Merhaba Kirklareli

Tarim Bakanligi Faaliyetieri
Tarimsal Destekler
Dogrudan Gelir Destegi Dogrudan Gelir Destegi kapsaminda 2001 Yilinda 2 milyon 180 bin çiftçiye toplam 1 katrilyon 180 trilyon TL destekleme yapilirken, 2003'te 2 milyon 770 bin çiftçiye toplam 2 katrilyon 650 trilyon ödeme yapilmisfir. 2004 yili uygulamalari kapsaminda çiftçilerimize ödenecek DGD miktari olan 2,67 katrilyon TL'nin de 1,67 katrilyon TL'lik önemli bir bölümü 2005'in mayis ayi itibariyle Ödenmis olup, 1 katrilyon TL'lik kisminin ödemesi Ise 2006 yilinda yapilacaktir. Diger yandan, DGD uygulamasi Ile birlikte 3.1 milyon üreticimizin 2.8 milyonu Çiftçi Kayit Sistemine dahil edilmistir. Yüksek Planlama Kurulu Karari ile uygulamaya konulan 2006-2010 Tarim Strateji Belgesi çerçevesinde geçmis yillarda % 7B olan DGD'nin toplam tarimsal desteklemeler içindeki payinin, 2006-2010 döneminde ortalama olarak % 45'lere düsürülmesi ve tarim teknolojilerinin kullanimi çerçevesinde farklilastirilarak uygulanmasi hedeflenmistir.
2005 yilinda baslayan bu uygulama ile bitkisel üretim yapilan her araziye temel DGD sertifikali tohumluk kullanan, toprak analizi yaptiran ve organik tarim yapan çiftçilere ise ilave DGE verilecektir. Arica destegin fiilen üretim yapanlara ulasmasini saglamak üzere, kullanilan girdilerin faturasi ve ürün satisinda fatura veya müstahsil makbuzu Ibraz edilmesi kosulu getirilmistir. Uygulamanin kapsaminin genislemesi ile birlikte fark ödeme uygulamasinin tarim destekleme bütçesi içindeki payinin % 9'dan % 1 3'e yükseltilmesi planlanmistir.
Ahir Besiciliginde Barinak Sorunu
Zeminin drenajini engelleyen ve kokusmaya neden olan gübre sik sik temizlenmelidir. Islak ve kokusmus zemin hastalik mikroplari için Iyi bir üreme ortamidir. Sarbon basilleri böyle bir zeminde çogalir ve spor meydana getirirler. Tüberküloz, sigir vebasi, abortus bang, sap ve bir çok hastalik etkenleri böyle zeminde canli kalir. Pis ve kokusmus zeminlerde yatan hayvanlarin meme iltihabina daha sik rastlandigi görülmüstür. Sik degistirilmeyen altliklarda, temizlenmeyen gübre ortaminda sinek yumurtalari, kene, bit, parazit yumurtalari ve larvalari daha çabuk ürerler. Sigirlarin verimini etkileyen bu parazitlerle mücadelenin basinda ahir temizligi gelir. Buzagi barinaklarinda çok Ince saman ve odun tozu yerine temiz iri sap ve saman altlik olarak kullanilmalidir. Yeni dogan buzagilarda odun tozunun altlik olarak kullanilmasi sonucu, daha fazla göbek kordonu enfeksiyonuna yakalandiklari görülmüstür. Ishal tedavisi gören buzagilarin altliklari daha sik degistirilmelidir. Dogum odalarini altliklar; dogum esnasinda kaymalari önlemek için bol olmali ve dogumdan sonra hemen degistirilmelidir. Eger bir sagim odasi varsa giris çikislardaki beton zeminde normalden daha tirnakli olmali, giris ve çikis egimi asiri olmamalidir.
Toprak zemin sik sik temizlenmeli, temizlik sonrasi olusan çukuru tekrar gübre Ile dolmasini beklemeden kum ilave edilmeli ve meyil verilmelidir. Ahirin Ilk insasi planlanarak yapilmali. Sert zeminde altlik kullanilmasi aliskanlik haline getirilmelidir. Sagim, hayvanlar kilide alinarak yapiliyorsa, sagim öncesi sert zemin iyice temizlenmelidir. Sigirlarin normal ayak ve tirnak bakimlari yapilmali, uzayan ve çatlayan tirnak fazlaliklari kesilerek uzaklastirilmalidir. Ahir giris ve çikisinda dezenfeksiyonu saglayacak ilaçlama çukurlari yapilmalidir.
yarin suni tohumlama
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol