Merhaba Kirklareli

Yagmurlama Sulama
Yöntemi - 1
Yüzeyi düzgün olmayan, egimi fazla, su alma hizi yüksek arazilerde yüzey sulama yöntemlerinin uygulanmasi randimanli olmamaktadir. Yine su alma hizi yüksek olan topraklarda, akis uzunlugunu azalmasi nedeniyle yüzey sulama ekonomik olmamaktadir. Bu gibi topraklarda ideal sulama yagmurlama sulamadir. Bunun gibi bazi durumlarda göz önünde bulundurularak ve sagladigi bir çok avantajlardan dolayi yagmurlama sulama yöntemi Özellikle gelismis ülkelerde genis uygulama alani bulmustur. Suyu toprak yüzeyine belirli bir basinç altinda ince damlaciklar biçiminde, yagmur seklinde püskürten meme veya basliklarin yer aldigi borulardan olusan sisteme "Yagmurlama Sulama Yöntemi" denir. Yagmurlama sulamada su, basinç altinda yagmurlama basliklarina iletilerek yapay bir yagmur halinde arazi yüzeyine uygulanir.
Basinç genellikle pompaj birimi ile saglanmaktadir. Sistemi yagmurlama basliklari tamamlar. Sulanacak bitkiye, topraga ve ekonomik kosullara bagli olarak degisik tiplerde yagmurlama basligi kullanilir. Uygulama Kosullari Yagmurlama sulama sistemleri uygun biçimde isletilirse sulama suyu Ihtiyaçlari yüzey sulamalara göre önemli ölçüde az olmaktadir. Özellikle yüzeyi düzgün olmayan, egimli, sizdirma hizi yüksek olanlarda, sig köklü bitkilerin sulanmasinda basarili sonuçlar vermektedir. Yagmurlama sulama yönteminde, belirli bir ilk yatirim ve enerji giderleri gereklidir. Bu giderler yöntem uygulanarak, tarimsal ürün artisiyla karsilanabilire yagmurlama sulama sistemleri gelisebilir. Yagmurlama sulama yöntemleri daha az isçilik gerektirdikleri için, isçiligin pahali oldugu yerlerde genis uygulama alani bulmuslardir.
Yagmurlama Sulama
Yöntemi-2
Gübreleme Yagmurlama yoluyla yapilan sulamada kimyevi gübreler sulama suyu ile birlikte bitkilere
verilebilir. Bu sekilde gübrelerin sulama suyuyla topraga aktarilmasi uygulamada çesitli kolayliklar ve
avantajlar saglamaktadir. Bunlari söyle özetleyebiliriz.
Isçiligi azaltir, gübrenin topraga homojen olarak dagilimini saglqr, alet ve ekipmanlarin daha ekonomik
olarak kullanilmasini saglar, uygun zamanda ve miktarda gübreleme imkani saglar, ürünün kalite ve
miktarinin artmasini saglar
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Sabit ve yari sabit sistemlerde, basinç denemesi yapilip daha sonra borularin üstü kapatilmalidir. Kisi hafif geçen yörelerde en az 40, agir geçen yörelerde en oz 70 cm derinlige gömülmektedir.
- Motor elektrikle çalisiyorsa mutlaka toprak hatti yapilmalidir.
- Sistemi önce küçük debîde çalistirip lateral ve ara borular su Ile doldurulmali, körtapayi çok kisa bir süre açarak boru hattinin temizlenmesi saglanmalidir.
- Yabanci maddelerin girmemesi ve yagmurlayici memelerin tikanmamasi için pompa emme borusuna süzgeç takilmalidir.
- Laterallerin yer degistirme zamani mutlaka belirlenmelidir.
- Yagmurlama dagiliminin uygun olmasi için rüzgara göre laferallerin konumlarii Iyi ayarlanmalidir.
- Borularin ve yagmurlama basliklarinin yaglanmasinda gres veya benzeri yaglar kullanilmalidir.
- Sulama isi bittiginde contalar kurulanarak bir kutuda saklanmalidir.
- Sabit sistemlerde sezon sonunda borularin suyu bosaltilmalidir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol