ZEYTIN YETISTIRICILIÄzI-1-
Genellikle ilimli bir iklimde hoslanir. Çok kurak ve çok sulak yerleri sevmez. Soguk rüzgarlara açik yerlerde yetismesi ekonomik degildir. Genellikle -70C nin ve yillik 400 mm. nin altinda yagis alan yerlerde ekonomik olarak yetismez. Zeytin genellikle kalkerli, kumlu, derin ve besin maddelerince zengin topraklari sever. Toprak istekleri bakimindan fazla seçici olmadigindan birçok bitkinin yetistirilmedigi sahalarin degerlendirilmesinde kullanilmaktadir. Fakir topraklarda yeterli bir gübreleme mümkün degil ise, aralik ve mesafeleri fazla tutmak suretiyle ekonomik bir zeytincilik yapmak mümkündür. Taban alti suyunun yüzeye çok yakin oldugu yerlerde veya kisin uzun süre su altinda kalan yerlerde gerekli önlemler (Drenaj kanallari, derin isleme ile toprak altindaki geçirimsiz tabakanin kirilmasi) alinmadigi taktirde zeytincilik yapilmaz.
Topragin hazirlanmasi Dikimden önceki sonbaharda toprak derince islenerek, hastalik ve zararlilar yönünden incelenmelidir. Iklim, toprak, çesitlere, dikim sekillerine ve yetistirme amacina göre fidanlara verilecek aralik ve mesafeler 10x10 m ile 5x5 m arasinda degisir. Fidan çukurlari toprak özelliklerine göre 60x60x60 cm, 120x120x60 cm genislik ve derinlikte açilmalidir. Dikim sekli olarak kare, dikdörtgen veya üçgen seçilebilir. Fidanlar bekletilmeden yörelere göre ocak-subat veya mart aylarinda dikilir. Çukur dibindeki toprak kürekle karsilastirilmalidir. Eger toprak çok agir ve çukur dibinde su bulunuyorsa çukur daha da derinlestirilmeli. Iri çakillardan çukur dibine 10-15 cm kalinliginda bir kat yapilarak suyun kökleri bogmamasi ve drene olmasi saglanir. Ondan sonra çukur dibine 1 kg süper fosfat veya triple ve 1 kg potasyum sülfat verilir. Daha önce ayrilmis olan üst toprak gübrenin üzerine dökülür, hafifçe karistirilir.
ZEYTIN YETISTIRICILIÄzI-2-
Dikim Tüplü fidanlar naylon torbalarindan tutularak çukurlarin yanina getirilir. Kesinlikle fidanlardan tutularak tasinmamalidir. Tüplü fidanlara önce su verilir, toprak dagitilmadan naylon torbadan çikartilir. Çukurun ortasina konulur. Naylon torbadaki toprak seviyesi ile bahçenin toprak seviyesinin ayni olamasina dikkat edilmelidir. Daha önce çikan alt toprakla kenar bosluklar doldurulur. Kalan toprakla da yalak yapilir. Ve can suyu verilir.
Agaçlandirma Yükseklikleri Hayvan zararindan korkulan yerlerde 80-100 cm'den tepeleri kesilir. Eger kuracaginiz zeytinlik çit veya baska bir sekilde hayvan zararindan korunmus ve sulama imkaniniz var ise özellikle sofralik çesitlerde hasat kolayligi için toprak seviyesinden 30-45 cm'den tepe kesilerek alçak gvdeli yetistiricilik yapilmasi tavsiye edilir.
Dikim sonrasi Yapilacak Isler Can suyu verilir. Hakim rüzgar yönünde herek dikilerek, gevsek bir sekilde baglanir. Gövdeler, gerekiyorsa yazin yakici günes isinlarindan korunmak için kireçle veya kireç ve göztasi eriyigi ile badana edilmeli. Sap saman ot ile sarilabilir. Eger ara ziraati yapmak üretici bakimindan zorunlu ise fidanlara 1.5m'den fazla yaklasilmamalidir. Ara ziraati 4-5 yildan fazla yapilmamalidir. Nemli, soguk ve agir toprakli yerlerde kesinlikle baklagil ara ziraati yapimamalidir. Her sene zeytinlik ilk ve sonbaharda en az birer defa sürülüp, yabanci ot mücadelesi yapilmalidir. Arazi meyilli ise fidanlarin alt kisimlarina iri taslardan veya topraktan teras yapilarak toprak erozyonunun önlenmesi lazimdir. Yalaklarin daima temiz tutulmasina sulamalrdan sonra kaymak tabakasinin kirilmasina dikkat edilmeldir. Agaç diplerinde kuru ot birakilmamali ve kuru otlar toplanarak yakilmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da deniz ulaşımı normale döndü
02 May 2025 -
Milletvekili Sarıçam ve Başkan Talay, Pınarhisar'da Bayram Coşkusunu Paylaştı
03 Nis 2025 -
Kırklareli MHP İl Başkanı Savaşan, Bayramda Gönül Dostlarıyla Bir Araya Geldi
03 Nis 2025 -
Kırklareli Bayramlaştı
03 Nis 2025 -
Sağlık Bakanlığı'ndan Kırklareli'ne Övgü
03 Nis 2025 -
Annelerin Hesabına Bayramdan Sonra Binlerce Lira Yatacak
03 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol