Merhaba Kirklareli

Merhaba Kirklareli
Bugün yaziyi yazan ben degilim. Pinarhisar/Çayirdere köyünden Mehmet Anil Gülsan. O daha bir çocuk ama gelecegin bagcisi ve çiftçisi. Dilerim benim gibi okumus bir çiftçi hatta bir ziraat mühendisi olur. Bagcilarin Ankara gezisinde fidanlari gezerken fidan üreticilerine sordugu su soruydu siz fiskiye ile nasil fidan sularsiniz? Bag çubuklari fazla nemden hasralanmaz mi? Yetkililer biz kontrollü sulamayi yapiyoruz dediyselerde Anil'i ikna edemediler. Iste bizim gençligimiz. Ögrendigini savunabilen, örnek olan, hem tarlada çalisip hem okula gidebilen gençlik... Çiftçilikten yorulup evladim çiftçi olmasin diyen anne babalar toprakli elleri, nasirli elleri öpmemiz gerekmiyor mu? Seni alnindan öperek örnek bir Türk genci olarak yasadigim müddetçe basarina isik tutacagim. Yolun açik, basarin bol olsun... Bu gün yaziyi yazmak senin siran. Ileride daha nice yazilara imza atacaksin. Bu gün mektubunu baban gazeteye getirdi. Benim yazim yerine seninkini yayinliyoruz. Daha nice yazilara... Çayirdereli bagcilarina ve tüm bagci ve çiftçilere bereket ola..
Basarilarin bol
Sayin Valim iste sizin yarattiginiz genç çiftçi...
Yetkili olsaydim eger onurlandirirdim.
Açtiginiz yolda en iyi sekilde yürüyeceginden kuskum yok.
Bugün bagcilar birligi ile ilgili Il Tarim Müdürlügümüzde toplanti yapildi. Mehmet Balci arkadasimizin rahatsizlanip hastaneye kaldirildigini duydum. Tarima hizmet eden cefakâr bireylerin emeklerini ve yorgunluklarini unutmuyoruz.
Sayin Tarim Müdürüm sahsinizda Ilçe Tarim Müdürüm ve Ziraat Mühendislerimi bir gazeteci olarak, bir çiftçi olarak tebrik ederim. Allah sizden razi olsun... Tesekkürler...
Bagcilik ile ilgili en büyük merakim bundan bes yil önce evimizin önüne diktigimiz asma çubugu ile basladi. Onun gelistigini görmek beni daha da heveslendiriyor. Yine kis budamasini yaptigimiz bir zamanda babam Il Tarim Müdürlügü'nün, Amerikan anaçli Cabernet ve Merlot cinsinde, saraplik bag fidani verdigini söyledi. Bir süre düsündükten sonra ekmeye karar verdik. Seçtigimiz tarla ise kumlu bir topraktan olusuyordu. Sürekli rüzgar vardi. Fidanlar geldikten sonra 18 Nisanda baslayan dikim çalismalarimiz 24 Nisan Pazar günü sona erdi.
Size dikimde neler yaptigimizi söyle anlatabilirim. Önce traktör pullugu ile derin bir çizgi atilir. Ardindan çizinin düzlügü ip gerilerek kontrol edilir. Belirli mesafelerde fidanlarin dikilecegi yerlere çita ekilirdi. Bir kisi çitalari çikarip yeine kuyu açar. Açilan kuyuya gübre atilir. Iki gözden budanmis fidanlar kuyulara asi yeri havada kalacak sekilde konup sikistirilir. 2 litre can suyu verilip nem kaçmasin diye toprakla hafifiçe örtülür. Böylece islem biter. Dikimin ardindan babam her gün bagi dolasti. Aradan bir-iki hafta geçtiginde gövdeyi desteklemek ve sekil vermek amaciyla çita dikmemiz gerektigi söylendi. Tatil günüme denk geldigi için ben çitalari dagitttim babam digerini dikti. Ardindan büyüyen fidanlari çitalara bagladik. Bu is haftalarca sürdü.
Bu arada uzun süre yagmayan yagmur yüzünden kuraklik basladi. Tankerle su getirdik. 1 hafta boyunca çalisarak her köke kuyu yaptik. Düzenli ilaçlamalar ile fidanlarimizin saglikli kalmasina çalistik. Fidanlarin durumu beni oraya daha da bagliyordu. Bütün bunlarin yaninda hizla gelisen bag emeklerimizin karsiligini veriyor, bazi fidanlar 235 cm yi asiyordu.
Bir taraftan koltuk almaya devam ediyor, bir taraftanda uzun oldugu için desteksiz kalan fidanlara çare ariyorduk. Il Tarim Müdürlügünden gelen Ziraat Mühendisleri bütün fidanlari 1 metreden budamamizi istedi. Bir gün araliksiz çalismadan bütün fidanlar budanmis, koltuklari alinmis ve baglanmisti.
Bu sirada ard arda yagan yagmurlar bizi sulamadan kurtardi. Budamadan sonrada hergün kontrole gitti. Fakat ani bir degisiklik göze çarpti. Fidanlarin gölgesi kalinlasip odunlasmis ve küçücük salkimlar belirmisti. Onlari anlattigimizda, bunlarin normal oldugunu ve besin maddesinin gövdete gitmesi için salkimlari koparmamizi söylediler. Ankara gezisinden sonra üzülerek salkimlari kestik. Su anda bagimiz güzel bir tablo çiziyor. Tek istegim yillarin çabuk geçmesi ve onun üzümlerini görmek.
Mehmet Anil Gülsan
Çayirdereköyü/ Pinarhisar
E-MAILhaticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol