Merhaba Kirklareli

. Yanlis zamanda ve yanlis sekilde gübre kullanilabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenilen yarar saglanamayabilir.
Eksik veya fazla, yanlis cins ve zamansiz gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce topragin mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuardan alinacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanilmasi gerekir.
Ancak toprak analizi sonuçlarinin beklenen faydalari saglayabilmesi ve yukarida açikladigimiz hatalara düsülmemesi için toprak örneklerinin mutlaka usulüne uygun olarak alinmasi gereklidir. Eger usulüne uygun toprak numunesi alinmamissa bunun sonucu hiçbir anlam ifade etmedigi gibi emek, para ve zaman kaybina neden olacaktir.
7. GÜBRELEME VE GÜBRE ÇEsiTLERi
Tarimsal üretimin artirilmasi için, toprak bilinçli islenmeli, bilinçli ekilmeli, bilinçli sulanmali, hastalik ve zararlilarla bilinçli bir sekilde mücadele edilmelidir. Bütün bu islemlerin yani sira bitkiyi besleyici, üretimi artirici çarelere de basvurmak gerekir.
Bitkiler de insanlar ve hayvanlar gibi gelismeleri için beslenmek zorundadirlar. Bitkiler besinlerinin büyük bir kismini topraktan kökleri vasitasiyla alirlar. Toprakta, yetistirilen bitkilerin ihtiyacini karsilayacak miktarda besin maddesi yoksa, gübreleme vasitasiyla topraga bitki besin maddesi verilmesi gerekir. Toprak eger beslenmezse, bir süre sonra besin maddelerinin eksilmesi nedeniyle üretim azalir. Yeterli ve kaliteli ürün alabilmek için topragin bilinçli beslenmesi gerekir.
UNUTMA !
UYGUN GÜBRELEME KALiTELi ÜRÜN VE YÜKSEK VERiM DEMEKTiR.
GÜBRE NEDiR?
içerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini birarada bulunduran bilesiklere gübre denir.
GÜBRELEME NEDiR?
Bitkilerin ihtiyaci olan besin maddelerinin topraga veya dogrudan dogruya bitkiye verilmesi islemine de gübreleme denir.
Gübreler yapilarina göre isletme gübreleri ve ticari gübreler olmak üzere iki gruba ayrilir.
isLETME GÜBRELERi
isletme gübrelerinin hayvan gübresi, yesil gübre, kemik unu, kan tozu, boynuz ve tirnak tozu gibi çesitleri vardir. Ancak isletme gübreleri içerisinde en çok, hayvan gübresi kullanilir. Hayvan gübresi mevsimine göre, tarla kenarinda en az 3 ay bekletilmelidir.
Ahir Gübresi Nedir?
Ahir hayvanlarinin, kati diskilari ile yatakliklarinin (saman, ot gibi) artiklarindan olusan karisima ahir gübresi denir.
Çiftlik gübresinin yapisi, hayvanin yasi,cinsi, beslenme durumu ve yataklik olarak kullanilan materyalin cinsine bagli olarak degisir. 1 ton ahir gübresinde ortalama 5.5 kg. Azot,2.5 kg. Fosfor, 5.5-6 kg. Potasyum ve diger önemli besin maddeleri bulunmaktadir.
Faydalari Nelerdir?
Ahir gübreleri bitkilerin gelisimi için gerekli besin maddelerini saglar. Ayni zamanda topragin yapisini tarima uygun hale getirir. Topragin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler.
Ahir gübresinin topraga verilmesi sonucu topragin su tutma kapasitesi artar, geçirgenligi olumlu yönde etkilenir.
devami yarin...
haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol