Merhaba Kirklareli

ÇEVRE BILINCI EÄzITIMINDE KADININ ROLÜ
Okul öncesinden baslamak üzere uygulamali çevre egitimine agirlik verilmeli, çocuklara çevreyi tanitici, tabiati sevdirici mesajlarin yani sira çevre sorunlarinin yarattigi tehlikeler de anlasilir bir biçimde vurgulanmalidir. Ortaögretim kurumlarinda Milli Egitim Bakanliginca uygun görülen programlarda çevre dersinin haftada bir saat zorunlu ders olarak ders programlarinda yer almasi saglanmalidir.
Yüksekögretim kurumlarinda çevre mühendisligi egitimi sadece mühendislikle sinirli kalmamali, diger disiplinlerle takviye edilmesi saglanmali, ayrica hukuk, iktisat, tip, diger sosyal bilimler egitiminde de çevre konularina önem verilmelidir. Ilgili kamu kuruluslarinda çalisan personele hizmet içi egitimin verilmesi saglanmalidir.
2. Yaygin Egitim
Çevre egitimi, ögretim programi içerisinde çesitli yönlerine yer vererek, örgün egitim kurumlari disinda, isbasinda egitim kurslari kapsaminda olmalidir. Gençlerin, yetiskinlerin egitimi is çevrelerinde ve basin gibi çesitli gruplari içine alacak sekilde planlanmalidir.
Yaygin egitimde egiticiler, yöresinde halkin yakindan tanidigi, güvendigi ve sevdigi, halka daha iyi hizmetler sunan ve toplumun degerlerini iyi bilen ve bunlari yapici olarak kullanan kisiler olmalidir.
Yaygin çevre egitimi, toplumun her kesimine ve çevre ile etkilesimlerinin yogunluguna göre yapilmalidir.
Kamuoyunda çevre bilincinin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaciyla ulusal ve bölgesel bazda çevrenin korunmasi, bozulan çevre degerlerinin yeniden kazandirilmasi, dogal kaynaklarin rasyonel kullanimi ve çevre kirliliginin önlenmesi konularinda halkin katilimini saglamak için kamu kurum ve kuruluslari, sivil toplum kuruluslari, yerel yönetimler ve basin yayin kuruluslari ile isbirligi saglamak ve ortak çalismalar yapilmasi kaçinilmazdir.
Yaygin Egitimde Hedef Kitleler
1. Kentsel Kamuoyu,
2. Kirsal Kamuoyu,
3. Çalisan Kitle (Kamu / Özel).
3. Hizmet Içi Egitim
Halk ile dogrudan ve dolayli olarak iliski içinde bulunan idari mekanizmada yer alan kisilerin üst seviyeden baslayarak, yerel yönetim düzeyine kadar çevre konusunda egitimlerine önem verilmelidir.
Hizmet içi egitimi yapacak olan bir çekirdek kadro kurulmali ve bunlar egitilerek, kamu kuruluslarinda çevre egitimleri yapmalari saglanmalidir.
Hizmet Içi Egitimde Hedef ve Kitleler
1. Kamu Personeli Egitimi,
2. Egiticilerin Egitimi,
3. Politikaci ve Yöneticilerin Egitimi.
SONUÇ
Çevre egitiminin amaci toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilinçlendirmek, bilgilendirmek, olumlu ve kalici davranis degisikliklerini kazandirmak ve bireylerin aktif katilimlarini saglamaktir. Bu nedenle, çevre ile ilgili konularda aktif katilim saglayacak, olumsuzluklara karsi tepki olusturacak, bireysel çikarlarin toplumsal çikarlardan ayri düsünülemeyecegi gerçegini kavratacak bir egitim yöntemi ve halkin katilimini amaçlayan egitim sistemi, kitlelerin düsünme ve karar verme gücünü de gelistirecektir. Çevre egitimi, yalniz bilgi vermek ve sorumluluk hissi olusturmakla kalmamali, insan davranisina da etki yapmalidir.
Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde bugün okul öncesi egitimde sistemli bir çevre egitiminden bahsetmek mümkün degildir. Bunun nedeni ise, çocugun yetismesinde önemli faktör olan ebeveynler ile egitimcilerin çevre konusunda yeterli egitilememesi, ciddi bir kaynak eksikligi ile iletisim ve koordinasyon sorunlari olarak gösterilebilir.
Yeni neslin okul öncesi egitimini veren kadinlarin mümkün olan en üst düzeyde çevre egitimi programlarina katilimlari saglanmalidir.

haticekunt@gazetetrakya.com Devam Edecek

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol