Merhaba Kirklareli

Dünün Devami
3.2 Toprak Hazirligi
Bag yeri seçildikten sonra topragin hazirlanmasi islemine geçilir. Arazide varsa, büyük kayalar, agaçlar ve çalilar temizlenir. Omcalari muntazam ve düzgün dikebilmek için tümsekler düzeltilir, çukurlar doldurularak toprak tesviyesi yapilir. Fazla su tutan yerlerde drenaj için önlemler alinir.
Asmanin ekonomik ömrü bakim kosullarina göre degismekle birlikte 40 yilin üzerindedir. Bu nedenle ömrü bitinceye dek dikildigi yerde kalacagindan, tesisinde çok titiz davranilmalidir. Iyi hazirlanmayan bir yere tesis edilen bag iyi gelisemez, ömrü kisa, verimi az olur ve hastaliklara daha kolay yakalanir.
Yeni kurulacak bag yeri, hiç islenmemis bir toprak üzerinde olacaksa alan iyi bir sekilde islenmelidir. Eger eski bir bag alani ise topragi bir kaç yil dinlendirilerek bol yesil gübre ile gübrelenmelidir.
Asmanin iyi büyüyebilmesi, köklerinin derine gitmesi, toprak içinde iyi gelismesine baglidir. Gelisme toprak yapisi ile ilgilidir. Tinli kumlu topraklarda kökler çok derine gider. Sert yapi gösteren topraklarda köklerin derine gitmesi sinirlidir. Bu tip topraklarin krizma yapilmasi sarttir. Bilhassa yeni bagcilikta krizma isine daha çok önem vermek lazimdir. Çünkü yeni bagcilikta kullanilan Amerikan asma anaçlarinin kökleri, çok kuvvetli ve süratli büyüdüklerinden topragin gevsek ve süzek olmasi lazimdir. Asmalarin gelismemesi ve bazi baglarin zamanindan önce kurumasi, krizmanin yapilmamasi veya yüzlek yapilmasindan ileri gelmektedir.
Krizma, bag topraginin en az 40 cm derinlikte islenmesidir. Bu islem günümüzde krizma pulluklari ile yapilmaktadir. Krizma pulluklari, beygir gücü yüksek traktörlerle çekilir ve toprak 40-50 cm derinlikte islenir. Krizmanin yapilma zamani sonbahar mevsimidir. Krizma erken yapilmali ve krizmanin bitimi ile asma fidani dikimi arasinda en az 6-8 haftalik bir zaman olmalidir.
3.3 Dikim
Sonbaharda krizma yapilmis arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makina gücü ile islenebilecek aralik ve uzunlukta çukurlar açilir. Bölgemiz iklimi sicak oldugundan günes zararlarini azaltmak için siralamanin dogu-bati yönünde yapilmasi, meyilli arazilerde dik olmasi gerekir. Simdiye kadar yapilan denemeler yeni tesis edilecek baglarda sira üzerinin 1,5-2 m. sira arasinin 2,5-3 m. olmasi gerektigini ortaya koymustur.
Isaretlenmis yerlere iki kürek derinliginde, bir kürek genisliginde çukur açilir. Çukur açmanin makina ile yapilmasi daha avantajlidir. Çukurlarin dip kismina yanmis çiftlik gübresi, ince toprakla karistirilarak konmalidir. Dikim için fidanda budama yapilir. Yan ve bogaz kökleri tamamiyle, dip kökler ise 10 cm üzerinden çepeçevre kesilir. Olusmus sürgünlerin en kuvvetlisi birakilir. Budamasi yapilan köklü çubuk veya asili köklü toprakli fidan, açilan çukurun tam ortasina gelecek sekilde konur, fidanin gövde kisminin en az 10-15 cm.i toprak üzerinde kalacak sekilde açilan çukurlara 10-15 cm kalinliginda toprak atildiktan sonra fidan hava almayacak sekilde sikistirilmalidir. Daha sonra can suyu verilir ve fidanin yerini belli etmek için yanina bir herek dikilir.
Dikim yapilirken kisir çesitler (morfolojik erdisi, fizyolojik disi) saf olarak dikilmemelidir. Çünkü bu çesitlerin polen tozlarinin döllenme yetenegi yoktur. Bunun için dikim plani sekiz omcaya bir babalik veya iki siraya bir dölleyici dikmek suretiyle yapilmalidir.
Yalniz babalik olarak kullanilan çesitlerin çiçek açma tarihleri döllenecek çesitle ayni tarihe denk gelmelidir.
Bagcilikta standart dikim sekilleri vardir. Devam Edecek

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol