Merhaba Kirklareli

Seftali Yetistiriciligi (1-2)
Iklim Istegi Seftali degisik iklim sartlarina uyabilen meyve türlerinden biridir. Seftali yetistiriciligini sinirlayan faktörlerin basinda düsük kis sicakliklari, çesidin soguklama ihtiyaci ve ilkbahar geç donlari ile düsük yaz sicakliklari gelmektedir. Seftali çesitlerinin kis soguklama istekleri 250 ile 1250 saat arasidir. Çesitler kis soguklama ihtiyacini tamamlayamadiginda agaçlar çiçek tomurcuklarini ve çiçeklerini döker ilkbaharda çiçeklenme geç ve düzensiz olur, bunun bir sonucu olarak da ürün alinamaz. Seftali erken çiçek açan bir meyve oldugundan çiçekler açildiktan sonra meydana gelen ilkbahar geç donlarindan çok zarar görür. Ayrica yaz sicakliginin düsük oldugu yerlerde meyvelerin olgunlasmasi gecikir, kalitesi düser. Toprak Istegi Seftali için toprak istegi, üzerine asili anacin istegi anlamindadir. Seftali anaci; üzerinde tinli, milli, süzek, kumlu killi, çakilli ve çabuk isinan alüviyal topraklan sever. Yeterli sulama ve iyi gübreleme ile seftali yetistirilebilir. Agir, nemli ve soguk olan killi topraklarda yetisen agaçlarin sürgünleri iyi piskinlesemediginden kis soguklarindan zarar görerek agaçlarda zamklanma olusur.
Bahçe Tesisi Seftali bahçeleri genel olarak, 1 yasli fidanlarla kurulur. Fidan dikimi tercihen sonbaharda yapilir. Ancak kisi soguk geçen yerlerde ilkbahar dikimi tavsiye edilir. Dikim derinliginde en iyi ölçü fidanlari fidanliktaki derinliginden daha derin dikmektir. Pratikte asi yerinin toprak yüzeyinde kalmasi ile derinlik aynidir. Fidanlarin kökleri sokulurken hasar görmemeli, koparilmamali ve yaralanan kisimlar yara üzerinden kesilmelidir. Gövde yüksekligi istege bagli olup bodur olarak yetistirilecek agaçlarda ortalama 0.70-0.80 cm en uygunudur. Bahçe tesisinde, öteki meyvelerde oldugu gibi derin bir toprak islemesi sarttir. Bahçede agaçlar arasinda anaca ve toprak sartlarina göre 5x5 m veya 6x6 m mesafe uygundur.
Toprak Isleme Sonbahar, erken ilkbahar, ilkbahar sonu ve bazen de yaz mevsimi içinde olmak üzere bir yilda 4 sürüm yapilir. Agaç dipleri belle islenir.
Sulama Sert çekirdekli meyveler arasinda en fazla su isteyen bitki seftalidir. Meyvelerde çekirdek tesekkülünden sonra suya ihtiyaç vardir. Su ihtiyaci ise iklim ve toprak özelliklerine göre farklilik gösterirler. Meyve hasadindan önceki sulamalar meyvelerin irilesmesine ve renklerinin koyulasmasina etki eder. Gübreleme Seftali bahçelerinde ürün yolu ile topraktan alinan besin maddelerinin tekrar topraga verilmesi gerekir. Seftali bahçelerinde iyi bir gübreleme ahir gübresi veya yesil gübreye ilaveten kimyevi gübrelerinin uygulanmasi ile olur. Üç yilda bir dekara 1,5-2,5 fon hesabiyla ahir gübresi veya ekonomik olmadigi hallerde her yil yesil gübre verilerek topragin organik madde içerigi artirilmalidir. Suni gübrelerden her yil agaç basina her agacin yasi için 100 gr hesabi ile (Örnegin 5 yasindaki agaca 500 gr) verilmesi faydali olur. Fosforlu gübreler sonbaharda agacin gövdeden itibaren I -1,5 m disina açilacak bir ark içerisine bant seklinde verilir. Azotlu gübreler ise 1/2'si mart basinda, 1/2'si de mayis basinda olmak üzere iki defada serpme seklinde uygulanmalidir.
Budama Seftali agaçlarinda iki tip budama uygulanir. Ilki; yeni dikilen fidanlarda sekil budamasi yapilir. Seftali agaçlarina goble veya degisik doruk dalli sekil verilir. Kurak bölgelerde doruk dalli sekil vermek uygundur. Diger budama ise mahsule yatmis seftali agaçlarinda uygulanan mahsul budamasidir. Seftalilerde meyveler buket dallari ve bir yillik sürgünler üzerinde meydana gelir. Bu nedenle her yil yeni sürgün tesekkülünün saglanmasi gerektigi için sert budamö uygulanir. Iyi bir budama yapabilmek için dal çesitlerinin ve üzerinde bulunan gözlerin (çiçek gözü, odun gözü) durumu dikkate alinmalidir. haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol