Merhaba Kirklareli

Sogan Yetistiriciligi-1
iklim istegi Sogan iklim istegi yönünden seçicidir. Gün uzunlugu ve sicaklik, sogan yetistirmeyi sinirlayan iki önemli unsurdur. Bitkinin erken gelisme devresinde serin havaya ihtiyaç vardir. Fakat bas baglama ve Jsasin büyümesi için sicakligin fazla olmasi gerekir. Erkenci çesitler soguk bölgelerde iyi ürün vermez.
Toprak istegi Sogan, besin degeri yeterli, hafif bünyeli topraklarda baslayarak tinli ve pek agir olmamak sarti ile hafif killi topraklarda da yetistirilebilir. Sogan tarimina en uygun topraklar; gevsek yapida, yeterli miktarda su tutabilen, kök sisteminin yayildigi sahalar serin, humuslu ve kolayca islenebilen verimli topraklardir.
YETISTIRME TEKNIÄzI
Ekim Nöbeti Sogan yetistirilecek arazide eger önceden baklagillerden birinin tarimi yapilmissa, arazide sogandan gayet iyi sonuç alinir. Soganin ayni yere arka arkaya kesinlikle ekilmemesi ve ancak en az üç yilda bir ayni yere sogan ekilmesi tavsiye edilebilir.
Toprak Hazirligi Ekimden veya dikimden bir ay önce toprak durumuna göre 1 -2 defa pullukla ve tam tavinda iken sürülmelidir. Keseklerin ufalanmasi ve toprak yüzünde bulunan çesitli bitki artiklarinin temizlenmesi amaciyla tirmiklama yapilir ve böylece arazi tesviyesi de yapilmis olur. Ekim Sogan elde etmek için genellikle iki ekim veya dikim yöntemi uygulanir.
. Tohumun dogrudan dogruya tarlaya ekilmek suretiyle bassogan yetistirilmesi,
. Önce tohumlardan arpacik denilen küçük soganlarin elde edilerek bunlarin tarlaya dikilmesi suretiyle bassogan yetistirilmesi.
Sogan Yetistiriciligi-1
Gübreleme Sogan yetistirilecek arazi humus ve organik maddece fakir ise; dekara 3-4 ton arasinda bir önceki sonbahar veya ilkbahar baslarinda uygulanmalidir. Ayrica siltli, tinli ve killi tinli topraklarda önce ahir gübresi vermek sartiyla tamamlayici gübre olarak da dekara saf olarak 6-7 kg azot ile 6-7 kg Josfor verilmelidir. Ahir gübresi verilmedigi durumlarda bu miktarlar azot ve fosfor için 9-10 kg olmalidir.
Sulama Soganlar yüzeysel köklü bir bitkidir. Köklerin çogu topragin 40-50 cm derinliginde bulunur. Soganlar devamli rutubetli bir toprakta yetistiriliyorsa, bu gibi durumlarda fazla sulama zararli olur. Ayrica uzun süre dayanikliliklarini korumalari zorlasir. Olgunluk devresinde sulama kesilir ve mümkün oldugunca topragin çabuk kurumasi saglanmalidir. Soganlar masura sisteminde yetistiriliyorsa karik usulü, eger düzde yetistirme yapiliyorsa o taktirde yagmurlama usulü sulama yapilir.
Bakim Toprak tavinda iken dikilmis arpaciklar bir hafta içinde sürmeye baslayarak toprak yüzüne çikarlar. Dikimden itibaren 1.5-2 ay sonra toprak üstü kisimlari 10-15 cm boylaninca ot alma ve topragi kabartma amaci ile birinci çapa yapilir. Bu arada özellikle tohum ile yetistirmede; sira üzerine tohumlar baslarinin rahatlikla gelisebilecegi uygun mesafelerden, daha sik ekilmisse, fideler arasinda çesidin iriligine göre 8-10 cm kadar mesafe birakilacak sekilde seyreltme yapilmalidir. Bitkilerin gelisme durumuna göre, birinci çapadan 2-4 hafta sonra da ikinci çapa yapilmalidir.
Hasat Ülkemizde sogan hasadi genellikle baslari teker teker elle tutulup çekmek suretiyle veya zedelemeden çapa ile yapilmalidir. El, çapa veya hasat makinalari ile olsun topraktan çikarilan soganlar, havanin yagissiz olmasi kosuluyla baslarin istenilen kivamda kurumasini saglamak amaciyla 4-5 gün süreyle tarlada serili olarak birakilmali.
devam edecek...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol