Merhaba Kirklareli

Beyaz Bas Lahana Yetistiriciligi-1
Lahana grubu sebzeleri genis bir aile olup bas lahanalar (beyaz ve kirmizi), karnabahar, brokkoli, Brüksel lahanasi, yaprak lahana ve alabas gibi türleri içine almaktadir. Beyaz bas lahana gerek ülkemizde ve gerekse karadeniz bölgesinde yogun bir sekilde yetistirilen ve de severek tüketilen bir sebzedir, içerdigi vitamin ve mineral maddelerce insan beslenmesi ve sagligina büyük katkida bulunan Seyaz bas lahana kis sebzeleri arasinda önemli bir yere sahiptir. Özellikle kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, Bl, B2, B12 ve C vitaminlerce oldukça zengin bir sebzedir. Çig olarak degerlendirildigi gibi dolmalik, tursuluk ve yemeklik olarak da degerlendirilir. Ülkemizde beyaz bas lahana yetistiriciliginde çogunlukla yöresel populasyonlardan elde edilen tohumlar kullanilmakta, ticari anlamda lahana yetistiriciligi yapan üreticilerin bir bölümü de ticari çesitleri kullanmaktadir.
iklim istekleri ve Yetistirme Dönemleri Serin iklim sebzesi olan beyaz bas lahana sonbahar (baslangici) ile ilkbahar (sonu) arasindaki serin dönemde yetistirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yil boyunca yetistirilen lahanalar ülkemizde genellikle kislik olarak yetistirilirler. Yaz döneminde yetistirilen erkenci çesitler bulunmasina karsilik bu dönemdeki yüksek sicakliklar kaliteyi bozdugundan ve yazlik sebzelerin yogun oldugu bir dönem oldugu için bu dönemde yetistiricilik yapilmamaktadir. Beyaz bas lahanalar diger lahana grubu sebzeler gibi serin iklimden hoslandigindan 15.5 °C-21.5 °C arasinda sicakliklar da iyi bir sekilde yetistirilirler.
Toprak istekleri Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici degildirler. Kumlu, tinli, agir karakterli killi topraklar olmak üzere hemen hemen bir çok toprak tiplerinde yetistirilebilirler. Fakat iyi kaliteli mahsûl için kumlu, kumlu tinli ve organik maddece zengin orta agirlikta topraklar en uygun topraklardir.
Beyaz Bas Lahana Yetistiriciligi-2
Dikim Zamani Fideler yastiklarda yetistirilebildigi gibi viyollerde yetistirmek mümk .yastiklari hazirlanarak 15 cm aralikla açilan çizilere seyrek olarak tohumlar ekilir. Çizilerin derinligi 2,5-3 cm civarinda olmalidir. Tohum ekiminden önce çiziler sulanmasi gerekir. Fideler 3-4 gerçek yaprakli oldugunda tarlaya dikilirler. Bugday hasadindan sonra II. ürün olarak da yetistirilebilirler. Tohum ekimleri Mayis ayinda baslayip Agustos ayina kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayi ile Agustos ayinin sonuna kadar yapilabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çikartma zamanidir. Hasatlar Ekim-Kasim ayi ile Mart aylari (erken ilkbahar) arasinda yapilir. Dikim mesafesi olarak sira arasi 50-70 cm ve sira üzeri 45-60 cm alinabilir.
Gübreleme Genis ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetistirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasini isterler. Bu sebeple uygun yanmis ahir gübresinin yaninda iyi bas baglama ve verimlilik için ticarî gübrede verilmelidir. Verilecek ticari gübrenin miktarini belirlemede en saglikli yöntem toprak tahlili olup toprak tahlili sonuçlarina göre ticari gübre verilmelidir. Ticari gübrenin yaninda yüksek kaliteli bol ürün için dekara 4-5 ton yanmis çiftlik gübresi kullanilmasi gerekmektedir. Fosforlu gübrenin tamami dikim öncesi, azotlu gübrede iki defada verilir. ilk yarisi dikimle geri kalani ise II. Çapada verilir.
Bakim Beyaz bas lahana yetistiriciligi kolay bir yetistiriciliktir. Erken dikimlerde yüksek sicakliga bagli olarak sulama yapilabilir. Yabanci ot yogunluguna göre 1 -2 defa çapa gereklidir. Lahana kelebeginin tirtillari ile pireler önemli zararlilar olup uygun bir insektisit ile ilaçlama yapilmalidir.
Hasat Beyaz bas lahanada hasatlar yetistirilecek çesidin erkencilik geççilik özelligine, baslarin istenilen büyüklüge gelmesine ve yetistirme-bakim sartlarina bagli olmak üzere dikimden itibaren 3-5 ay sonra baslar.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol