Merhaba Kirklareli

Patlican Yetistiriciligi-1
Patlican ilik iklimlerde senelik, tropik iklimlerde ufak bir agaç seklinde çok senelik bir kültür bitkisidir. Iklim Istegi Patlican sicak iklim sebzesidir. Soguklardan korkar yetistirme devrelerinde sicaklik -1,-2 °C'ye düstügünde hemen ölür. Ilik iklimlerde senelik kültür bitkisi olarak yetistirildiginden tohum ikliminden itibaren hasat devresi sonuna kadar ürün için normal olarak 15-35 °C'lerde ortalama alti aylik bir süreye ihtiyaç gösterir. Killi topraklardan katiyen hoslanmaz bu gibi agir ve rutubetli topraklarda süratle kök görülür. Derin, geçirgen, organik ve besin maddelerince tinli topraklarda iyi gelisir ve bol ürün verir. Toprak Hazirligi Ön bitkisi hasadindan sonra tarla derin olarak sürülmeli, ilkbaharda otlari öldürmek amaciyla uygun'foprak tavinda gobldisk ile ikileme yapilmalidir. Karik pullugu ile sira arasi mesafe 100 cm olacak sekilde kariklar açilarak fidelerin dikimine hazir hale getirilmelidir.
Ekim ve Dikim Tohum sicak yastiklara subat ayinin ilk haftasinda ekilir. Serpme veya siravari olarak m2'ye 5-6 gr üzerinden ekilir. Siravari ekim en iyi yoldur. Ekimden sonra tohumlarin üzeri 1 cm kadar kalinlikta harçla örtülür ve hafifçe bastirilarak süzgeçli kovalarla tohumlarin bulundugu kisma inecek kadar çimlenme suyu verilir. Tohumlar çimlenip 7-8 yaprakli olduktan sonra 50 cm sira üzeri 100 cm sira arasi ile esas yerine fideler ayni günde dikilmeye dikkat edilerek dikilir. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.
Gübreleme Patlicanlar gübreyi çok sever. Patlican yetistirilecek topragin dikimden önce dekara 4-6 ton hesabi ile iyi vasifli, yanmis ahir gübresi ve yardimci olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarisi dikim esnasinda, azotlu gübrenin ikinci yarisi ise ilk sulamadan önce verilmelidir. Azotlu gübre olarak 21 kg/da N, fosforlu gübre 10 kg/da P2O5 saf olarak verilmelidir.
Patlican Yetistiriciligi-2
Sulama Patlican yetistiriciliginde pratilfbir kaide olarak ilk can suyundan sonra hava durumuna göre 15-20 gün müddetle su verilmez. Bundan sonra lüzum görülürse bolca su verilir. Çiçeklenme devresinde yersiz sulamadan kaçinilmalidir. Bitkiler üzerinde ilk meyveler görülmeye basladiktan sonra bitkinin durumurjji-göre belli periyotlarla su vermek ve bilhassa hasat devresine girildikten sonra her toplanmanin ardindan sulama ihmal edilmemelidir. Sulama karik usulü ile yapilmalidir. Patlican yetisme devresinde 7-8 günde bir sulanmasi gerekir. Aksi taktirde gelisme yavaslar mahsul azalir ve meyvelerde acilik baslar.
Bakim Çapa, sulama hastalik ve zararlilarina karsi gerekli tedbirleri almaktadir. Fideler esas yerlerinde gelismeye basladigi andan itibaren takriben 2 hafta sonra 1. çapa yapilir birinci çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapilir. Kaymak tabakasi kirilir. Topragi havalandirmak ve rutubeti korumak maksadiyla sira aralarinda birkaç defa çapa yapmak faydalidir.
Hasat ve Harman Patlicanlarda hasat piyasaya turfanda veya normal mahsul çalisma arzusuna göre meyveler muhtelif irilikte iken yapilir. Ilk turfanda mahsul için meyveler henüz normal iriligini almadan kopanlirsa da esas hasat zamani çesidin hakiki meyve iriliginin 1 /3'nü aldigi zamandir. Hasat gecikirse meyveler kartlasir renkleri açilir ve çekirdekleri sertleserek yenme kabiliyetleri gittikçe kaybolur. Patlican bitkisinde ilk hasat alttaki meyvelerin koparilmasi ile baslar ve kademeli olarak yukariya dogru devam eder. Hasata gelmis meyveler sicakla saplari ile birlikte kesilir.
devami yarin...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol