Merhaba Kirklareli

Arpa Yetistiriciligi - 1
Arpa tek yillik bir uzun gün bitkisidir. Fakat degisik gün uzunluklarina da uyabilir. Arpa, tahillar içerisinde en çok kardeslenenlerdendir. Olagan durumda 5 - 8 kardes verir. Bitki boyu ortalama 35-100 cm kadardir. Basaklari ortalama 8-15 cm boyunda olup 2, 4 ve 6 siralidirlar. Çiçegi kavuz ve kapçik sarar, kavuzlu arpalarda bunlar daneye yapisiktir ve harmanda ayrilmazlar. Danenin ortalama % 10-13 kadari kavuzdur. Dane yapisinda % 9 - 13 ham protein, % 67 kadarda karbonhidrat bulunur. Arpa serin iklim tahillari içerisinde bugdaydan sonra en çok ekimi yapilandir. Arpa daha çok hayvan yemi olarak kullanilir. Yem olarak degeri misirin % 95'i kadardir. Yemlik arpalarda protein oraninin fazla olmasi istenir. Kavuzun fazla olmasi besleyicilik degerini düsürür. Kullanildigi önemli alanlardan biri de malt sanayidir. Bira üretimi için gerekli olan malt iki sirali beyaz arpalardan elde edilmektir. Biralik arpalarda protein oraninin düsük olmasi gereklidir (% 9 -10.5). Yurdumuzda yetistirilen arpalarin çogunu biralik arpalar olusturmaktadir. Tarimsal islemlerin geregi gibi yapilmasi durumunda kaliteleri daha da yükselecek ve ihraç etme olanaklari da dogacagindan, ülkemize döviz getiren tarim ürünlerinden biride arpa olacaktir.
iklim istegi Arpa, fazla soguk ve fazla sicak olmayan, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelisir. Sicakligi 0 "C'nin altina düsmeyen ve 18-20 "C'nin üzerine çikmayan, nispi nemi % 70-80 olan yerler arpa için çok uygundur.
Arpa Yetistiriciligi - 2
Toprak istegi Arpa için en uygun topraklar, organik maddece zengin, milli, havalanmasi ve nemliligi uygun, nötr reaksiyonlu (PH'i 5 ile 8) topraklardir.
Ekim Ekim mibzerle yapilmalidir. Ekim derinligi, çimlenme için yeter nemi ve havalanmayi saglayacak düzeyde ayarlanir. Genellikle kisliklarda ekim derinligi 4-6 cm, yazlik ekimlerde 3-4 cm olmali ve m2'ye kislik ekimlerde 300-350 tane, yazlik ekimlerde 350-400 tane tohum düsecek sekilde hesaplanmalidir. Bu ise kuru kosullarda 14-16 kg/da, sulu kosullarda ise 12-14 kg/da arasinda degisebilir. Ekim kardeslenmenin yüksek oldugu taban ve sulu arazilerde daha seyrek yapilabilir.
Gübreleme Arpa gübreleme genelde bugday gibidir. Kuru kosullarda 5-6 kg/da N, 7-9 kg/da P2O5, sulu kosullarda ise 12-14 kg/da N, 10-12 kg/da P2O5, karsiligi azotlu ve fosforlu gübre uygulanmalidir. Fosforlu gübrenin tamami ekim esnasinda mibzerle banta, azotlu gübrenin yarisi ekimde, yarisi da kardeslenme baslangicinda toprak yüzüne serpilmek suretiyle verilmelidir.
Sulama Arpanin su ihtiyaci bugday kadar olmamakla beraber, bol verim ve kaliteli ürün için yeterli miktarda da toprak nemine ihtiyaç vardir. Arpada sulama yapilacaksa birinci su sapa kalkma ikinci su süt olumu devresinde olmak üzere iki su verilir. Tek su verilecek ise süt olum devresinde tatbik edilmelidir. Sulamada tatbik edilecek husus bitkinin gelisme devresinde, yagislarin yeterli olmadigi dönemlerde arpanin toprakta ihtiyaci olan suyun, sulama suyu ile karsilanmasidir.
Zararlilari Yabanci Otlar Bugdayda zararli olan yabanci otlar, arpada da verim düsüklügüne sebep olur. Yabanci otlarlarin 3-5 yaprakli oldugu devrede yabanci ot mücadelesi yapilmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol