(dünün devami)
Tarim Bakanligi Faaliyetleri
Organik Tarimin Gelistirilmesi
Biber Yetistiriciligi 2
Gübreleme Biber yetistirilecek topraga toprak hazirci sirasinda 3 ton/da yanmis ahir gübresi verilir. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamami, azotlu gübrenin yarisi uygulanir. Azotlu gübrenin diger yarisi ise ilk sulamadan önce verilmelidir. Azotlu gübre 15 kg/da N, fosforlu gübre olarak 10 kg/da P2O5 saf olarak verilmelidir.
Sulama Biber sulamasina dikimden 10-15 gün'sonra baslanmali, ilk meyve görülünceye kadar sik sulamalardan kaçinilmalidir, ilk meyve görüldükten sonra birer haftalik araliklarla sulamalara devam edilmeli ve eylül ayi sonu ekim ayi basinda sulamalara son verilmelidir. Biber yetistiriciliginde sulamaya çok dikkat edilmelidir. Sulama aninda suyu karik sirtlarina ve kök bogazina yükseltmemek gerekir. Bakim* Genellikle dikimden bir hafta sonra ot alma ve siralar arasindaki topragi gevsetmek amaciyla birinci çapa yapilmali, mayis ayinin ilk haftasindan sonra tekrar t>ogaz doldurma ile birlikte ikinci çapa ve haziran ayinda da bir defa olmak üzere toplam üç çapa yapilmalidir.
Hasat Haziran sonu - temmuz ayi baslarinda hasata baslanip, genelde ekim ayi ortalarinda hasat son 1 Wjofi!am_9-15 defa hasat yapilir. Hasat islemi genelde haftada bir yapilir.
Akil hastanesi bahçesinde, deliler bir duvarin önünde siraya girmis, duvardaki küçük bir delikten karsi tarafa bakiyorlardi. Bunu gören doktor meraklandi. O da kuyrugun en arkasina geçerek, siranin kendisine gelmesini bekledi. Sira doktora geldiginde, delikten uzun süre bakti ancak hiçbir sey göremedi. Bunun üzerine delilere sordu "Ben baktim ancak bir sey göremedim. Bana ne gördügünüzü söyler misiniz?" Delilerden birisi "Biz yillardir bakiyoruz da bir sey göremiyoruz, sen bir bakista mi göreceksin..."
Kavun Yetistiricili 1
Iklim Istegi Kavun, sicak ve ilik bir iklim bitkisidir. Uzun yetisme süresi boyunca günesli, sicak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Nemli bölgelerde mantari hastaliklara yakalanma ihtimali yüksektir. Yetisme devresi içerisinde don tehlikesi olmamalidir.
Toprak Istegi Kavun yetistiriciliginde agir killi ve asitli topraklar uygun degildir. PH'si 6-8 olan su tutma kapasitesi yüksek, drenaji iyi ve hastaliklardan ari olan topraklar uygundur. Toprak Hazirligi Toprak hazirligi sonbaharda ilk yagislardan sonra baslamalidir, ilk yagislarda toprak tavda iken sürüm yapilabilir. Derin sürümün arkasindan kesekleri parçalamak için kültüvatör, goble-disk veya diskaro ile ikileme yqpilmalidir. Ikinci toprak isleme dönemi ise subat-mart aylari olup toprak tavinda kültüvatör ile toprak islenerek arazi ekim ve dikime hazir hale getirilir. Ekim Kavun yetistirilecek arazide ekimde^ önce sira arasi 2 m olacak sekilde karik pullugu ile kariklar çekilmelidir. Bu kariklarin kenarina tek tarafli olarak ve sira üzeri 75 cm olacak sekilde ocaklara ekim yapilir. Her ocaga 4-5 adet tohum birakilmalidir. Tohumlarin üzeri 5-6 cm toprakla örtülerek hafifçe bastirilmalidir. Tohumlar 5-15 gün içinde çimlenerek toprak yüzeyine çikarlar. Çikistan sonra uygun olan iki adet bitki ocakta birakilir. Daha sonra bir adet bitki birakilir.
Gübreleme Basarili bir kavun yetistirmek için çiftlik gübresi uygulanmalidir. Çiftlik gübresi sonbaharda derin sürümden sonra dekara 3-4 ton atilarak kültüvatör ile karistirilmalidir. Kimyasal gübre olarak 15-18 kg/da N ve 10 kg/da P2O5 verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamami ile azotlu gübrenin yarisi ekim veya dikimden önce atilarak kültüvatörle karistirilmalidir. Azotlu gtibrenin diger yarisi ise bitkiler kol atmaya basladiginda fidelerden 15-20 cm uzaga bant seklinde verilmelidir.
harticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol