19. AB tam üyeligi ile Türk isçileri Birligin istihdama yönelik desteklerinden ve fonlarind faydalanabilecektir.
AB, üye ülkelerde istihdam olanaklarinin artmasi ve iyilestirilmesine destek vermektedir. Bu alandaki çalismalar AB'nin sadece üye ülkelerin faydalandigi yapisal fonlarindan biri olan Avrupa Sosyal Fonu ile finanse edilmektedir. 2000-2006 döneminde 60 milyar Euro tutarinda bütçeye sahip olan Avrupa Sosyal Fonu hedefleri;
. isgücünün istihdam edilebilirliginin artirilmasi,
. girisimciligin desteklenmesi,
. isgücünün is kosullarinda ve teknolojideki degisimlere uyum kapasitesinin güçlendirilmesi ve
. firsat esitliginin korunmasi olarak belirlenmistir.
AB, Avrupa Sosyal Fonu ile üye ülkelerde genç, dislanmis veya uzun süreli issizlere is olanaklari yaratilmasi, firsat esitliginin güçlendirilmesi, mesleki egitimin gelistirilmesi ve kadinlarin is piyasasina katiliminin desteklenmesine öncelik veren projelere kaynak saglamaktadir.
Tam üyelik sonrasinda Türkiye, Avrupa Sosyal Fonu'nu kullanarak istihdami gelistirmeye yönelik çesitli projeler üretebilecektir. Genç issizler, istihdam piyasasinin disinda kalanlar, uzun dönemli issizler, degisim geçiren sektörlerde çalisanlar, kadinlar, girisimci olmak isteyen isçiler ve vasifsiz issizler mesleki bilgilerini artiracak, sahip olduklari nitelikleri gelistirecek egitimleri alabilecektir.
Türkiye'de genel ve mesleki egitim, çogunlukla isgücünün niteliklerinin artirilmasinda yetersiz kalmaktadir. Teknolojinin hizla degismesi, emek-yogun sektörlerin öneminin azalmasi, yeni teknolojilere uyum saglayabilecek isgücüne ihtiyaç duyulmasi AB fonlari ile desteklenecek projelerin önemini artirmaktadir. AB mali destegi ile Türkiye, tarimda çalisan isgücünün sanayi ve hizmetler sektörlerinde is bulabilmesi, genç nüfusun yüksek issizlik oraninin düsürülebilmesi ve istihdamin emek yogun sektörlerden sermaye ve teknoloji yogun sektörlere geçisinin hizlandirilmasi yönünde ilerleme kaydedecektir.
Görüldügü gibi, is ve çalisma hayati kapsaminda isçi haklarina iliskin düzenlemeler, AB uyum çalismalari kapsaminda ve özellikle yeni is kanunu çerçevesinde, önemli gelisme göstermis, AB standartlarina yaklasmistir. Bu da, üyelik sürecinin bizzat kendisinin kapsamli bir dönüsüm içerdigini ve tam üyelikle bu dönüsümün daha da güçlenerek, içsellesecegini göstermektedir.
B. SERBEST MESLEK SAHiPLERi
1. Tam üyeligin ardindan serbest meslek sahipleri AB üyesi ülkelerde çalisabileceklerdir.
Avrupa Birligi'nde hizmetlerin ve kisilerin serbest dolasimi kapsaminda serbest meslek sahibi üye ülke vatandaslari bir diger üye ülkede mesleklerini icra edebilmektedir. Bu alan AB hukukunda meslek ve uzmanliklar iki temel gruba ayrilarak düzenlenmektedir.
ilk grup meslekler doktorlar, veterinerler, hemsireler, ebeler, eczacilar ve mimarlari içermektedir. Bu grupta yer alan meslek sahiplerinin veya uzmanlarin diger Birlik üyesi ülkelerde çalisma kosullari her alan için ayri ayri olusturulan mevzuatla belirlenmistir. Söz konusu kisiler ilk olarak çalismak istedikleri diger üye ülkenin yetkili makamlarina basvurmaktadir. Yetkili kurumlarin basvuru sahibinin egitim ve tecrübelerini degerlendirmesi ve diplomalarinin denkligini kabul etmesinin ardindan kisi söz konusu ülkede çalisabilmektedir.
ikinci grup ise AB mevzuatinda açikça düzenlenmeyen diger meslek gruplarini kapsamaktadir. Burada da ayni ilkeler ve benzer prosedürler geçerlidir. AB üyesi bir ülke vatandasi, meslegini bir diger üye ülkede icra etmek istiyorsa ve bu meslek ikinci ülkede hukuki düzenlemelere tabi ise (avukatlik, muhasebecilik, ögretmenlik, fizyoterapi vb.) yetkili makamlara basvurarak diplomasinin taninmasini saglamaktadir. Üye ülke bir diger üye ülkede verilen diploma veya sertifikayi otomatikman tanimamaktadir. Ancak serbest meslek sahibinin çalismak istedigi üye ülkenin yetkili makamlari (bakanliklar veya meslek örgütleri), egitimi alinan meslek ile icra edilen meslegin ayni olup olmadigini, egitimin içerigini ve süresini degerlendirmektedir. Yetkili makam, basvuru sahibinin egitim süresinin gerekli süreden az olmasi halinde basvuran kisinin 1 ile 4 yil arasinda mesleki tecrübesi olmasini talep edebilmektedir. Meslek tanimlari ve egitim içerikleri arasinda fark olmasi halinde basvuran kisinin yeterlilik testine tabi tutulmasi veya uyum sürecinden geçmesi istenebilmektedir. AB hukuku kapsaminda yetkili makamin, yapilan basvuruyu 4 ay için yanitlamasi, reddettigi veya ek talepte bulundugu takdirde nedenlerini belirtmesi gerekmektedir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol