Merhaba Kirklareli

ATATÜRK VE TARIM
(dünün devami)
1907 yilinda Mustafa Kemal, 1920 tarihli Misak-i Milli kararlarindaki sinirlarimizi, bir baska deyisle Musul ve Kerkük hariç bugünkü Türkiye haritasinin neredeyse aynisini çizmistir(Akbulut 1981).
20 Eylül 1916 tarihinde yakin arkadasi Mazhar Müfit'e "Çikar kalemini defterini ve yaz. Bu milletin Devleti Cumhuriyettir!" demistir.
Çanakkale savasindan 2 ay önce Ingilizlerin ve Fransizlarin karaya çikacaklari yerleri tahmin etmistir.
1932 yilinda Amerikali general McArthur'a sunlari söylemistir
"Almanlar kendilerini siyasi bir akima birakirlarsa, 1940-1945 yillari arasinda savasirlar. Bu savas çok kanli olur, ancak ABD müdahale ederse biter ve savasin galibi Rusya olur."
1936 yilinda ise "60 yil sonra Rusya 60 parça olur." demistir.
8.Atatürk'ün Ekonominin Önemi Konusundaki Düsünceleri
Büyük önder Atatürk, bir ulusun yasaminda ekonominin ne kadar önemli rol oynadigini oldugunu 1924 yilinda yaptigi bir konusmada su sözlerle ifade etmistir
"Tarih, milletimizin, gerileme ve yikilma nedenlerini arastirirken, birçok politik, askeri ve sosyal sebepler bulmakta ve saymaktadir. Süphe yoktur ki, bütün bu nedenler, sosyal gerçekler olarak toplum üzerinde etkilidir. Bir milletin dogrudan dogruya yasantisi ile ilgili olan, o milletin ekonomik durumudur. Tarihin ve tecrübenin süzgecinden arta kalan bu hakikat, bizim ulusal yasantimizda ve ulusal tarihimizde, tamamen kendini göstermistir. Gerçekten de Türk Tarihi incelenecek olunursa, gerileme ve yikilma nedenlerinin ekonomik problemlerden baska bir sey olmadigi derhal anlasilir. Ekonomi demek her sey demektir. Yasamak için, mutlu olmak için, insan varligi için ne gerekiyorsa onlarin tümü demektir, tarim demektir, ticaret demektir. Yasayabilmek için kesinlikle ekonomik davranilmalidir." Bagimsizligin bütünlügü, ancak ekonomik bagimsizlikla mümkündür."
Atatürk tarima verdigi önem kadar ekonomiye de çok önem vermis ve bunun olumlu sonuçlarini almistir. Bilindigi gibi, 1929 yilinda Dünya'da büyük ekonomik kriz bütün ülkeleri olumsuz etkilemis, özellikle ABD ekonomisi altüst olmustur. Ama Türkiye'de resmi rakamlara göre, milli gelir kisi basina % 51.2 oraninda artmis, enflasyon ise % -1.2 oraninda gerilemistir.
2005 yilinda, Amerika'nin en ünlü ekonomistlerinden birisi olan Mr. Johns belki de bunu görerek "Türkiye ekonomiyle savasta bir tek Atatürk' ü örnek alsin yeter" demistir.
9. Atatürk'ün Tarim Konusundaki Düsünce ve Eylemleri
9.1. Atatürk'ün Türk Köylüsü Hakkinda Düsünceleri
Atatürk "Türkiye'nin Gerçek Sahibi ve Efendisi, Hakiki Üretici Olan Köylüdür." dedigi zaman bu sözü gelisi güzel anlamda kullanmamistir.
Atatürk kanlarini bu vatan ugruna, kemiklerini vatan topraklarinda birakan, toplumu besleyen ve çogu zaman hor görülen hatta bazi dönemlerde köle gibi görülen bir kitlenin önünde saygi ile egilelim demek istemistir. Çünkü Atatürk uzun askerlik yasaminda Mehmetçikle yakindan ilgilenmis ve Türk köylüsünü çok iyi tanimistir. Onun istirabini yakindan görmüs, onda ki cevheri yakindan sezmistir.
Atatürk Kurtulus Savasina da bu cevhere güvenerek baslamis ve bir konusmasinda "Türk köylüsü olmasaydi bu isi basaramazdik" demistir.
9.2. Kiliç ve Saban
Atatürk 16.03.1923 tarihinde Adana çiftçileri ile yaptigi bir konusmada kiliç ile sabani karsilastirarak, sadece fetih yoluyla bir ülkenin gelisemeyecegini, tarim sektörüne önem vermek gerektigini asagidaki sözlerle açiklamistir
"Diyebilirim ki hayatimda yasadigim en ulvi, en sâde, en mesut ve samimi gece bu gecedir. Çünkü bu gece milletimizin ekseriyetini teskil eden çiftçilerimizle bir sofrada bulunuyorum, sofrada onlarin emekleriyle yapilmis ekmegi onlarla beraber yiyoruz. "
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol