Merhaba Kirklareli

Salatalik (Hiyar) Yetistiriciligi-1-
iklim sebzesi olan hiyar soguklara karsi çok hassastir. Sicaklik sifirin altina düstügünde hemen etkilenir. Hiyar tohumlarinin ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak isisi 11-18 °C arasinda olmalidir. Sicaklik yükseldikçe buna paralel olarak çimlenme hizi da artar. Yazin sicak ve kurak devrelerde sulama yapilarak bitki su düzeni normal sinirlar içinde tutulmaz ise hem gelisimi yavaslar hem de meyveler süratle acilasir. Bu yüzden verimden en iyi sekilde faydalanabilmek için özellikle ilkbaharda soguk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapilmalidir.
Toprak Istegi Hiyar bir çok toprak tiplerinde yetisebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diger bitki besin maddelerince zengin tmli ve kumlu tmli topraklari sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas oldugundan topragin drenaji iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düsük olmalidir. Ekim Nöbeti Hiyar köklerinin toprakta genellikle ilk 20-25 cm derinlikte gelismesinden dolayi her yil arka arkaya ayni yerde yetistiril memeli, kavun, karpuz ve domates gibi sebzeler ile münavebeli ekilmelidir. Toprak Hazirligi Topragin ekim ve dikim için hazirlanmasinda toprak karakteri, uygulanacak sulama sistemi ve yetistirme metotlari gibi faktörler göz Önünde tutulmalidir. Hiyar köklerinin rahatlikla gelisebilmesi Için topragin iyice havalandirilmis olmasi gerekir. Toprak tam tavinda iken islenmelidir. Bu yüzden eger gerekiyorsa tarlanin önce sulanmasi ve bunun ardindan toprak tava gelir gelmez fazla gecikmeden sürülerek islenmesi gerekir. Ayrica keseklerin ufalanmasini ve toprak yüzeyinde bulunar çesitli bitki artiklarinin temizlenmesini saglamak amaciyla dikkatli bir tirmiklama yapilir. Böylece herr toprak ekime ve dikime hazir hale gelir hem de sulamalarin daha rahat yapilmasi saglanir.

Salatalik (Hiyar) Yetistiriciligi-2-
Gübreleme Hiyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazirlanmis çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliligini arttirir hem de topragi organik maddece zenginlestirir. Toprak analizi yapildiktan sonra analiz sonuçlarina göre tarla yetistiriciliginde ortalama olarak 8 kg/da P2O5 karsiligi fosforlu gübre ve 10-12 kg/da N karsiligi azotlu bir gübre verilmelidir. Potasyumun 30 kg/da'dan daha az olmasi halinde poiasyumlu gübreler kullanilabilir. Ilk meyve görüldükten sonra azotlu gübrelerden veya çiftlik gübresinden hazirlanmis serbetten 1-2 defa verilmesi çok faydalidir. Seralarda; dikimden önce 20-25 kg/da P2O5 karsiligi fosforlu gübrenin verilerek topraga karisimi saglanmalidir. Azotlu gübrenin ise meyve baglamayi olgunlasmayi geciktirmeyecek sekilde iki veya üçe bölünerek verilmesi gerekir. Ilk uygulamada 16 kg/da N, ikinci uygulamada 12 kg/da N karsiligi azotlu bir gübre verilmelidir. Ilk azotlu gübre, bitkiler 3-4 yaprakli olunca seddelerin Iki yanina bant seklinde verilerek çapa ile hafifçe topraga karistirilmalidir. Diger uygulamalar 20-30 gün ara ile ayni sekilde yapilmali, gübre bitki yapraklarina degmeme! Id ir.
Sulama Genel bîr kural olarak, suya çok duyarli olmasi nedeniyle "diplerinin daima nemli bulundurulmasi" gereken sebzelerden biri de hiyardir. Böylece hem bitkinin iyi gelismesi saglanir hem de özellikle susuzluktan ileri gelen acilasmaya firsat verilmemis olur. Hiyarin sulama yönünden en kritik dönemi meyve baglama dönemidir. Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan Ilk meyveler görülünceye kadarki dönemde çok utmamak kosuluyla su verilebilir. Bu dönemde fazla sulama yapilmasi meyvelerin sararmasina (bogulmasina) neden olur. Sulamalar mümkünse sabahin erken saatlerinde veya aksamüstü yapilmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol