Merhaba Kirklareli

Türkiye'de kalite altyapisina destek
Program, Türkiye ve AB arasindaki ticarette düzenleyici engellerin kaldirilmasini hedeflemektedir. Program, hem Gümrük Birligi'ni hem de katilim kistaslarini göz önünde bulunduracak ve mallarin serbest dolasimi alaninda AB Müktesebattna uyum saglanmasinda bir adim teskil edecek sekilde tasarlanmistir. Proje
Türkiye'de kalite altyapisinin isleyisinin iyilestirilmesini ve iç piyasa için belirlenen teknik düzenlemeler ve kalite yükümlülüklerine iliskin hem kamu hem de özel sektörün uzmanliginin artirilmasini destekleyecektir.
Bütçesi 13,087 milyon Euro olan program. Temmuz 2002'de baslamistir ve bes yil sürecektir. Bugüne kadar elde edilen sonuçlar açisindan, kamu ve özel sektörün Avrupa Uygunluk Degerlendirmesi'ni yapan taraflarla iliskileri yogunlasmis ve Türk kuruluslari AB'deki ilgili mesleki kuruluslara giderek daha fazla üye olmaya baslamistir.
Program, Ankara'da bulunan ve Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Ingiliz Standartlar Enstitüsü tarafindan ortaklasa yönetilen bir Uzmanlik Merkezi tarafindan yürütülmektedir. Uzun vadeli teknik yardim açisindan; Yeni, Küresel ve Eski Yaklasimlar, Uygunluk Degerlendirmesi Birimlerinin Faaliyetlerine Destek, Akreditasyona Destek, Standardizasyona Destek, Seyahat imkâni sözlesmeleri gibi konularda seminerler verilmekte ve egitim, atölye ve danismanliga yönelik teknik yardim yapilmaktadir.
Program kapsaminda kisa vadeli teknik yardim için basvurular Uzmanlik Merkezi'ne (www.quality-turkey.org) yapilabilmektedir.
irtibat yetkilileri
Uzmanlik Merkezi'nden Herve Vialle
(e-posta herve.vialle@expert-centre.org).
Dis Ticaret Müstesarligi Dis Ticarette Standardizasyon
Genel Müdürlügü'nden Çetin Yilmaz
(e-posta yilmazc@foreigntrade.gov.tr),
Kal-Der Ankara Ofisi'nden
Berker Telek
(e-posta berkert@kalder.org) ve
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan
Ela Yazici Inan (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
mali kontrol / rekabet / sirketler hukuku
Devlet Yatirimlarini Izleme ve Denetleme Kurumu'nun kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi
Programin hedefi, Türkiye'de devlet yardimlarinin izlenmesi ve denetlenmesinde etkinligi ve seffafligi artirmak, bunlarin AB kurallari ve uygulamalariyla uyumunu saglamaktir. Spesifik amaç ise. Devlet Planlama Teskilati'na bagli bir "Devlet Yardimlarini Izleme ve Denetleme Kurumu"nun kurulmasi ve kurumsal kapasitesinin güçlendirmesidir. 2006'nin Ilk çeyreginde baslatilmasi beklenen programin bütçesi 1 milyon Euro'dur. Proje taahhüt edilen tüm faaliyetler için bir adet eslestirme sözlesmesinin yapilmasini öngörmektedir. Projenin uygulama süresi 18 ay olacaktir.
Irtibat yetkilileri
Avrupa Komisyonu Türkiye
Delegasyonu'ndan
Umut Ergezer
(e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
Iyi donatilmis bir yatirim tesvik ajansi kurulmasi
Bu programin amaci, Türkiye'ye Dogrudan Yabanci Yatirim (DYY) akisini artirmaktir. Spesifik hedefler, iyi donatilmis bir Yatirim Tesvik Ajansi (YTA) kurulmasi ve Türkiye'deki dogrudan yabanci yatirimla ilgili mevzuatin gözden geçirilmesidir. Mart 2005'te baslayan ve 12 ay sürecek olan programin bütçesi 3,9 milyon Euro'dur.
Program kapsaminda, DYY ile ilgili baslica yasal düzenlemeler, AB üyesi devletler ve aday ülkelerin benzer mevzuatlariyla karsilastirmali olarak incelenmis ve degerlendirilmis; ayrica mevzuatin DYY üzerindeki etkisinin analizi yapilmistir.
Bununla birlikte, gerekli YTA kanununun geçirilmesinin ve böyle bir ajansin kurulmasinin sözlesmenin imzalanma tarihi olan Kasim 2005'e kadar mümkün olmayacagi anlasildigi için, teknik yardim ve tedarik bilesenleri henüz faaliyete geçmemistir.
Eslestirme bileseni ise faaliyete geçmistir ve Alman Federal Ekonomi Bakanligi ile Türk Hazine Müstesarligi projeyi birlikte yürütmektedirler.
irtibat yetkilileri
Hazine Müstesarligi'ndan Berrin Bingöl (e-posta Berrin.bingol@hazine.gov.tr)ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan Güray Vural (e-posta delegation-turkey@cec.eu.int)
yarin Katilim Öncesi Fonlara Iliskin Hazine Kontrolörler Kurulu'nun denetim kapasitesinin güçlendirilmesi
hosça kalin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol