Suni Tohumlama
Hayvan yetistiriciligi ve islahinda sunî tohumlama büyük bir Önem tasir. Hayvanlardan yavru alinmamasi halinde degil bir hayvan islahi ve yetistiriciliginden söz etmek, hayvanlarin varliklarini sürdürebilmeleri düsünülemez. Suni tohumlama; uygun metod ve tekniklerle erkekten alinan spermanin disi dölerme organlarina verilmesidir.
Tarihte bilimsel anlamda ilk suni tohumlamayi bilgin Veteriner Hekim E.l. Ivanoff Rus çarligina ait çiftliklerde 1 91 2 yilinda sigir ve koyunlara uygulamistir. Ilk sun'i tohumlama kooperatifi 1 936'da 220 üye ve 1070 inekle Danimarka'da kuruldu. Spermanin dondurulabilmesi, tasima kolayligi, suni tohumlama uygulama pratikligi sayesinde bu yöntem bütün ülkelerce benimsenmistir. Ülkemizde de halk elindeki yerli irk sigirlari islah etmek ve verimlerini artirmak amaciyla 1949 yilinda Bursa bölgesinde 2 ve Aydin bölgesinde 2 olmak üzere açilan 4 sigir suni tohumlama istasyonunda Montofon irki sperma kullanilmistir. Daha sonralari diger irk spermalardan kullanilarak yayginlastirilmis, 1985 yillarinda da serbest veteriner hekimler bu hizmete dahü olmuslardir. Kalitsal verim gücünü arttirmak için, kisa bir zamanda, daha az emek ve masraf harcayarak, ancak Suni tohumlama metodunu etkili bir biçimde uygulamakla mümkün olur.
Tarimsal Destekler
Prim Destegi Ülkemizde arz açigi bulunan ve stratejik öneme hoiz kütlü pamuk, yaglik ayçiçegi, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyagi için 2003 yili ürünlerine 2004 yilinda toplam 282,5 trilyon TL prim ödemesi yapilmistir.
Bu miktar 2005 yiltnda ödemesi tamamlanan 2004 yili ürünü için bir Önceki yila göre % 113 oraninda artisla 656 milyon YTL olarak gerçeklesmis olup, pamuk ve soyada sertifikali tohumluk kullanarak üretim yapan çiftçilere verilen ilave prim ödemesi de % 10'dan % 20'ye çikarilmistir.
2005 yilinda, 2004 yili ürün pamuga kilogram basina 190 bin TL (Sertifikali 228 bin TL) ayçiçegine 225 1 35 TL, soyaya 140 bin TL (Sertifikali 168 TL), kanolaya 130 bin TL, zeytinyagina 250 bin TL prim ödenmistir.
2004 yili ürün pamuk fiyatlarinin düsmesi nedeniyle zor günler yasayan pamuk üreticilerine 2005 yilinda ödenen prim miktari % 130'luk artis oraniyla 99 bin TL'den 228 bin TL'ye çikarilmistir. 2005 yilinda pamukta prim ödemeleri için 432 milyon YTL kaynak kullanilmistir.
Her yil eylül ayinda ödenmeye baslanan primler bu yd ilk kez mayis ayinda ödenmeye baslanmis ve zeytinyagi hariç temmuz ayinda tamamlanmistir.
Mart Ayi Tarim Faaliyetleri
-1
TARLA ZIRAATI
a) Her türlü tarla ziraati için toprak islemesine devam edilir. Isleme ile birlikte gübreleme yapilir. Kaymak baglamis tarlalar tirmik ve kazayagi île kirilir. Böylece hububatta kardeslenme de saglanmis olur. Güzlük ekim yapilan yerlerde ikinci azot uygulanir.
b) Yazlik hububat elcimi devam eder. Bu arada çaypr-mera ve yem bitkilerinin de ekimi, iklimi uygun yerlerde tüfün fidelikleri tesisi ve pamuk ekimine baslanir.
c) Sulanabilir sahalarda cansuyu verilirken, tarlalardaki fazla su bosaltilir.
d) Güzlük ekilmis hububatta mücadeleye önem verilmelidir. MEYVECILIK
a) Toplu meyvecilik kurulacak sahalar ile eski tesisler sürülür ve gübrelenir.
b) Fidan dikimine birçok bölgelerde devam edilir
c) Meyvelerde budama ile birlikte asilama isleri de devam eder. Ilik bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceginden donlara karsi dikkatli olunmalidir. Yeni kurulan meyve bahçelerine cansuyu verilmelidir.
d) Çesitli zararli ve hastaliklara karsi mücadeleye devam edilmelidir. Özellikle armut göz kurdu, püseron ve zeytin güvesine karsi önlem alinmalidir.
e) Turunçgillerin hasadina ve ambalajlanarak piyasaya arz edifmesine devam edilir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
KTSO Başkanı Ilık, Anadolu Ajansının kuruluşunun 105'inci yılını kutladı
06 Nis 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da deniz ulaşımı normale döndü
02 May 2025 -
Milletvekili Sarıçam ve Başkan Talay, Pınarhisar'da Bayram Coşkusunu Paylaştı
03 Nis 2025 -
Kırklareli MHP İl Başkanı Savaşan, Bayramda Gönül Dostlarıyla Bir Araya Geldi
03 Nis 2025 -
Kırklareli Bayramlaştı
03 Nis 2025 -
Sağlık Bakanlığı'ndan Kırklareli'ne Övgü
03 Nis 2025 -
Annelerin Hesabına Bayramdan Sonra Binlerce Lira Yatacak
03 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol