Merhaba Kirklareli

Bitki Besin Maddeleri Eksikliginin Belirtileri - 3
Demir Noksanligi Genç yapraklar sarimsi beyaz bir renk alirlar. Yaprak damarlari baslangiçta yesil olup, sonradan sari renge dönüsmekte ve yaprak kenarlari ölmektedir. Gelisme zayiftir. Çiçekler küçük ve beyazdir. Kök kisa ve kahverengi olup çok sayida yan kök tesekkül etmektedir. Demir fazlaligi mangan noksanligina sebep olur. Fosfor noksanligindaki arazlar ortaya çikar.
Mangan Noksanligi Zararlanma daha çok genç yapraklarda görülmektedir. Yaprak damarlari arasi benekli olmakta yaprak ölmektedir. En ince yaprak damarlari yesil renkli kalabilmektedir. Kökler zayiftir ve yan kökler çok gelisir. Mangan fazlaligi demir noksanligina sebep olur.
Bakir Noksanligi Zararlanma daha çok genç yapraklardadir. Yaprak kenarlari sararmakta ve bu yapraklar uçlarindan itibaren kurumaktadir. Yan sürgünler çok zayiftir. Yaprak dökümü yukaridan asagiya dogrudur. Çiçek tesekkülü çok azdir. Çiçekler hareketsizdir. Zararlanma özellikle sicak ve günesli günlerde çok görülmektedir. Kök gelismesi de önemli ölçüde engellenmistir.
Bor Noksanligi Zararlanma genç yapraklarda çoktur. Renk önce açik daha sonra kahverengiden siyaha kadar degismektedir. Yasli yapraklar kalinlasir ve çabuk kirilir. Sürgünler küçük kalip ölürler (kisa sürgün olusur), çiçek tesekkülü zayiflar.
Besin Maddesi Fazlaligi Asiri miktarda bitki besin maddesi kullanimi genelde ilk basta fazla etkili olmamaktadir, ilerleyen dönemlerde yaprak kenarlarinda arazlar meydana gelir. Kökte yanma olur. Ve bitki ölür. Bazi besin madde fazlaliklari diger bir kisim besin maddelerinin alimini engeller. Böylece o besin maddesinin eksikliginde ortaya çikan arazlar kendini gösterir.
Ekim Ayi Tarim Faaliyetleri - 1
TARLA ZIRAATI
a) Her türlü güzlük ve bahar ekimleri için toprak sürümü ve hazirligi yapilir. Sürümle birlikte toprakta geç erime yapan gübreler ile çiftlik gübreleri verilebilir. Ikileme ve üçlemeler devam eder.
b) Güzlük hububat ekimi baslar ve ay boyunca devam eder.
c) Yeni ekilen hububatta ve diger bitkilerde sulama, son çapalar ve bakim isleri devam eder.
d) Ekilecek tohumlarin ilaçlanmasi ve genel mücadele isleri yapilir.
e) Çesitli endüstri bitkileri, baklagiller bostan ve hububatin hasadina devam edilir. Ambarlama ve degerlendirme isleri devam eder. Tütünlerde son yaprak kirmasi yapilir
MEYVECILIK
a) Güzlük dikimler için fidan çukurlari açilir.
b) Fidanlarin sökümü, katlanmalari ve bazi bölgelerde dikimleri yapilir. Dikimle birlikte gübre kullanmak gerekir.
c) Bazi bölgelerde durgun göz asilari bu ayin ilk haftasinda devam edebilir. Sulama durdurulur.
d) Gelecek yil faaliyete geçecek olan haserelerin yumurta ve krizalitlerini yok etmek amaciyla gerekli mücadele yapilir.
e) Bazi bölgelerde meyvelerin son hasadi ay boyunca devam eder. Meyveler ambalajlanarak muhafaza edilir ve çesitli yollarla degerlendirilir. Turfanda turunçgillerin zeytinin hasadi baslar.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol