Merhaba Kirklareli

Toprak Analizi - 2
Toprak Örnegi Alinmayacak Yerler
Eskiden gübre yigilmis yerler. Harman yeri ve hayvan yatmis yerler. Saplarin, köklerin ve yabanci otlarin yakildigi yerler. Tarlanin çukur ve tümsek yerleri. Agaç altlari, dere, orman, su arki, çit ve yollara yakin yerler. Siraya ekim yapilan tarlada sira üstlerinden örnek alinmaz.
Ayri Örnek Almayi Gerektiren Nedenler
. Her tarladan ayn örnek alinarak analiz yaptirilmalidir. Bazan bir tarlanin bölümlere ayrilarak bu bölümlerden ayri ayri örnek alinmasi gerekebilir.
. Bir tarlada asagida belirtilen farkliliklar varsa bu bölümlerden ayri ayri örnek alinmasi gerekir.
Analiz Sikligi Bir tarlanin üç ile dört yilda bir analizi yaptirilmalidir. Yogun tarim yapilan Çukurova gibi bölgelerde daha sik analiz yaptirilmalidir. Hafif bünyeli (kumlu) topraklar ise iki yilda bir analiz yaptirilmalidir.
Örnek Alma sekli Karisik toprak örnegi; örnek alinacak yerin büyüklügüne göre 6-10 noktadan alinan topraklar birbiri ile karistirilarak bundan da 1 -1,5 kg toprak örnegi alinip torbalara konur. Toprak örnekleri tarlanin bir ucundan diger bir ucuna uzanan düz bir hat üzerinden alinmayip zig-zak bir çizgi üzerinden alinmalidir. Eger toprak örnegi, bahçe beli ile alinacaksa önce V harfi seklinde 20 cm derinlikte bir çukur açilir. Bu çukurun bir yanindan toprak yüzeyi organik artiklardan temizlenir ve çukurun düzgün tarafindan 2-3 cm kalinliginda bir toprak dilimi alinir. Kürek üzerine alinan örnegin sagindan, solundan ve ucundan tiraslanarak örnek alma kaplarina konur. Bu sekilde tarlanin 6-10 noktasindan alinan toprak örnegi bir kovaya konur. Toprak örnegi el ile iyice karistirilir. Kesekler parçalanir, ele geçen bitki ve tas parçalari atilir. Bu hazirlanan topraktan 1 -1,5 kg kadar toprak temiz bir naylon torbaya konur.
Erik Yetistiriciligi
Toprak istegi Erik toprak açisindan çok fazla seçici meyve degildir. Saçak köklü olduklarindan az derin topraklarda da yetisebilirler. Topragin çok kumlu oldugu durumda erik agacinin ömrü kisa olur.
Erik bahçeleri sonbahardal, ilkbaharda 2 kez yüzeysel olarak sürülmelidir.
Sulama Yillik yagis miktari 750 mm'den az olan bölgelerde düzenli olarak yaz aylarinda sulama yapilmalidir. Mayis ayinin 2. yarisindan itibaren sonbahar yagislarina kadar geçen süre içerisinde toprak yapisina da bagli olarak 8- 12 kez sulanmalidir.
Gübreleme Kimyasal gübrelerden fosfor ve potasli gübreler kis basinda; azotlu gübreler ise kis sonunda ilkbahar gelismesi baslamadan önce verilmelidir. Azotlu gübreler agacin gelisimi üzerine; bor ve kalsiyumlu gübreler ise meyve kalitesi üzerinde etkilidir. Her yil dekara 2-3 ton yanmis çiftlik gübresi verilmesi faydalidir.
Budama Modifiye lider tipi terbiye sekli Avrupa ve yerli bütün eriklere tavsiye edilir. Özellikle çok mahsuldar Japon eriklerinde kirilmaya mani olmak için kuvvetli çatal dallarin meydana getirilmesine büyük bir dikkat gösterilmelidir.
ilk büyüme mevsimini takip eden kis devresinde çali dallan (yan dallar) gövdeden itibaren 40-75 cm.'den kesilirler. Odun dallari ve diger arzu edilmeyen dallar çikartilirlar.
Meyve Seyreltmesi Seyreltme el ile, mekanik olarak veya kimyasal maddeler ile yapilir. Özellikle
Japon erikleri ile bazi Can eriklerinde asiri yüklenme olmaktadir. Ancak can eriklerinde agaçtaki meyveler aralikli olarak hasat edildiginden her meyve toplama islemi seyreltme yerine geçmektedir. Diger türlerde el ile seyreltme haziran dökümünden sonra ve her 5 cm'de bir meyve olacak sekilde birakilir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakay.com



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol