Merhaba Kirklareli

(dünün devami)
Ama daha da önemlisi biz üzümlerimizi degerlendiremedik.
Fabrikamiz yoktu ürünlerimizi degerlendirecek. Bir arkadasimiz Evliya çelebinin kitaplarindan bir alintida Kirklarelinde 2200 saraphane varmis diye okumus hardaliye de cabasi. Hatta geçenlerde Çayirdereye giderken çiftçilerimiz Iste burasi bir zamanlar sarap yolu imis diye bir köprü altini gösterdi. Bir arkadasimiz da bu yolun gelecekteki turizm potansiyeli olmasini diledigini söyledi. Bisiklet turundan eski araba kagni geçis yolu olarak turistik potansiyelimize katabilirmiyiz daha pek çok aktivite olarak burayi.
Kirklarelinden Demirköye Turizm yolculugunda beraber olmak dilegiyle diyelim.
Biz yine Bagciligimiza devam edelim ve
Toprak kimligi birinci isimiz deyip topragimizi analiz ettirtelim.
Sulamadan ilaçlamaya kadar pek çok seyi yanlis yaptik bagcilikta. Hala geleneksel yöntemlerle üretim yapan köylerimiz var.
Toprak analiz fiyatlari Atatürk Arastirma Enstitümüzde 29.5 YTL imis. Fiyati Ankara'daki yetkililerimiz belirlemisler. Edirne borsada 15 YTL idi. Yetkililerimizi köye vatandasi dinlemek için davet ediyorum.
Bizler toraklarimiza kireç attigimiz zaman köylünün bize bakmalari bizi üzüyor rahatsiz ediyor. Çünkü topragina kireç atan kisinin üretimi daha iyi oluyor. Onlar topraklarina kireç atamiyorlar diye ben kahroluyorum
Topraginda kireci çinkosu eksik çiftçiye tesvik diye para veriyoruz devlet olarak Sadece kayitli çiftçi bilgilerini baz alarak konusuyoruz. Mirasli topraklardan veya mirasli topraklarda alinan ürün kayitlari yok. Biçerdöver kayitlari kontra kontrol için yok. Sayin Tarim Bakanim ve Bakanlikladaki yetkililer umarim bu konuda bir sey yapacaklardir.
Topraklarinin analizini yaptiran kisilerse bana göre azinlikta kalmis ancak yine tesvikten yararlanmak için toprak analizlerin arttigi belirtiliyor.
Biz çiftçiler tabi ki tesvik edilmeliyiz. Girdilerin fiyatlari aldi basini gidiyor.
1-Çiftçi kayit sisteminin üretim sistemi haline getirilmesi gerek ve yapiliyor da.
Çiftçi kayit sistemine beyanda bulunanlar
Mirasli toraklar üretimi tesbitleri gerekli
Hazine arazilerini kullananlarin üretimi kademeli olarak düzenlenebilir.
Torak analizini sart koyalim.
Çiftçiyi egitelim Zirai mücadelede birlikte hareket edelim.
Kireç eksikligi Çinko eksikligi varsa bunlarin atilmis olduklarini fatura ve fiziki analizlerde görelim. Pancar Üreticileri Birligi spot olarak Amerika'daki bir laboratuarda toprak analizi yaptirtmis bazi köy topraklarimiza. Kireç ve çinko eksikligi tesbit edilmis. Edirne Borsasi laboratuarindaki tesbitleri de böyle imis Trakya topraklatinin 330000 dönüm kirece ihtiyaci olan topragi varmis.
SAYIN YETKILILERIM ZIRAI ILAÇ BAYILERIM ZIRAI ILAÇ FABRIKALARIM TARIM PLATFORMUNDAKI BÜYÜKLERIM. BIR KERECIK BIR ARAYA GELIP DE BU KONUYA BIR ÇARE DÜSÜNEMEZMIYIZ.BEN SAHSIM ADINA BU KADAR ARASTIRMA YAPTIM......
SAYIN ANKARADAKI YETKILILERIMYAPTIKLARINIZI TAKDIRLE KARSILASAKDA ÜRETIM SEFERBERLIÄzIMIZDE DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR BIZ BUNLARI YAPARSAK HEM HER SEYI KAYIT ALTINA ALMIS OLACAÄzIZ HEM DE TESVKLERIMIZIN TOPRAKLARIMIZ AÇISINDA ÜRETIM AÇISINDAN DAHA ADIL OLMASINI SAÄzLIYACAÄzIZ.INSANLARA PARA VEREREK DEÄzIL EÄzITEREK HEM INSANA HEM DE EN MÜHIM GÖREVIMIZ OLAN TOPRAÄzA SAHIP ÇIKMIS OLACAÄzIZ.MÜSTEREK ZIRAI MÜCADELE DE BIR EKONOMIDIR.
Konularim o kadar çok ki bazen konulari anlatirken tüm sorunlari birlikte düsünmeye basliyorum. Biz yine bagciligimiza dönelim.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol