Merhaba Kirklareli

3. SIIR MERHABA KIRKLARELI,

Günün baslangici GÜNAYDIN
Günaydinla gülümseyen bir yüz o günümüz aydin.
O günümüz neseyle geçecek nedir bu kaygin?
Disari bak hayat ne kadar güzel kalk hemen giyin.
Gününü paylastigin insana dön bir bak Gülümseyen gözlerle iyi günler
Gününe baslayacagim iyi dilekler ilgi, anlayis, nezaket
Bir yuvanin temel taslari
Aile olmanin arkadaslari
Hosgörü arkadan gelir
içinde sevgiyle karisik yoldaslari Dostluk, arkadaslik ve sevgi
iste yuvanin budur temeli
Hani sakli olmayan duygu
Bu isin sosu serbeti insansak insanlik için görmeliyiz bu cenneti
içimizdeki bereketi
Vermekten korkma sevgiyi
Verirsen görebilirsin ilgiyi
Seni kirarlar diye korkma
Karanlikta saklanma
Yoksa güzel kelimeler ve de en güzel duygular
Yasayabilirsin mutlu iste bunlar bulgular Zaten biliyoruz bizler
Ama kolayca unuturuz kendimizi
Unuturuz duygularimizdaki derinligi Bilmeyiz ki onlar tertemizler
Fazla konusmaya ne hacet Sevgi sadece kelimede degil belki bir hareket
Bir adim sana gelene
Sen geleni yasam tablona dahil et
Biraz incinmek bisey degil
insanin karsisinda degil sevginin karsisinda egil
iste bu bir marifet
simdi ise köyümün çocuklarinin selam veren elleri
günaydin diyen dilleri
o kadar güzel ki yüzleri
Fiziki güzellik demiyorum
Esas güzel kapleri
-ALTYAPI-
1. AB fonlari Türkiye'nin altyapi eksikliklerinin giderilmesini hizlandiracaktir.
Yeni küresel ekonomide rekabet edebilmek, artan nüfusun ulasim, enerji, telekomünikasyon, çevre, egitim ve saglik alanlarindaki gereksinimlerini karsilamak, sanayilesme ve sehirlesme sürecinin sorunlarini çözmek için Türkiye'nin yüksek düzeyde altyapi yatirimina ihtiyaci vardir. Ancak kaynak yetersizligi söz konusu yatirimlara baslanmasini ve/veya tamamlanmasini engellemektedir.
AB ülkeleri ile karsilastirildiginda Türkiye'nin enerji, telekomünikasyon ve ulasim alanlarinda önemli ölçüde ilerleme kaydetmesi gerektigi göze çarpmaktadir.
Örnegin telekomünikasyon alaninda 2003 yili verilerine göre AB-15'de her yüz kisinin 79'u, Türkiye'de her yüz kisinin 39'u cep telefonu abonesidir. AB'de her yüz kisiye 54,4 sabit telefon hatti düserken, Türkiye'de bu rakam 27,6'dir. Hane halki internet kullanimi 2003 yilinda AB-15'de yüzde 45, Türkiye'de yüzde 8 civarindadir.
3 Ulastirma altyapisinda Türkiye'de gelismis bir karayolu agi bulunmasina ragmen otoyol agi yeterli yayginliga sahip degildir. 2004 yili itibari ile toplam otoyol uzunlugu 1940 kilometredir. Son yillarda tekrar Devlet Politikasi olan demiryollari ise ihmal edilmis ve gerek hat uzunlugu gerek teknoloji olarak yetersiz kalmistir.
Enerji, telekomünikasyon ve ulastirma altyapilari ekonomik kalkinma için kilit öneme sahiptir. AB gelismislik düzeyi daha düsük olan üye ülkelerin altyapilarinin yapimina hibeler ve krediler yolu ile destek saglamaktadir. AB'nin 2004 yilindaki 109 milyar Euro tutarindaki bütçesinin 27 milyar Euro'su yapisal tonlara ayrilmistir. Hibe nitelikli bu yardimlar ile AB'nin az gelismis bölgelerinin kalkinmasina yönelik projelere finansman saglanmaktadir. Bunun yani sira AB, üye ülkeler arasinda ulasim, iletisim ve enerji aglarini birlestirmeye yönelik Trans-Avrupa Aglari projelerini desteklemektedir. Birlik bütçesi kaynakli bu fonlar projelere yönelik olup üye ülke bütçelerine yapilmis dogrudan katki degildir. Fonlarin kullanimi AB tarafindan denetlenmektedir. Komisyon tarafindan hazirlanan ancak henüz onaylanmamis olan Birligin 2007-2013 taslak Mali Çerçevesi'nde Bölgesel Politika ve Yapisal Araçlarin Koordinasyonuna ayrilan payin azalmadigi, 2000-2006 dönemindeki yaklasik 260 milyar Euro'ya karsi önemli bir artisla 336 milyar olarak belirlendigi görülmektedir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol