Merhaba Kirklareli

Kirsal nüfusta yasayan Türk vatandaslarinin sosyal güvenlik haklarindan faydalanma imkanlari da artacak; bu bölgelerdeki emeklilik ve sigortalilik uygulamalari yayginlastirilavaktir. Tüm bunlarin sonucunda kirsal ekonominin faaliyet alanlari genisletilecek; bölgelerarasi gelir dagilimi esitsizlikleri hafifletilecek, Türk vatandaslari kendi bölgelerinde yeterli gelirle yasamalari saglanarak göç etme ihtiyaçlarinin önüne geçilecektir.47
5. Tam üyelik, ülkemizdeki üretici organizasyonlarinin yapisini gelistirecektir.
Tam üyelik dogrultusunda, tarimsal faaliyetlerin denetimi ve saglikli istatistik ve diger verilerin toplanmasi açisindan önem ve öncelik tasiyan üretici birlikleri de gelistirilecektir. Üretici birlikleri ile çok daginik ve küçük ölçekli çiftçilerin çikarlarinin temsil edilmesi; sektöre yönelik destekleme araçlarinin çiftçilere iletilmesi; desteklerin seffaf, adil ve kontrol edilebilir sekilde dagitilmasi ve karmasik tarim politikalari ve uygulamalari konusunda Türk çiftçisinin bilgilendirilmesi saglanacaktir.48
Üretici birlikleri çiftçiler ve devlet arasinda bir köprü görevi görerek devletin çiftçilerin durumunu ve ihtiyaçlarini dogru tespit ederek çiftçilere yönelik isabetli politikalar gelistirilmesini kolaylastiracaktir. Böylece çiftçiler, tarim kesimine yönelik imkanlardan daha etkin bir biçimde haberdar olacaklar, ayni zamanda kamu kurumlarindaki islemlerini daha süratli bir sekilde halledebileceklerdir.
B. TARIM SEKTÖRÜNDE KADIN
l.Tam üyelik sürecinde tanm sektöründe istihdam edilen kadinlarin sosyal güvenlik haklari güçlendirilecektir.
Türkiye'de kirsal bölgelerdeki kadinlarin %81,4'ü tanm sektöründe ve ücretsiz aile isçisi konumunda, her türlü sosyal güvenceden yoksun bir biçimde çalismaktadir/9 Tarim Bagimsiz Çalisanlari hakkindaki Kanun'da yapilan degisiklikle kadinlar için aile reisi olma zorunlulugu kaldirilarak esit muamele ilkesi saglanmistir, bu sayede mülkiyet ve zilyetlik yoluyla tarim arazisine sahip olup, tarim isletmeciligi yapan kadinlar da sigortali sayilabilecek ve analik sigortasi50 kapsamina alinabileceklerdir.51 Türkiye'de böylece tarim alaninda çalisan kadin ve erkekler arasi muamele esitligi saglanmistir. Bu durum, tarim alaninda istihdam edilen Türk kadinlarinin emeklilik ve saglik hizmetleri gibi sosyal haklardan faydalanmalarini saglayacaktir.
2. AB ile bütünlesme sürecinde kirsal bölgelerde sosyal degisimin hizlanmasi bu bölgelerde yasayan kadinlarin toplumsal konumunu olumlu yönde etkileyecektir.
Türkiye'de çok yüksek oranda bölgesel esitsizlikler yasanmakta ve bu durum, ataerkil aile yapilari ve törelerle birlesince özellikle kirsal bölgelerdeki kadinin konumunu olumsuz bir sekilde etkilemektedir. Okuryazar olmayan kadinlarin orani kentlerde %14,5 iken, kirsal nüfusta bu oran %30,7'ye çikmaktadir.52 Okuryazar olmayan kadinlarin orani bölgelerarasi esitsizligin en çok hissedildigi ve kirsal nüfusun yogun oldugu Dogu ve Güneydogu Anadolu'da sirasiyla %34,1 ve %39, 8'dir.
Türkiye'nin AB tam üyeligi sürecinde saglayacagi ekonomik istikrar ve tam üyelik sonrasinda basta EQUAL olmak üzere kadin-erkek esitligi hadefini benimseyen ve sadece üye ülkelerin faydalanabilecegi AB Yapisal Fonlari kapsamindaki programlardan faydalanilmasi kirsal bölgelerdeki kadinlarin konumunu iyilestirmede önemli rol oynayacaktir. Kirsal bölgelerdeki kadinlarin egitim olanaklari artirilacak, kadinlarin ekonomik hayata ve yerel yönetime katilimi tesvik edilecek, sosyal hayattaki konumlari güçlendirilecek ve böylece hayat kalitelerinin yükseltilmesinde önemli mesafe katedilecektir.
YARIN AVRUPA BiRLigi TEMEL HAKLARI sARTI*
HOsÇA KALIN...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol