Merhaba Kirklareli

Katilim Ortakligi Belgesi tüm AB destek unsurlarini Türkiye için tek bir çerçeve içerisinde harekete geçirmekte ve demokrasi, insan haklari, makroekonomik istikrar ile Topluluk Müktesebati'nin ulusal mevzuata uyarlanmasi hususlarinda Türk yetkililerin kesin taahhütlerini içermektedir.
Ulusal Program; (Kopenhag Kriterleri olarak bilinen) siyasi kriterleri, ekonomik kriterleri ve üyelik yükümlülüklerini üstlenebilme kapasitesini kapsamlj olarak ele almaktadir.
AB ile Türkiye, Katilim Ortakligi Belgesi'nde belirlenen önceliklerden hareketle ve Komisyon'un Ilerleme Raporu'ndaki tavsiyelerini dikkate alarak her yil bir Ulusal Program üzerinde anlasmaya varmaktadir.
Yillik Ulusal Program, dogrudan katilim sürecini desteklemeye yönelik hazirlanmis olan program ve projeleri kapsar. Bu programlama sürecini Türk Hükümeti tarafinda, Avrupa Birligi Genel Sekreterligi (ABGS) yönetmektedir.
Avrupa Komisyonu ve AB üye ülkeleriyle gerçeklesen kapsamli bir tartisma süreci sonunda Ulusal Program onaylanir ve uygulama için Türk makamlariyla Finansal Anlasma (Mali Mutabakat Zabti) imzalanir.
Türkiye'ye yönelik olan AB fonlari 2001 yilinin sonundan itibaren diger aday ülkelerde oldugu gibi tek bir bütçe kalemi altinda toplanmistir. Halihazirda AB ve Türkiye arasindaki mali ve teknik isbirliginin temel kanalini olusturan bu kalem, Türkiye için Katilim Öncesi Yardim olarak adlandirilmaktadir. 2004'te 250 milyon Euro olan
Katilim Öncesi Yardim 2004-2006 dönemi için büyük ölçüde artirilmis ve 2006'da yaklasik 500 milyon Euro'ya çikarilmistir.
Projeler seçildikten ve fon tahsisati yapildiktan sonra teklif çagrilari veya ihale sözlesmeleri yil boyunca gerçeklestirilmektedir. Teklifler/ihaleler için çagrilar iki ayri internet sitesinde yayinlanmaktadir
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu web sitesi http//www.avrupa.info.tr Avrupa Komisyonu web sitesi http//www.europa.eu.int/comm/europeaid/ index en.htm

Temel yapilar
Avrupa Komisyonu destek programi Türkiye'de Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi kapsaminda yönetilmektedir. Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi ihale, sözlesme ve ödemeler gibi proje yönetimindeki sorumlulugun Avrupa Komisyonu'nun gözetimi altinda Türk yetkililere devredilmesini içermektedir.
2001 yilinda Türkiye'de bir Merkezi Olmayan Uygulama Sistemi'nin kurulmasi için karar alinmistir. Türk Hükümeti'nin gerekli yapilari olusturmasinin ardindan, sistem Ekim 2003'te faaliyete geçirilmistir. Bu sistemin yönetiminde iki ana yapi bulunmaktadir. Bunlar, Ulusal Mali Yardim Koordinatörü (UMYK) ve Ulusal Yetkilendirme Görevlisi (UYG)'dir.
Ulusal Mali Yardim Koordinatörü
Ulusal Mali Yardim Koordinatörü (UMYK), AB ile iliskilerden sorumlu üst düzey yetkilidir. Topluluk mali yardimi ile katilim süreci arasindaki bagi olusturmakta ve fonlarin etkin yönetiminin saglanmasi için gerekli koordinasyonu gerçeklestirmektedir.
UMYK, her yil Ulusal Programin hazirlanmasi ve Önerilmesinden sorumludur. UMYK, ayrica yardim programlarinin izlenmesi ve degerlendirilmesini de denetler.
UMYK'ne sekreterlik destegi ve diger idari destek Avrupa Birligi Genel Sekreterligi tarafindan saglanmaktadir.
Ulusal Yetkilendirme Görevlisi
Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Ulusal Program kapsaminda finanse edilen projelerin uygulanmasini saglar; Ulusal Fon ve Merkezi Finans ve Sözlesme Birimi gibi mali yardim projelerinin uygulanma sürecinde rol oynayan birimleri yönetir. Ayni zamanda bakanliklar ve fonlardan yararlanan diger kuruluslarin projeleri verimli sekilde uyguladiklarini garanti altina alir. Bu amaçla, bu kuruluslarda Üst Düzey Program Yöneticileri görevlendirilmistir.
devami yarin...
hosça kalin
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol