Merhaba Kirklareli

Merhaba Sevgili Çiftçilerim, Bagcilarim sicak soguk farklari arada yagan yagmurlar faydali oldugu kadar zarar da getirebiliyor. Sizin bagsira dediginiz olaylar bilhassa baglarda mildiyö ve külleme zararlarina sebep oluyor. Lütfen çok dikkatli olalim. Mildiyö ve külleme zararlari görülmeye basladi. Ilaç atimindan sonraki zaman yeterli olmamaya basladi. Bazen 21 gün degil 1 hafta 10 gün içinde baglara ilaç atmak gerekiyor lütfen gerekli ilaçlari bölgenizdeki Tarim Müdürlüklerine danisarak atalim. Eger yagmur yagmissa ve yagmur bekleniyorsa sistemik ilaçlari tercih edelim. Tedbiri elden birakmayalim. Bu arada tirtil zararlilarinin da ayçiçeklerine zarar verdigini ögrendik. Lütfen tarlalarinizdaki ayçiçeklerini kontrol edin. Tarim Müdürlügündeki arkadaslara destek olalim. Ürünümüzü koruyalim. Bereket ola...
(dünün devami)
Badem Yetistiriciligi-2 Depolamada bademleri serin, havali ortamlarda alti ay kadar saklamak mümkündür. Asilamada seftaliyle uyusan badem, seftali ve bademi birlikte verilir. Böylece mayista ve eylülde iki ürün alabilirsiniz. Ayrica badem kabuklari tarimda malçlama isinde basariyla kullanilir. Ceviz yapraklarinin aksine zehire etkisi yoktur.
Çesitli olarak yerli bademlerimizden dis bademi; yumusakça, iri taneli, kabugu delikli, kalinca, açik saridir. Disle kirilabilir, Eylülde derlenebilir, 5 kg kabuktan 1 kg iç verir.
Tas bademi; sert kabuklu, orta iri taneli, zor kirilan bir türdür. Içi dolgun tatli ve dayaniklidir. Ekim ayinda derlenir.
Meyvelerde Seyreltme
Seyreltme özellikle elma ve seftalide önem tasimaktadir. Bütün kültürel islemler uygun olarak gerçeklestirilse de seyreltme yapilmasa asiri meyve tutumu nedeniyle istenilen kalitede meyve elde etmek mümkün olmaz. Bu sebeple özellikle meyve tutumunun çok oldugu tür ve çesitlerde seyreltme mutlaka yapilmalidir. Elmada Seyreltme
Elle Seyreltme Ülkemizde kismen uygulanmakta ancak zaman açisindan yanlisliklar yapilmaktadir. Genelde seyreltme hasattan hemen önce yapilmaktadir. Oysa meyve seyreltilmesi meyve tutumundan itibaren yapilabilir ve en geç Haziran dökümünden sonra seyreltmenin mutlaka yapilmasi gerekir. Elmada elle seyreltme yapilirken kral meyveye dikkat edilerek her salkimda 1 meyve birakilmalidir. Meyveler elle kopartabilecegi gibi seyreltme makaslari ile de kopartabilirler. Dal üzerinde her 15-18 cm ye bir meyve düsecek sekilde seyreltme gerçeklestirilmelidir.
Kimyasal Seyreltme Özellikle büyük bahçelerde elle seyreltme çok zahmetli ve zaman alici olabilir. Çesitli kimyasal maddeler kullanilarak en az elle seyreltmedeki kadar meyve seyreltmesi saglanabilir. Bu amaçla NAA, Carbaryl (sevin), NAD, Ethrel, Benzylade'nin gibi büyüme düzenleyiciler kullanilabilir. Ülkemizde bu kimyasallardan sadece sevin her yerde rahatlikla bulunabilir ve kullanimi nispeten daha kolaydir. Çünkü diger kimyasallar ppm olarak uygulandiklarindan doz ayarlamasi zor olabilir.
Hayvan Pancari
Yetistiriciligi - 1
Hayvan pancari, hayvanlarin severek yedigi sulu, sirali bir yem bitkisidir, ineklerin süt
verimini belirgin bir sekilde arttirir. Kesif yemden tasarruf saglar. Lezzetli olusu sebebiyle
hayvanlar tarafindan severek yenir. Diger yem bitkilerine göre daha fazla enerji saglar.
Hayvanlarin sindirim sistemini güçlendirir.
Hayvan pancarinin verimi çok yüksektir. Uygun sekilde tarimi yapildiginda dekardan 10-12 ton yumru alinir. Bir dönümden kaldirilan pancar 3-5 jersey inege, 2-3 holstein veya montafon inege 6 ay yeter.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol