Merhaba Kirklareli

HAYVANCILIK
a) Hayvanlarin çogunlukla disarida ve merada bulunmasi dolayisiyla ahir isleri azdir. Ahir besisi yapilan bölgelerde ahirlar temizlenmeli, havalandirilmali ve dezenfeksiyon yapilmalidir.
b) Hayvanlar her ne kadar meralarda besleniyorsa da takviye yemleme yapilir.
Özellikle buzagilar ve kuzular için özel besleme yapilmalidir. Ilkbaharda dogan kuzularda kirkim baslar.
c) ilkbaharda erken yavru almak amaciyla ilik bölgelerde koç katimi yapilir.
d) Çayirlarin ve yem bitkilerinin hasadina devam edilir. Otlar kurutulur, balyalanir muhafaza edilir.
Incir Yetistiriciligi
Ülkemiz dünya kuru incir üretiminin yaklasik % 50 sini, ticaretinin ise % 70'ini yapmaktadir. Dolayisi ile kalite üstünlügü yaninda üretim kapasitesi ile de ilk sirada yer almaktadir, incir bahçelerinin daha verimsiz yamaç alanlara kaymasi, agaçlarin daha sik dikilmesi nereni ile dekardan alinan verim azaltmistir. Oysa ülkemizde üretimin artmasi, ürün kalitesinin korunabilmesi halinde tüm üretimin iç ve dis pazarlarda satimi kolaylikla mümkün olacaktir. Ekolojik kosullarin kuru incir kalitesi üzerinde etkili oldugu göz önüne alindiginda üretim alanlarinin yayginlastirilmasi özellikle sofralik kuru incir üretimi için uygun degildir. O halde üretim artisi, alanin yeni üretim bölgelerine dogru genisletilmesi yerine birim alandan alinan verimin artirilmasi ve kalitesiz (özürlü-hurda) incir oranini azaltmayi hedeflenmelidir. Verim ve kalitenin artirilmasi, bahçe yerinin seçiminden baslayarak üretim döneminde, hasatta ve sonrasinda yapilacak tüm uygulamalara gerekli özenin gösterilmesi ile saglanabilir. Budama Gövdesi günes yanikligindan zarar görmüs agaçlarda yesil aksamin yeterince gelisememesi sonucu besin maddelerini olusturacak yaprak alani azalarak verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle gövdenin istenenden uzun olmamasi için dikim sirasinda fidan boyunun 75-100 cm'den kesilmesi önerilmektedir. Böylece ilk dallanma 60-70'cm'den baslayacak ve meydana gelecek yesil aksam gövde ve dallari günes yanikligindan koruyacaktir. Dikimi takip eden ilk yil farkli yönde ve aralikli gelisen 3-4 dal birakilarak diger sürgünler uzaklastirilir. Sonraki birkaç yil, her yil bir önceki yilin sürgünde disa dogru gelisen 2-3 gözün sürmesine izin verilerek digerleri uzaklastirilir. Ancak ana çati olusturulduktan sonraki yillarda, sadece sarkan, asiri veya yukari kaçan, kirilan veya üst üste binen dallar kesilerek hafif bir budama uygulanir.
Incir Yetistiriciligi - 2
Hasat Incir meyveleri agaç üzerinde olgunlasir, koparilmazsa suyunu kismen kaybederek buruklasir ve bir süre sonra kendiliginden yere düser. Kuru incir hasadi yere düsen incirler elle toplanarak yapilir. Ancak yere düstügünde meyvedeki su orani oldukça fazladir bu nedenle kolayca zedelenebilir. Hasat öncesi iyi bir toprak islemesi ile sathin düzeltilmesi zararlanmalari azaltacak ve bazi mantari etmenleri toprak altina karistiracaktir. Ancak sürüm sirasinda ortaya çikabilecek asiri toz, hastaliklar ve akarlar açisindan olumsuz etki yaratabilir. Incir meyveleri o yilki sürgün üzerinde yaprak koltuklarinda olusur. Her meyvenin dogusu ile bir sonraki arasinda hem dogusta hem de olgunlasmada fark vardir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com






Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol