Merhaba Kirklareli

Koyun Besiciligi-3
Kirkim-Kirpim Yurdumuzda koyunlar genellikle mayis-haziran ayi içerisinde kirkilirlar. Kirkimin baslama zamani yün yaginin erimeye ve yapaginin kabarmaya basladigi zamandir. Kirkilacak hayvanlar bir gün önceden aç birakilmalidir. Kirkim yeri aydinlik, temiz ve genis olmali, rüzgar olmamalidir. Kirkima önce koçlardan baslanmalidir, sonra toklular ve kuzular kirkilir. En sona dogum yapmis koyunlar birakilir. Kirkim zamaninda yapilmazsa yapagilar önce kabarir, sonra dökülmeye baslar ve bir süre sonra vücut çirilçiplak kalir.
Sagim Koyunlarda sagim kuzular sütten kesildikten sonra baslar ve 3-5 ay devam eder. Koyunlar sabah erken ve ögleden sonra olmak üzere günde iki defa sagilabilirler. Iyi bir sagimci 1 -2 dakika Içinde bir koyunu sagabilir. Koyunun meraya çabuk çikmasi için sagimin çabuk bitirilmesi gerekir. Büyük sürülerde makinali sagim tercih edilmelidir.
Asilama ve Ilaçlama Koyunculukta hayatin belirli dönemlerinde yapilan asilamalar yaninda yilda bir veya Iki defa yapilan asilamalarda vardir. Koyunlarda baslica su asilamalar yapilmalidir. Ektima Asisi Asi dogumu takiben bütün kuzulara yapilir ve hayat boyu bagisiklik verir. Brucella Melitensis Rev-1 Asisi Bulasici yavru atma asisi olarak da bilinir. Asi 3-8 aylik bütün kuzulara yapilir ve hayat boyu bagisiklik verir. Çiçek Asisi Yilda bir defa ve sifat öncesi yapilir. Antraks Asisi Dalak asisi olarak bilinir. Yilda bir defa ve Ilkbaharda yapilir. Sap Asisi Tabak asisi olarak bilinir. Yilda iki defa ilkbaharda ve sonbaharda yapilir. Enterotoksemi Asisi Kilçik asisi olarak bilinir. Yilda iki defa 21 gün ara Ile aniz döneminde yapilir. Asilarin yeterli bagisikligi saglamasi için asilamalarin en az 10-14 günlük araliklarla yapilmasi gereklidir.
Kayisi Yetistiriciligi-1
Iklim Istegi Kayisi agaci'yan sicak ve kurak geçen bölgeler sever. Kayisi agacinin gövde ve dallan kis aylarinda -35°C kadar düsen soguklara dayanmaktadir. Kayisi çiçekleri islak olmak sartiyla -1°C kadar düsen jsi derecesine mukavemet ederler.
Bahçe Yerinin Seçimi ilkbaharin geç donlarindan etkilendigi için ova ve çukur yerlerden ziyade, yamaç ve sirtlar tercih edilmelidir. Irmak kenarlarindan, soguk havalarin toplandigi veya sislerin oturdugu çukur yerlerden kaçinilmalidir. Ayrica bol isik ve günes istediginden güney yamaçlar tercih edilmelidir. Meyilli arazide soguk hava alt faraflara çöktügünden dikilen kayisi agaçlari dondan fazla zarar görürler. Yukarilara çikildikça agaçlarin dondan zarar görmesi kismen Önlenmis olur. Kayisi agaçlan meyilli arazinin tesviye egrileri üzerinde meydana getirilen teras ve çizgiler üzerine dikilirler. Meyilli arazide bu suretle meydana getirilen sekiller hem taban suyunun muhafazasina yardim ettigi gibi yukaridan asagiya inen yagmur sularinin topragi tasimasina engel olur. Gübreleme;
. Kayisi bahçeleri için her üç yilda, bîr dönüm basina 3 ton çifflik gübresi verilmesi uygundur. Suni gübrelerden her yil agaç basina her agacin yasi için 100 gr hesabi Ile (Örn 1 0 yasindaki agaca 1 kg) verilmesi faydalidir, Fosforlu ve potasli gübreler sonbaharda agacin gövdeden itibaren 1-1,5 m disina açilacak bir ark Içerisine bant seklinde verilmeli. Azotlu gübreler, mart basinda 2/3'ü, mayis basinda ise 1 /3'ü olmak üzere serpme seklinde verilmelidir.
devami yarin
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol