Merhaba Kirklareli

670,36.-YTL'nin altindaki sikayetlerde Tüketici Mahkemesine müracaat etmek için Tüketici Hakem Heyeti Karari gerekmektedir. Türkiye genelinde 81 il ve 851 ilçe merkezinde toplam 932 adet "Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti" görev yapmaktadir.
Ayrica 2002 yilinda "Çerçeve Kanun" olarak adlandirilan "Ürünlere iliskin Teknik Mevzuatin Hazirlanmasina ve Uygulanmasina Dair Kanun" kabul edilmis, satisa sunulan mallarin tüketici saglik ve güvenligine uygun olduguna dair belgelendirme düzenini olusturmasi için Türk Akreditasyon Kurumu kurulmustur.
Kurumsal alanda Tüketicinin Korunmasi Hakkindaki Kanun ile Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunlari Hakem Heyetleri ile Reklam Kurulu olusturulmustur. Kamu kurumlari, üniversiteler, meslek kuruluslari vetüketici örgütleri temsilcilerinden olusan Tüketici Konseyi de yilda en az bir kez toplanacak sekilde faaliyetlerine baslamistir. Ayrica tüketici ve satici arasindaki anlasmazliklarin çözümü için istanbul (4 adet), Ankara, izmir ve Adana'da Tüketici Mahkemesi kurulmus, diger bölgelerde söz konusu mahkemeler kuruluncaya kadar geçici olarak, Ticaret ve Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkilendirilmistir.
Tüketicinin korunmasi alaninda AB müktesebati ile yasal uyum büyük ölçüde tamamlanmistir. Yakin dönemde saglanacak en önemli ilerleme teknik ve idari kapasitenin güçlendirilmesi, piyasa gözetimi ve ürün denetimlerinin yogunlastirilmasi, adli süreçlerin hizlandirilmasi ve tüketicilerin haklari konusunda egitilmesi ile tüketici örgütlerinin haklarinin korunmasinda ve duyurulmasinda daha etkin rol oynamasi olacaktir. 1995 yilinda Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun'un yürürlüge girmesiyle tüketici haklari alaninda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslarinin Tüketici Konseyi, Reklam Kurulu ve Tüketici Sorunlari Hakem Heyetlerinde temsil edilmesi saglanmistir.
Gümrük Birligi ile Türkiye, AB'nin tüketici haklari mevzuatina uyum saglamaya adaylik döneminden önce baslamis ve ileri bir asamaya ulasmistir. Bu süreçte Türk tüketicilerinin satin aldiklari mal ve hizmetlerin sahip olmasi gereken standartlar ve uyulmasi gereken kurallar yükseltilmis, tüketicinin sagligini ve güvenligini tehdit eden riskler azaltilmis, tüketicinin saticiya karsi haklari güçlendirilmis, haksizlik yapildigi veya güvenin suistimal edildigi durumlarda tüketicinin basvurabilecegi adli ve idari kurumlar olusturulmustur. Türk tüketicisi farkli hizmet ve ürünleri daha yüksek kalitede alabilmekte, degisik satis türlerinde (uzaktan, kapidan, elektronik) haklari korunmakta ve daha uzun garanti sürelerine sahip olmaktadir.
2. Tam üyelik ile Türkiye Avrupa Tek Pazan'na tam entegre olacak, tüketiciler genis pazarin yaratacagi imkanlardan ve AB'nin serbestlesmeye yönelik politikalarindan faydalanacaktir.
Türkiye Gümrük Birligi ile AB pazarina büyük ölçüde entegre olmustur. Üyelik ile ekonomik bütünlesme tamamlanacak, halihazirda Gümrük Birligi kapsaminda olmayan hizmet ticareti ve tarim ürünleri ticareti serbestlesecektir. Türk tüketicileri ürün ve hizmet alirken genis Avrupa piyasasinin sunacagi fiyat ve çesit avantajlarindan faydalanacaktir.
Bunun yani sira üyelik sürecinde AB'nin iç Pazar içinde serbestlesmeyi (liberalizasyon) saglamak için izledigi politikalar Türkiye'de de uygulamaya geçirilecektir. Devlet tekellerini rekabete açmayi hedefleyen AB, telekomünikasyonda saglanan serbestlesmenin ardindan elektrik ve dogalgaz sektörleri ile posta hizmetlerinin serbestlestirilmesinde önemli mesafe kat etmistir. Dogalgaz ve elektrik piyasalarinda 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren sanayi tipi müsterilerin, 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren ise bireysel müsterilerin tedarikçilerini seçebilmesi öngörülmektedir.
Türkiye'de baslangiç asamasinda olan dogalgaz ve elektrik sektörlerinde serbestlesme kapsaminda devlet veya tek bir firmanin elinde olan tasima sebekelerinin serbest kullanima açilmasi, devlet tekelinde bulunan üretim/ithalat, tasima, dagitim, pazarlama faaliyetlerinin ayristirilmasi ve özel sirketlerin hemen her türlü altyapiyi kurabilmeleri, enerji piyasalarinin serbestlestirilmesi kapsaminda yer almakatadir. Böylece tüketiciler birbirinden farkli ve rekabet halinde olan enerji üreticileri arasinda seçim yapabilme imkanini elde etmektedir. Enerji piyasasinda serbestlestirilmenin gerçeklestirilmesiyle, dagitim sistemine sahip kurulusun, tüketiciye yalnizca kendi elektrik, dogalgaz veya telekomünikasyon hizmetini kendi tespit ettigi tarife ile satma yönündeki tekelci davranislari engellenecektir.
Elektrik, dogalgaz, telefon ve tekel ürünleri piyasalarindaki serbestlesme sonrasinda bu sektörlere yapilacak yatirimlarla tüketicilere daha iyi hizmet sunulcak ve ürünlerin daha düsük fiyatta alinmasi saglanacaktir. Kamu tarafindan sunulan telefon, elektrik, dogalgaz gibi hizmetlerde gerçeklestirilecek serbestlesmenin devlet tekelleri yerine özel sektör tekelleri yaratacagi, hizmet kalitesinin düsecegi ve ücretlerin artacagi yaygin bir endisedir. Ancak AB ülkelerindeki uygulamalar incelendiginde yasal çerçevenin hazirlanmasi ve özerk düzenleyici kurumlarinin kurulmasi ile piyasalarin rekabetin olusmasini sagladigi, fiyatlandirma ve hizmet niteliklerini etkin bir sekilde düzenledigi görülmektedir.
BiTi...
YARIN is VE ÇALIsMA HAYATI
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol