Merhaba Kirklareli

Dünün devami
Bitki koruma açisindan ise izin verilen birtakim ilaçlarin yaninda kükürt, bordo bulamaci, Arap sabunu kullanilabilir.
Dünyada ve Türkiye'de Organik Tarim
Ekolojik Tarim Avrupa'da 1910'larda uygulanmaya baslamis, kontrollü üretim ise 1930'lu yillarda yayginlasmistir. Zaman içerisinde küçük çapta da olsa artan oranda bir gelisme göstermis ve 1970'li yillarda ticari anlamda önem arzetmeye baslamistir. Bu hareket 1972 yilinda Almanya'da Uluslararasi Ekolojik Tarim Hareketleri Federasyonu'nun (IFAOM) kurulmasiyla daha düzenli bir hale gelmistir. IFAOM tüm dünyadaki ekolojik tarim hareketlerini bir çati altinda toplamayi, hareketin gelisimini saglikli bir sekilde yönlendirmeyi, gerekli standart ve yönetmelikleri hazirlamayi, tüm gelismeleri üyelerine ve çiftçilere aktarmayi amaçlamaktadir.
Ekolojik Tarim uygulanan alanlar Avrupa ülkelerindeki tarim alanlarinin % 2-3'ü dolayindadir. Bunda tarimsal hareketler üzerinde kuvvetli bir etkiye sahip olan kimyasal endüstrinin etkisi büyüktür. Tüm bunlara karsin ekolojik tarim faaliyetleri her yil yaklasik %20-30'luk büyüme hizindadir.
1986 yilinda 120.000 hektar olan üretim alani 1977'de 1,8 milyon hektara ulasmistir. Ayni dönemde isletmelerin sayisi da 7.000'den 73.000'e yükselmistir. Bazi tahminlere göre önümüzdeki 10 yil içinde dünya ticaret hacminin 11 milyar'dan 100 milyar ABD dolarina yükselecegi kabul edilmektedir. Özellikle AB Ülkelerinde bu konunun önemi anlasilmis olup; hükümetler düzeyinde ve üniversitelerde büyük gelismeler görülmektedir.
Türkiye'de Organik Tarim
Dünya ticareti 1970'li yillarda baslamis olan ekolojik tarimdaki gelismelere uygun olarak, Avrupa orijinli firmalar Türkiye'deki firmalardan ekolojik ürün talebinde bulunmus ve böylece 1984-1985 yillarinda ülkemizde ekolojik tarim baslamistir. Bu yillarda Türkiyeâ?~nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru Incir ve kuru Üzüm ile Ege bölgesinde gerçeklestirilmistir. Daha sonra bu ürünlere kuru Kayisi, Findik gibi ürünler de katilarak farkli bölgelerimize yayilmistir.
Ilk yillarda Avrupa kökenli bazi firmalar kendi ihtiyaçlari olan ürünleri anlasmali çiftçilerle yetistirmek ve elde edilen ürünleri Türk ihracatçilari vasitasiyla kendi ülkelerine ithal edebilmek için Türkiye'de ekolojik üretim projeleri tesis etmislerdir. Ilk yillardaki bu ekolojik üretim faaliyetlerinin danismanlik, teftis ve sertifikasyon gibi vazgeçilmez esaslari tamamiyla yabanci kisi ve kuruluslarca yerine getirilmistir. 1990'li yillarin basinda bu konularda az sayida da olsa Türk uzmanlar yetismisler ve yabanci firmalarin ülkemizdeki temsilciligini yapmaya baslamislardir.
Ekolojik Tarim hareketini saglikli bir sekilde gerçeklestirmek amaciyla 1992 yilinda Ekolojik Tarim Organizasyonu Dernegi (ETO) kurulmustur. Ayni yil içinde Izmir'de yapilan "2. Akdeniz Ülkelerinde Ekolojik Tarim Konferansi", ETO tarafindan organize edilmistir. Bu sekilde ekolojik tarim alaninda ülkemizde yeni bir süreç baslamis olup, Izmir bu hareketin merkezi durumuna gelmistir.
Ekolojik Tarim faaliyetlerinin ülkemizde ilk olarak Ege bölgesinde Izmir'de baslamis olmasi, ürün isleme tesislerinin büyük kisminin Izmir'de olmasi ve üretilen ürünlerin büyük kisminin Izmir limanindan ihraç edilmesi nedeniyle, organizasyon kuruluslari, kontrol ve sertifikasyon firmalari gibi ekolojik tarim sektörünün hemen tüm kuruluslarinin merkez bürolari Izmir'de yer almaktadir.
ETO' nun da katkilariyla "Bitkisel ve Hayvansal Tarim Ürünlerinin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine Iliskin Yönetmelik", Tarim ve Köyisleri Bakanligi tarafindan 18 Aralik 1994 tarihinde yayinlanarak yürürlüge girmistir. Bu yönetmelik AB normlarina uygun olarak hazirlanmistir. Organik ürünlerin dis satimini düzenlemek üzere çalismalar da devam etmektedir.
Günümüzde yaklasik 92 degisik üründe, 46.523 bin hektarlik arazi üzerinde 12.275 kadar üretici 168.306 ton ekolojik üretim yapmaktadir. Gümrük mevzuatindaki bazi problemler nedeniyle ekolojik tarim sektörünün dissatim yoluyla ekonomiye katkisi net olarak bilinmemekle birlikte yillik 150 milyon dolar civarinda oldugu tahmin edilmektedir.
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol