tesvik etmistir. Haziran 2002'de baslayan ve 24 ay süren programin bütçesi ise 1,3 milyon Euro olmustur.
Kadin girisimcilere yönelik egitim programlari ve danismanlik hizmetleri sunabilecek gerekli altyapiya sahip bes gelisim merkezi kurulmustur. 1500 kadin egitilmis, is yönetimi konusunda kendilerine beceri kazandirilmis ve is kurup yönetici konumuna gelmeleri tesvik edilmistir. Kadinlar için düzenlenen egitim programlarinin sürekliligini ve bu program kapsaminda bulunmayan bölgelerde de gelecekte benzer kadin egitim merkezlerinin kurulmasini güvence altina almak amaciyla, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) personeli egitilmistir. Sonuç olarak program, yerel bölgelerdeki kadinlarin bir is kurma ihtimali konusundaki duyarliliklarini artirmistir.
Programdan yararlanan kurum Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu olmustur. Programi, Instituto Formazione Operatori Aziendali (IFOA) yürütmüstür.
irtibat yetkilileri
IFOA'dan Faik Özgermi
(web sitesi http//www.ifoa.it) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Mustafa Fazlioglu
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
KOBI'ler için finansman olanaklarinin saglanmasi
Küçük isletmeler için kredi programi
Bu program, Türk bankalarini küçük ve orta ölçekli isletmelere (KOBI'ler) uzun vadeli kredi vermeye ikna ve tesvik etmeyi amaçlamaktadir. Proje tanimina göre, 150'den az çalisana ve basvuru sirasinda 4,3 milyon Euro'nun altinda aktif degere sahip sirketler KOBI tanimina girmektedir. Ayrica, basvuran bir KOBI'nin sermayesinin veya oy hakkinin %25'inden fazlasinin KOBI olmayan bir sirkete ait olmamasi da gerekmektedir. Her alt proje için saglanacak fonun azami kredi tutari 200.000 Euro'dur (ortalama 100.000 Euro).
Subat 2002'de baslatilan ve 7 yil sürecek olan proje toplam 25,326 milyon Euro'luk bütçeye sahiptir. Bunun 4 milyonluk bölümü Avrupa Komisyonu, geri kalani ise Alman Kalkinma Bankasi (KfW) vasitasiyla Alman Hükümeti tarafindan saglanmaktadir. Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi (TSKB), programi özel ticari bankalar vasitasiyla uygulamaktadir. KOBI'lere kredi ödemeleri iki "devirli kredi saglayan" banka, Fortis ve TEB, tarafindan 2005'te baslatilmistir.
Bu programin amaci, 50 kisiden az çalisana ve 1 milyon ABD Dolari'nin altinda aktif degere sahip küçük isletmelere (KI'ler) kredi saglamaktir. Bu krediler, KI'lerin krediye ulasma imkanlarini artirarak rekabetçiliklerini gelistirmek amaciyla, ticari bankalar tarafindan piyasa kosullarinda saglanacaktir. Istihdam yaratma ve uluslararasi piyasalara açilma potansiyeli olan yenilikçi küçük isletmelere özel önem verilmektedir.
devam yarin....
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol