Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Fakat bu yesil deniz zamanla kaybolmustur. sehrin kuzeyinde Kocakasaplar ve Kurtkaya mevkilerinde baglar yok edilmis kara kayaliklar ortaya çikmis, orman Istranca Daglarina kadar çekilmistir. Diger yönlerde özellikle Güneyde Termikler mevkiinde ise baglar yerlerini tarim arazisinin yani sira yapilasmaya terk etmistir. 1980-1990 li yillarda sehrimizde bagcilik en zayif zamanini yasamis, yalniz Kirklareli Baraji yolundaki Yeni Baglik ve Asilbeyli Köyü yolundaki Maya Tepesi mevkiinde az sayida bag kalmis idi. Son yillarda bir çok hemsehrimiz bos zamanlarini degerlendirmek yararli bir ugrasla ve dogaya dönmek amaci ile küçük araziler alip Bagcilik ve Bahçecilik faaliyetlerine baslamislardir. Üzüm Üreticileri Birliginin kurulmasi ile aralarindaki dayanisma artmis, kaliteli bag fidelerinin temini kolaylasmis, bagcilik daha modern usullerle yapilinca verimlilikte artmis böylece bagcilik popüler bir hale gelmistir. Burada basta Ziraat Odasi Baskani Necmi KOYUNCU Beye, Birlik Baskani Ali KORUR Beye, gerek örnek bagcilik çalismalari ve gereksede bu çalismalari basin yolu ile üreticilere duyurarak onlari bilinçlendirmelerinden ötürü Bülent ve Hatice KUNT çifti olmak üzere emegi geçen herkese sükran borçluyuz.
Benim bagcilikla ilgim söyledir. Büyükbabam Çanakkale savasindan Gazi olarak memleketi Drama'ya döndükten birkaç yil sonra vefat etmistir. 1924'teki büyük mübadelede Babaannem üç oglu ile birlikte Kirklareli'ne göç etmisler. Dört yil sonra Babaannem de vefat etmis. Bunun üzerine Büyük Amcam Ethem SAYGIN evlenerek kardeslerinin bakimini üstlenmis ve terzilik yaparak geçimini saglamis. Bu arada dogaya olan ilgisinden dolayi bagcilik, aricilik ve meyvacilik da yapmis. Zamanla bu merakini gelistirerek terziligi birakmis, geçimini tamamen bagcilik ve,ariciliktan saglamistir. Rahmetli Amcam iyi cins meyva agaci kalemlerini daima yaninda tasir gördügü her yabani agaci asilardi. Kirklareli'ne ilk findik ve döngel (musmula) fidanlarini kendisinin getirdigini ve yine baglarinda bazi kütüklerin yalniz Kirklareli'ne has oldugunu söylerdi. Kendisi bugün ilimizde bagcilik yapan birçok baganinda ustasidir. Yabani köklü agaçlar daha dayanikli oldugundan; Çocukluk yillarimda Amcam, Babam ve Ben hafta sonlari Karakayalara gider yabani gül ve yabani agaç fidanlarini alir evimizin bahçesine eker, ertesi senede bu fidanlari asilardik. Yine o yillarda çataklarda, dere boylarinda ve komsu tarlalarin arasinda sinir olarak çaliliklar çoktu, bunlar da keklik, bildircin, tavsan, tilki gibi yabani hayvanlar için birer barinakti. Zamanla bu çaliliklar yakilarak, kesilerek yok edildi, bu hayvanlarda acimasizca avlandi. Böylece maalesef bu bölgedeki yaban hayati da bitti. simdiki Kirklareli Barajinin oldugu yerde vadi içinde büyük granit taslari arasindan sular hizla akardi. Bu taslarin bazilarinda kazan seklinde oyuklar vardi. Bu nedenle bu mevkiye Kazankaya denir. Arkadaslarla Kazankaya'ya yüzmeye ve balik avlamaya giderdik. Yerli sazan, miryana ve yayin baliklarini kovuklardan elle yakalardik. su anda derelerde yayin baligi hiç kalmadi.
Babam rahmetli Mehmet SAYGIN Kirklareli Belediyesi memuru idi. Bizim Maya Tepesi'nde 6-7 dönüm kadar bir bagimiz vardi. Bu bagin yariya yakini meyvalikti. Hafta sonlari Babamla baga gider toprakla ugrasmaktan zevk alirdik. Meyvalarin bir kismini yas olarak tüketir geri kalanindan cinsine göre pestil, marmelat ve reçel yapar bir kismimda konpostoluk kurutur kis için saklardik. Bagimizda degisik cinslerde üzüm vardi. Bag bozumunda üzümleri sepetlerle eve tasir bahçedeki çimento üzerine yayardik. Çavus, Hafizali, Keçi Memesi ve Kokulu Hamburg gibi üzümleri yemeklik olarak, Papaz Karasi ve Pamit gibi kara üzümleri güzel renk yapmasi için hardaliyelik olarak ayirirdik. Bu üzümleri çürüklerinden, dallarindan ayiklar bahçe çesmemizin yalaginda yikardik. Annem bir hafta önceden kilerdeki hardaliye fiçisini bahçeye çikartir yikayip temizler ve kurumus olan fiçinin tahta aralarindan su akitmasini önlemek için içine su doldurur, tahtalarin siserek fiçinin su sizdirmamasini saglardi. Bu arada visne agacindan yapraklar toplanir yikanirdi.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol