Merhaba Kirklareli






Ceviz Yetistiriciligi-2
Standartlara ve üretime uygun bazi çesitlerin özellikleri asagida verilmistir. YALOVA-1 Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. YALOVA-4 Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. BiLECiK Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetistirilir Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. sEBiN Kiyi bölgeleri hariç, ceviz yetisen tüm yörelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlere tavsiye edilir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. GÜLTEKiN-1 Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir, iyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahiptir. Kabuktan kolay ayrilir. Geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. YAVUZ-1 Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye ediiirEylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. KAPLAN-86 Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle kiyi bölgelerde yetistirilmesi tavsiye ediliri 5 Agustos dan itibaren hasat edilir. sEN-2 Kiyi bölgeler hariç tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir.
Ceviz Yetistiriciligi - 3
BUDAMA VE TERBiYE sEKiLLERi Ceviz agaci diger meyve agaçlarina uygulanan budama seklinden biraz daha farkli budanir. Ceviz fazla oranda budama gerektirmeyen bir meyve türüdür. Ceviz agaci iki yillik sürgünlerde meyve olusturur.Cevizlerde her yil budama yapilmaz, ancak agaçlar birbirine yakin dikilmis ise seyreltmek için derin bir budama uygulanir
GÜBRELEME Cevizin en fazla gereksinim duydugu makroelement azot olup, bunu potasyum izlemektedir. Fosfor gereksinimi oldukça azdir.Dikimde azotlu gübreleme yapilmaz
HASAT Yurdumuzda genellikle cevizler eylül ayinin ortalarindan ekim ayi sonlarina kadar, erkenci çesitler ise Agustos ayinin ortalarina kadar hasat edilmektedir. Erkenci çesitler daha çok taze ceviz oiarak tüketilmektedir.Cevizlerde en ideal hasat, dallarda silkeleme seklinde yapilir. Hasat edilen meyveler, yesil kabugu temizlendikten sonra, ceviz agacinin gölgesinde veya gölgelik yapacak hangar gibi havadar bir yerde örtüler üzerine 15-20 cm kalinliginda serilerek kurutulur.
Agustos Ayi Tarim Faaliyetleri -1
TARLA ZiRAATI
a) Anizlarin bozumuna devam edilir. Bazi yerlerde sonbahar ekimi için, bazi yerlerde de ikinci mahsul için toprak islemesi yapilir.
b) ikinci mahsuller ile sonbahar ekimleri yapilir.
c) Sulama, çapalama ve diger bakim isleri devam eder.
d) Her türlü hastalik ve zararlilar ile mücadele devam eder. Ambarlarda da zararlilarla mücadele edilir.
e) Hububat ve diger tarla bitkileri hasadi devam eder. Harman isleri yürütülür. Ürünler ambarlanir, ambalajlanir, pazara sevkedilir ve degerlendirilir. Ambarlarda ürünler teknigine uygun sekilde saklanir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com







Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol